Godsaker fra Nøgne Ø

Til tross for oppkjøp av Hansa Borg, påstår Nøgne Øs harde kjerne at de skal fortsette å være kompromissløse. Fredag 8. mai lanseres to nye øl i bestillingsutvalget som er akkurat det. 

 

Nøgne Ø – Saison Réserve

7% • 0,33 l • Batch nr: 977 • Pris: 59,90,-

Denne kunne endt opp i utslagsvasken – ikke min egen, men Nøgne Øs. Nøgne-Ø-Saison-Reserve

Under produksjonen av en Saison ble det gjort en feil som gjordet at ølet ble misfarget i forhold til type øl. Isteden for å tømme ut ølet ble det bestemt at de skulle lagre den på rødvinsfat.

Fargen er mer brun enn gyllen med en liten skumtopp i glasset. En Saison/Farmouse kan være alt fra søt og lettdrikkelig til antydning høy, torv, stall og andre bondske uttrykk.

Denne har en god duft med vinøst preg, og er en mellomting av en ordentlig bondsk utgave mot Saison.

Saison Réserve har et flott samspill og balanse mellom bittert, søtt og syrlig med et pulserende stikk av frisk karbonering. Legg også merke til en liten antydning til torv, og gjerne en flytende versjon av høysommer.

Ølet bør nytes forholdsvis kaldt, da det forandrer karakter mot varmere temperatur, hvor 8 – maks 10 grader er perfekt til både inne, og utekos, eller for eksempel til en VM-kamp i hockey hvor Norge slår Slovakia 3-2.

Jeg vil ikke kategorisere ølet som sært, men det vil nok være en fordel å være litt erfaren før en begir seg ut på denne.

Alt i alt er dette en nydelig øl av det mer eksklusive slaget.

karakter5

 

 

 

Nøgne Ø – Quadruple Nøgne-Ø-quadrupel

15,5 % • 0,33 l • Batch nr: 950 • Pris: 88,50,-

Deltagere på fjorårets What´s Brewing-festival i fjor fikk sjansen til å smake dette Belgisk-inspirerte ølet fra fat. For min del havnet denne på topp-3 listen der.

Quadrupel er en spesiell øl som ble brygget i 2012 og deretter fatlagret på rødvinsfat i to år. Snakk om kompleksitet. Først blir du møtt av  heftig aroma av tørkede frukter, sterke vinøse antydninger og deretter sjokolade.

Dette er en fyldig, mektig og lekker rakker som faktisk er blant de mest komplekse øl jeg noen sinne har smakt. Den er ikke kremet som en lekker Imperial Stout, og den har heller ikke utviklet seg til en typisk Barley Wine. Nøgne Øs Quadruple er et sted imellom, og antyder ikke minst mot en fruktig, mørk rødvin. Ølet har en varm og fin kropp, som avslutter med en oppsiktsvekkende touch av mørk sjokolade.

Det nærmeste jeg kommer en sammenligning til dette er Mikkeller Black Hole-serien, og Nøgne Ø har aldri før laget en så pass vinøs og kontrastfylt øl tidligere. Ølet er så fabelaktig bra at det fort kunne blitt kalt for Dark Horizon 4,5, mens vi venter på nr. 5 til neste år. Og når en snakker om neste år, vil denne Quadrupelen være perfekt for lagring, men den er også perfekt nå. Noen måneder med lagring vil trolig redusere et lite alkoholstikk som en nesten må forvente når ølet er hele 15,5 %.

karakter6

 

 

 

Fredag 8. mai slippes ellers mye godt øl på Vinmonopolet. Scoopet kommer tilbake med flere anbefalinger.

Imens – sjekk Jan Egils ølblogg for komplett liste her.

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no