Ship O´ hoi!

En eller annen gang måtte det jo komme en kinofilm med Kaptein Sabeltann, og etter en glimrende runde med TV-serieepisoder, var det kanskje på tide. Nå er filmen lansert på fysisk format. 

Filmens luneste karakterer
Filmens luneste karakterer

KAPTEIN SABELTANN OG SKATTEN I LAMA RAMA. DVD. Sabeltannskaper Terje Formoe kunne i sommer skryte av 25-års jubileum i Kristiansand Dyrepark. Det har blitt en storslått pengemaskin, og i følge VG ble det omsatt for 28,7 millioner kroner i 2013. Høye driftskostnader viste et årsregnskap med 1,8 millioner i minus, men Formoe fikk allikevel et utbytte på 2,9 millioner.

Det er mer enn en million som har sett Sabeltann-showet i Kristiansand, og da sier det seg selv at kinofilmen er høyt ønsket hos mange.

 

LES OGSÅ: Sabeltann – TVserien

 

Kaptein Sabeltann blir ikke lenger spilt av Terje Formoe, og den nyrekrutterte Kyrre Haugen Sydness gjør seg bra i både TV-serien og på det store lerret. I forhold til serien, er de fleste skuespillerne skiftet ut, hvor det nå er få som snakker sørlandsdialekt. Det gjør ikke noe og kanskje nye skuespillere (utenom Sabeltann og rottesuppekokeren) gir et friskt pust for kinofilmen.

 

Kaptein Sabeltann jakter på skatter

Glory, glory, hallelujah. For et fint hull - kan det være en skatt der?
Glory, glory, hallelujah. For et fint hull – kan det være en skatt der?

Selv om kapteinens ego er større enn hva det er plass til i Abra Havn, har han alltid folket med seg. Jeg antar at det er frykt, men alle hyller Sabeltann. Etter en fin introduksjon av en skattejakt, møter vi et knippe med analfabete pirater som blir ledet av filmens beste karakter og skuespiller (Bjørn Barsk – Fridtjov Såheim). Sjørøverne stjeler Den Sorte Dame (Sabeltanns skip), og etter en småtreg jakt, er de alle på vei til kongeriket Lama Rama, hvor det venter både motstand og skatt.

Aurora på 4 år syns filmen var skummel, men var godt fornøyd med den. De beste karakterene er Bjørn Barsk, den Flettfrid-aktige kongen i Lama Rama som mener at latter er den største skatten, Pia Tjeltas feniminitet og kanskje Prins Badal (Jon Øigarden) har fortjent å bli nevnt.

Tonen er hakket mørkere enn TV-serien, og de norske filmskaperne har virkelig sendt Kaptein Sabeltann og hans menn ut på deres aller største eventyr. Det er flotte farger, kostymer og bilder, hvor tonen er barnlig, men sjelden banal. Humoren er brukbart tilrettelagt for barn og voksne, og filmen lykkes godt med å favne over et bredt publikum, tror jeg.

Filmen er solgt inn til 73 land, og innspilt over 3 kontinenter. Filminnspillingen startet i Cornwall, England, før turen gikk til ørkenen i Marokko og endte opp i Krabi, Thailand. Den totale kostnad er på rundt 50 millioner, og det sies at dette er tidenes dyreste norske familiefilm.

  

Dnne anmeldelsen ble først publisert når filmen ble satt opp på kino i septemner 2014.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5