Spottekråke urokråke

Det er alltid stas å anmelde et tredje kapittel når en ikke har sett de to første. Så er tilfelle denne gangen. 

THE HUNGER GAMES – MOCKINGJAY PT. 1. I en postapokalyptisk verden finnes talentfulle ungdomer som blant annet har sloss for livet i en storslått arena. I det tredje kapittelet er det ingen arenaslossing, men mye følsomhet, frustrasjon og litt for mange tanker om at dette er to timer med utvannet historie i en bok som skal deles opp i to.

mockin-fortvilelse
Det er en del av dette i filmen

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) havner i District 13 etter at hun gjorde ende på arenaslossingen, også kalt for de årlige lekene (trolig uten OL-ringene).

I dette samfunnet har de sett mye på kommunistisk mote hvor alle bruker kjeledress. Blant alle følelsene til Katniss, er de aller heteste mot snøsokken Peeta. Han er forholdsvis forsvunnet, men er trolig fanget hos de onde Capitol med president Snø (Donald Sutherland) som tyrannisk leder. Folka i District 13 behøver et modig ansikt utat, slik at moralen til motstandsbevegelsen blir bejublet.

Selve historien på to timer er derimot ikke så mye å juble over. Mye snakk, snikk og følelser er mest med på å bygge opp en viss spenning mot det siste kapittelet som blir forløst i 2015.

Hva skal en vel si om dette?

En kan se at filmskaperne gjør hva de må for å holde på en 11-års aldersgrense hvor jeg tenker mer på type Twillight enn Mad Max og engasjert deretter (sorry).

Personlig blir jeg mistenksom til plottet når verden skal stole på pene unge mennesker som blir hyllet som helter av både unge og  voksne. Akkurat hvorfor president Snø ønsker en verden hvor alle marsjerer i takt og arbeider mye, er uvisst. Alt i alt ble dette en forholdsvis kjedsommelig og langtekkelig affære med alt for mye snikksnakk, ingen nerve og flere grunner til å rett og slett ikke la seg bergta eller «kjøpe» plottet.

 

Les også: Slank av Twillight

 

Når det er sagt, har jeg ikke sett de to første filmene, og jeg har pratet med en fan (av filmer og bøker) som var helt i hundre etter visning. Sånn sett vil de trolig bli fornøyd, mens ingen andre bør starte med det tredje kapittelet, men hvorfor skulle de det? Bøkene er skrevet av Suzanne Collins som har solgt rundt 65 millioner eksemplar i USA.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter3