Tilbakeblikk: Mad Max

Torsdag 14. mai kommer et nytt kapittel om Mad Max på kino. Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at regissøren er den samme som stod bak det første kapittelet fra 1979.

 

Australia på 70-tallet

Frem mot kinopremieren av Mad Max – Fury Road får leserne tre artikler med omtaler av de første filmene. Den første Mad Max var en oppsiktsvekkende australsk film fra 1979 som virkelig satte landet på kartet. (Mad) Max Rocketansky var inspirert av Baron Carl von Rokitansky, som utviklet en prosedyre for å fjerne innvendige organer under obduksjon.

Stone-motorsykkelbandens-hevn the man from hong kong

På starten av 70-tallet var den nasjonale filmproduksjonen i Australia minimal. Den utløsende katalysatoren var innføringen av en ny aldersgrense for film. «R» forbød alle under 18 år å se filmene med denne ratingen. I følge det norske filmbladet Cinema kom det først en flom av av sexploitation-filmer med mye nakenhet som tjente gode penger. Deretter fulgte exploitationfilmer som fokuserte på vold og action. Under merkelappen Ozploitation skapte landet sin egen kultfilmhistorie med varierende tema som motorsykkelbander i Stone – Motorsykkelbandens hevn (1974), Kung-fu i The Man from Hong Kong (1975), telekinese i Patrick (1978) og naturen som hevner seg i Long Weekend (1978).

 

MAD MAX – 1979

Den første filmen i serien har også vært den minst tilgjengelige, da det kun i nyere tid ble mulig å få denne på DVD. I dag er det også mulig å få tak i alle tre på Blu-ray.

Det er faktisk lett å forstå hvorfor Mad Max ble en suksess i 1979. Et halveis postapokalptisk tema med øde landskap, banditter, urettferdighet og urovekkende stemning, setter også spor i dag. Mad Max starter «A few years from now…» og starter fartsfyllt med politimenn som jager et psykopatisk avskum som kaller seg for Nightrider. De fleste politimenn mislykkes i jakten, men Max gjør seg klar til å stoppe galskapen, og gjør akkurat det.

Denne mannen viser seg å være en del av en større motorsykkelgjeng som i pur brutalitet, glede og galskap, styrer og kontrollerer et lovløst landskap. De får flere motyrsykkelstyre i siden til Max, og snart går de etter både ham og familien.

Den første Mad Max-filmen er nærmest som en spaghettiwestern med motorbrøl og begrenset tilgang til bensin. Filmens handling og uhyggelige stemning gjør fortsatt filmen appellerende. Filmen lider av en noe matt lyd, mens flere karakterer har (trolig pålagt) tegneseriestemme, hvor sjefen til Max tar kaka. En klassiker med en ung og god Mel Gibson med kontraster til alt fra kjærlighet og håp til hat og håpløshet.

 

Forholdsvis Fun FactsGeorge-Miller-history

  • En av skurkene i filmen synger: – I´m a rocker, I´m a roller, I´m a right out of controller, som egentlig er en AC/DC-låt fra 1977.
  • George Miller hentet inspirasjon til filmen fra oljekrisen som preget verden i 1973.
  • Kvelden før ukjente Mel Gibson skulle på audition, havnet han i et barslagsmål. Kjeven var knekt, nesen var hoven og han var både gul og blå.
  • Kameramannen filmet scener mens han satt usikret på en motorsykkel i høy hastighet.
  • Gjengrollene gikk til den lokale motorsykkelbanden Vigilantes og det lokale Hells Angels som selv utførte de nådeløse stuntene.
  • Mange ble skadet under innspilling, men det var ingen dødsfall.
  • Mad Max ble forbudt i mange land, inkludert Norge.
  • Produksjonskostnadene ble på 350 000$ og spilte inn over 100 $ millioner på verdensbasis og ble oppført i Guinness rekordbok som den mest lønnsomme filmen noensinne. En rekord som stod i over 20 år.

 

Kilde: Imdb, www.cine.no og Norges beste filmblad; Cinema.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5