Ukjent krig i Danmark

Du skal ikke tro på alt du leser. VG anmeldte denne spektakulære danske TV-serien til karakter 3. Det er to øyne for lite. 

1864 gikk på TV 2 tidligere i år, og har kostet over 200 millioner kroner (trolig flest danske) å produsere. I 1864 var Danmark i krig, i den såkalte andre slesvigske krigen, der tusenvis av danske og tyske liv gikk tapt.

1864-dvd

I 1864 overbeviste den danske regjeringen store deler av befolkningen om at de egentlig var uovervinnelige. Derfor hisser de opp til krig mot tyskerne i en eim av alt for stor selvtillit, maktmisbruk og arroganse, hvor danske soldater var lite verdt da både soldatene og folket var Guds utvalgte folkeslag. Det var en krig som ingen behøvde og danske soldater ble sendt ut i voldsomme blodbad for å kjempe om knapper og glansbilder, egentlig.

Vi møter to mennesker i nåtid, og enda flere på 1800-tallet. I nåtid er det en ung jente og en gammel mann som fatter stor interesse for Ingrids dagbok fra 1800-tallet. De to har noe til felles med karakterene i dagboken, og et slektskap avsløres etter hvert. Selve essensen er allikevel fortellingen om to brødre som begge er forelsket i Ingrid. Deres pappa kjempet i Danmarks forrige krig, og nå vil også de kjempe for fedrelandet. Vi følger brødrenes oppvekst, forhold til Ingrid, svik, foreldre og vi får også et innblikk i forskjell på fattig og rik.

1864 viser Danmark og Tysklands tanker og handlinger før, under og etter den brutale krigen som kan kalles for en skamplett i danske historiebøker. TV-serien er en velprodusert, gripende og troverdig fortelling med mye urettferdighet og nerve som setter spor.

Norske Jakob Oftebro spiller en av hovedrollene, sammen med velspilte skuespillere som Nicolas Bro, Jens Setter-Lassen og Marie Tourell Søderberg, men også Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen og Sidse Babett Knudsen fra TV-serien Borgen.

 

Regi er ved Ole Bornedal som tidligere har laget Nattevakten, Jeg er Dina og TV-serien Fri oss fra det Onde.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5