Viljesterk blodsuger

I dag er det Francis Ford Coppolas Dracula fra 1992 som er mest kjent for folk flest. I likhet med Dracula Untold, tar begge for seg kapittel i Bram Stokers Dracula, som ikke ofte blir fortalt. 

Sann mine ord. Vaksine har absolutt ingen bivirkninger
Sann mine ord. Vaksine har absolutt ingen bivirkninger

TYRKIA VS. ROMANIA – DVD. Den viljesterje lederen Vlad lever i fred og fordragelighet både med og for sitt folk. Det er lenge siden de var i krig med de regjerende tyrkerne, men snart vil det bli forandring.

Tyrkerne krever nemlig 1000 barnesoldater fra det rumenske folket, og Vlad nekter å adlyde. Den folkelige lederen som en gang var fryktet, møter sin skjebne i en fjellhule, hvor det bor en udødelig gammel gubbe med uante krefter. Vlad inngår en avtale med gubben som vil bli fatal om han lesker seg på blod de tre nærmeste dagene. Samtidig vil han få krefter som er spektakulære nok til å nærmest utrydde hele den tyrkiske hær. Ikke siden Rambo 3 har vi sett en slik nedslakting av menn fra en mann, men dette var bare første bølgen. Snart vil det komme flere soldater, og Vlad reagerer dårlig på dagslys.

For alt jeg vet, kan dette være tipp tipp x 20-oldefar til nåtidens Twilight-ungdom, men form, farge, fashion og innhold er heldigvis av det gode gamle slaget. Tyrkerne blir selvfølgelig satt i et dårlig lys, men vil trolig ikke ha en negativ effekt på kebabsjappene i landet.

Det skal godt la seg gjøre å lage en perfekt film om Dracula. Dracula Untold er heller ingen perle av en film, men den har enormt flotte bilder, god lyd, skummel tone og godt skuespill. Den vil trolig bli en typisk firer for folk flest, samtidig som ingen vil kreve pengene igjen. Jeg hadde heller ikke reagert om filmen hadde fått 15-års aldersgrense, noe den burde hatt.

Om en skal prate mer om vampyrer, er Dracula fra 1979 min favoritt. John Badham (The Jack Bull, Saturday Night Fever, The Hard Way, Spanerne, War Games) er regissør, og Frank Langella spiller Dracula. Donald Pleasence, Kate Nelligan og Laurence Olivier i andre sentrale roller. Dette er en film jeg har et forhold til som liten, og endatil filmmusikken var merkbart god.

 

Denne anmeldelsen ble først publisert da filmen hadde premiere på kino i oktober 2014.

karakter4

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no