…og vinneren ble?

I fjor åpnet Det Gode Brygg på Sandnes. Dette er en spesialbutikk for øl, som endatil selger pils. Tidligere i år ble det utlyst hjemmebrygger-konkurranse, hvor vinneren får sitt øl ut for salg i butikken. Nå er vinneren kåret. 

Odd Gunnar Jensen er hjemmebrygger, og en av de seks blant dommerpanélet.
Odd Gunnar Jensen er hjemmebrygger, og en av de seks blant dommerpanelet.

AMERIKANSKINSPIRERT IPA. Kriteriene var som følger. Hjemmebrygget måtte være en amerikansk inspirert IPA på maks 4,7%. Det måtte leveres tre flasker av type 0,5 liter innen svarfristen 12. juni.  Dommerpanelet vil forbeholde seg retten til å IKKE kåre en vinner om produktene ikke holder mål til brygging og videresalg.

 

 

Dommerpanélet:

 

  • Odd Gunnar Jensen
  • Tom Løyning
  • Thor Ståle Johnsen
  • Atle Salvesen
  • Jørn Hafnor
  • Sølve Friestad

 

Fredag 12. juni samlet dommerpanelet seg for å smake på 16 forskjellige hjemmebrygg av diverse kvalitet. Noen hadde endatil oppdaget den noe nyere Equinox-humlen som har en syrlig og frisk aroma, i tillegg til at flere brukte tradisjonelle humletyper som seg hør og bør.

Jørn Hafnor smaker på en IPA med kanskje litt for høy karbonering.
Jørn Hafnor smaker på en IPA med kanskje litt for høy karbonering.

Dommerpanelet fikk servert 16 forskjellige øl, hvor kvaliteten var alt fra ganske dårlig til meget bra. Mellom hvert øl ble smaksløkene nøytralisert ved hjelp av franskbrød og vann. På forhånd ble det bestemt at det ikke skulle legges føringer om ølet før alle hadde gitt karakter. Smakingen ble nøye utført med hjelp av et dommerkort, hvor det ble gitt karakter til bl.a karbonering, balanse og smak.

Blant de 16 hjemmebryggene var det spesielt et som skilte seg ut mot en britiskinspirert IPA. Karboneringen var nesten fraværende, men smaken var okei. Et av ølene som vakte mest oppsikt, var en Coffee IPA. Panelet var usikker på om den skulle smake kaffe, men blant de seks dommerne ble dette et litt elsk eller hatøl. Personlig syns jeg det var en god opplevelse.

 

Omkamp for fire

Under en blindtest som dette, mangler det ikke på superlativer langs dommerpanelet. Kjemisk avfall ble nevnt, og et par hadde en negativ smøraroma (Diacetyl), mens ølet med basilikum ble en interessant opplevelse.

Etter smaking ble det gjort en utregning som resulterte i at dommerpanelet ble usikker på vinneren. Derfor ble det et gjensyn med ølet fra Bloody Rabbit, Tore Høgseth, Jan Wallentinsen og Arvid Oaland.

Den verdige vinneren av bryggekonkurransen ble til slutt Tore Høgseth. Atle Abel Salvesen forklarer hvorfor:

– Vinneren var den som klart og tydelig mestret amerikans-inspirert IPA. Ølet var godt humlet med et fint innslag av tropiske frukter og ananas. Den manglet vel det siste humlestinget på slutten for en toppkarakter, men alt i alt et godt brygg og en meget drikkbar IPA på 4,7%. 

 

Les INTERVJU med Tore Høgseth som får sjansen til å brygge et større opplag av sin amerikanske-inspirerte IPA, som deretter vil bli solgt hos Det Gode Brygg.

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no