Bjørn Hagerup

Bjørn Hagerup Røken er såkalt leiar i Ranglerock. Det er få dager igjen til det braker løs, og Scoopet tok en face to fjes-prat med mannen som skal ha kontroll på alt. Angrer han noen gang på at han takket ja til jobben, er Art Brut en billig aftershave og hvorfor får Bjørn smaksprøve på øl som broren skulle hatt?

BJØRN HAGERUP RØKEN har akkurat sjekket årets farsebeholdning. Vil det være nok til alle? Bjørn tror det, men en kan aldri vite.

Bjørn har ikke vært med i Ranglerockens styre og stell i 14 år. En gang i tiden bodde han i Bergen, men ble mer og mer involvert. Først som plakatdesigner, nå som daglig leder.

To Farse eller en farse, det er spørsmålet. X antall kilo med farsedeig er klar, sier Bjørn Hagerup.
To Farse eller en farse, det er spørsmålet. X antall kilo med farsedeig er klar, sier Bjørn Hagerup.

– Festivalen har utviklet seg mye siden starten med tydelige roller, ansvarsfordeling og flinke folk på ulike poster, sier Hagerup. – Det går veldig av seg selv, og folk vet hva de skal gjøre. Det er en behagelig tanke å vite at vi har kontroll på det meste når vi dette året dobler kapasiteten. Det er flere utfordringer og rutiner, og det meste er større enn tidligere.

 

Ranglerocken har utviklet seg sakte, men sikkert i løpet av de siste 14 årene.

– De siste tre årene har det vært utsolgt på forhånd, men nå er vi klar for et opprykk. Arrangementet på Bryne Mølle har hatt en kapasitet på 280 solgte billetter, mens vi dette året kan selge 600 billetter. Vi har til nå solgt 300 billetter til fredag og 200 billetter til lørdagens konserter. Kanskje det kan bli utsolgt fredag, mener Bjørn.

Hagerup er fornøyd med forhåndsalget og vet det vil gå mange billetter de siste dagene før festivalen. Han sover godt om natten, til tross for at han kunne ønsket enda litt bedre salg. Til neste år håper han allikevel at Time kommune har fikset opp på Bryne Mølle og laget ekstra nødutgang, slik at det blir kapasitet på rundt 400 solgte billetter hver kveld.

 

Om du ser tilbake på tidligere år. Hvilke artister er dere mest stolt av?

– Jeg syns det var helt fantastisk når britiske Art Brut stod på plakaten og scenen. Bandet kom på slutten av BritPop-bølgen, ble aldri helt store, men har allikevel blitt kåret til et av de mest undervurderte band. Det var en personlig favoritt for meg.

 

Leverte Art Brut varene på livescenen?

– Ja, smiler Bjørn. – Det var helt konge og de leverte varene både foran og bak senene. Gravmar & the Gravediggers spilte sist samme kveld, og de fleste bandmedlemmene i Art Brut stod foran og digget til Gravmar.

– Ellers har det vært litt forskjellig. I fjor var totalen av artister et høydepunkt med både Tamikrest, Wolf People og Howlin´Rain. Jeg syns festivalen har vært flinke til å øke kvaliteten fra år til år. Dette året er jo stas med Skambankt som nesten er for store for Ranglerock, men det er en kul deal hvor de skal spille hele debutplaten.

 

Hvilken artist fikk dere aldri til festivalen, selv om dere forsøkte?

– Tja, vi har vel ikke fått avslag på grunn av arroganse fra band, men noen blir naturligvis for kostbare. Dette året forsøkte vi for eksempel å få et ganske stort Stavanger-band som måtte takke nei, fordi de spiller på Island samme helg. Vi vurderte et øyeblikk å booke et charterfly for å få dem til Bryne etterpå, men det ble for dyrt.

Må leserne google selv for å finne ut hvilket Stavanger-band som spiller på Island denne helgen, eller…?

