Dverg og Alv med Ork

Artisten Madonna sa en gang at New York ikke var en by, men en sinnstilstand. 

HOBBITEN – FEMHÆRERSLAGET DVD. Sånn er det også med enkelte filmer og bøker (henger ofte sammen). Personlig blir jeg ikke i en spesiell tilstand rundt egnet atmosfære når jeg ser på Hobbiten.

– Hjelpe til? Vel, jeg kan godt menge meg med flokken, men kommer ikke til å løfte hverken tryllestav eller fingre
– Hjelpe til? Vel, jeg kan godt menge meg med flokken, men jeg vil ikke løfte hverken tryllestav eller finger.

Peter Jackson har laget tre filmer med Ringenes Herre, og nå har han laget samme antall filmer av J.R.R. Tolkiens bok som vil si nesten ni timer med film fra bok på 300 sider. Den siste filmen er også den korteste. Takk og pris for det.

Hobbiten – Femhærerslaget fortsetter hvor den forrige slapp. Det brygger opp til en krig, hvor spesielt Orkene har blod på tann. Etter at dragejævelen Smaug blir drept, er Bilbo og dvergvennene første menn i dragens hule som inneholder så mange rikdomer at lederen blir helt Gollum i hodet.

Alvene sysler egentlig med sitt, men sammen med menneskene ønsker også de sin del av rikdomen. Dvergene er mindre opptatt av å gi fra seg deler av rikdommen og vurderer forsvarskrig mot både mennesker og alver. Kanskje de heller burde krige mot Orkene, som faktisk gjør sitt for at filmen blir positivt mørkere?

For de som orker, er det nok av fine element i filmen, hvor blodfansen får et spektakulært eventyr. Det blir allikevel for mye med rundt 90 minutt med krig. Innimellom flott dataanimasjon ser vi også medaljens bakside med spenstig ridning med særdeles snodig bevegelse hvor en bare mangler et rødt blinkende lys med DATAANIMASJON.

 

Les også: Intervju med Andy Serkis

 

 

Visse deler av filmen er mer dataspill på stor skjerm enn litteratur, men for noen vil dette være småpirk. Det er ellers for mange situasjoner hvor helten nesten blir drept, før en annen helt kommer til unnsetning, og de såkalte War Worms – hva var vitsen med de?

Det siste kapittelet med Hobbiten er over. Kanskje like greit?

 

Denne anmeldelsen ble først publisert da filmen ble satt opp på kino i desember 2014. 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4