Ingen skam å snu

Denne dølle dansk/norske filmatiseringen bygger på første bestselgerbok fra Lene Kaaberbøls. La oss håpe bøkene er bedre enn filmen. 

– Skal jeg skamme deg, eller skammer du meg. Skammer du deg?
– Skal jeg skamme deg, eller skammer du meg. Skammer du deg?

SKAMMERENS DATTER. En gang for lenge siden, før internett, Lego, ostehøvel og morse, levde Skammer. Dette var spesielle mennesker som kunne se din skam på cirka samme måte som en i dag kan hypnotisere både plettfrie og skamfulle mennesker.

Dina og hennes mor er Skammere, og en dag må moren lese skammen hos fyrstesønnen Nico (Jakob Oftebro) som er beskylt for drap på egen familie. Bajassen Drakan er ikke fornøyd med morens skamming, og tilkaller også datteren Dina. Neket Drakan viser seg å være en ond person med skumle hensikter som en gamledagers James Bond-skurk ønsker herredømme i eget rike. Drakan skyr ingen midler for å sverte fyrstesønnen, mamma og Dina, og samtidig som han drikker drageblod fra noe som ligner en Komodo-varan, pønsker han ut onde planer for alle som går ham imot. Filmens antatte helter må flykte fra ondskapen. Det er tid for gjemsel.

SKAMMERENS DATTER ser godt ut, og er en påkostet produksjon. Om en tenker på kostymer og omgivelser, er dette en imponerende dansk filmatisering, men det stopper der. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å produsere en så pass dårlig, blek og platt historie med så mange uinteressante karakterer, i tillegg til at jeg ikke har sansen for Skamme-historien.

SKAMMERENS DATTER er en lite nervepirrende historie med en skurk som er like appellerende som gårsdagens dipskål. Den norske smukkasen Jakob Oftebro er med i en av hovedrollene, og det ser ut som han har lagt sin elsk på dansk film og TV-serie. Han var nemlig mye bedre i denne.

Tidsepoken har paralleller som gir inntrykk av at Dina kunne reist på besøk til Ronja Røverdatter i Sverige. En skal allikevel aldri tro at dette vil bli like mye elsket og historisk som en hvilken som helst filmatisering med Astrid Lindgren. Filmen har fått alt fra karakter 3 til karakter 5 i VG, uten at jeg forstår hvorfor.

 

Skammerens Datter • Kinopremiere: 1. mai • Regi: Kenneth Kainz • Skuespillere: Jakob Oftebro, Allan Hyde, Søren Malling, Maria Bonnevie, Peter Plauborg • Aldersgrense: 11 år • Lengde: Alt for lenge.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter2