Calvary uten Cavalry

Okei, tittelen passer kanskje bedre til filmens tittel enn til selve handlingen, but here we go. 

Calvary
Kelly Reilly og Brendan Gleeson som datter og pappa.

CALVARY – DVD. La oss ta det første først. Calvary betyr egentlig Golgatha, mens Cavalry betyr Kavalleri. Den alltid gode Brendan Gleeson spiller Fader James, som er en likandes kar på et lite møkkasted i Irland. Hans kone er død, og alt for mange mil viser at han har et overfladisk forhold til sin datter.

Som de fleste vet, har det vært flere overgrepskandaler i kirken. Fader James får høre skriftemål til en mann som har vært utsatt for overgrep siden barndommen. Mannen avslutter skriftemålet med å si at han skal drepe Fader James om en uke. Motivet er kanskje noe vagt, men den uskyldige mannens ønsker hevn mot kirken, hvor han mener det vil vekke stor oppsikt om han dreper en uskyldig prest. Fader James har en uke igjen å leve. Hvem er mannen, og hva vil Fader James gjøre på sin egne, utnevnte dommedag?

Filmen er litt morsom, litt dramatisk og har egentlig litt av alt med en samfunnskritisk knyttneve som kunne vært tydeligere i tillegg til noen spørsmål om tilgivelse.

Den mangler de helt store øyeblikkene, men en vil allikevel se hvem som ønsker å drepe Fader James, og hvordan det ender til slutt. Filmen er skrevet og regissert av John Michael McDonaugh, som også regisserte Brendan Gleeson i The Guard.

 

 

Det store norske leksikon om Calvary

  • Golgatha, navnet på stedet der Jesus ble korsfestet. Evangeliene oppgir at stedet lå rett utenfor Jerusalems bymur, og at Jesus ble gravlagt i en hage rett ved. Gammel kristen tradisjon lokaliserte stedet til området der Den hellige gravs kirke ligger i dag (sentralt i dagens Jerusalem), noe arkeologiske utgravninger bekrefter.
  • Navnet er en gresk form av det hebraiske gulgolæth (‘hodeskallestedet’). I den latinske Vulgata er dette oversatt til Calvariae locum, som har gitt den engelske navneformen Calvary.
  • I enkelte fromhetstradisjoner brukes Golgata nærmest som et stikkord for forsoning og helse.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4