– Tja…skal jeg si det, eller ikke. Har jeg lov?

 

Hagerup vurderer å svare, men oppvakte lesere vil få svaret senere i intervjuet. Han forteller at de alltid har hatt servering av farse på festivalen. Det finnes vel knapt nok mer jærsk mat enn dette.

 

Hva er rekorden i den årlige farsespisekonkurransen?

– Bjørn ler. Det blir gjort litt forskjellig fra år til år. I fjor var det bare en Eat-Off turnéring mellom to publikumere hvor de skulle spise en farse så fort som mulig. Det var enten Karl Dag Gursli eller Lars Heskje som vant.

 

 

 

 

Du er bror til Frode, og Frode er bror til Bjørn. Det er vel ikke bare en myte at folk har vansker for å se forskjell på dere.

Er det irriterende, tidvis irriterende eller bare gøy?

– Det er jo faktisk litt ubehagelig av og til, ler Bjørn. – Folk jeg aldri har sett tidligere sier hei og vi har snakket med folk som mener vi er arrogante fordi vi ikke hilser som koker ned til at de egentlig hilser på feil bror. Jeg har også pratet med folk som nekter å tro at jeg ikke er Frode, så…

 

Bjørn Hagerups mor sitter ved siden av intervjuobjektet. Hun følger ikke nøye med på intervjuet, men får nok med seg litt som blir sagt.

Har dere utnyttet denne likheten til noe artig, spektakulært eller fordelaktig?

Ikke så voldsomt spektakulært, sier Bjørn. Hans mor mener hun kan fortelle flere gode historier om dette, men velger å tie. Bjørn er usikker på om moren faktisk har noen historier. Vi lar det være med det.

– Jeg fikk nylig en ufiltrert flaske med Lucky Jack, fordi de trodde jeg var Frode, så av og til er det en fordel, avslutter Bjørn.

 

 

Les også: Scoopets presentasjon av årets Ranglerock-artister

 

rangle5
Scoopet håper på at det også dette året blir fokusert på at publikum skal drikke vann, som i fjor.

Hvorfor er publikum så forbaska positive og glade i Ranglerock?

– Det unike med Ranglerock er at det ikke er en utendørsfestival. De fleste sommerfestivalene er utendørs og veldig store. Vi har bevisst holdt oss små og intime, og kjører en musikkprofil der kvalitet er i fokus, uten at det skal være kjente headlinere. Publikum stoler på at det er «good shit». Til og med jeg har rynket på nesen av band som Omund (Norheim) har booket, men når jeg ser dem live, er det helt konge. Publikum får litt kjent og ukjent som de digger. Det meste er jo også bra live.

 

Hagerup sier at det er bookingansvarlig Omund som bestemmer hvilke band som skal spille, men at de andre i styre og stell kan komme med innspill. En kan anta at Hagerup ville hatt enda flere BritPop-band på scenen om han fikk bestemme alene. Oasis er favoritten.

 

Hvilke tre CD-plater og hvilke tre øl ville du helst tatt med til en øde øy?

– Jeg er jo en gammel BritPop-fan. OasisWhat´s the story, Morning Glory er den første jeg kommer på. Men så har vi jo The Masterplan, hvor Oasis ga ut en hel plate med B-sider. Den er kanskje enda bedre. Nå for tiden hører jeg på amerikanske Ben Kweller som går på Spotify-repeat. The Avett Brothers er et folkrockband jeg også har sansen for.

– Om jeg skulle valgt tre øl, ville det blitt årets Ranglerock-øl som er en god tørsteslukker. Jeg var ellers i London og fikk kjøpt en flaske fra The Kernel Brewery. Det var en surøl med plommer. Jeg delte denne med naboen og et par andre, og angret i ettertid. Ølet var for godt til å dele på så mange og jeg skulle gjerne hatt flere, ler Hagerup.

– Den tredje måtte blitt en øl jeg selv har brygget. Ølet skal tappes i neste uke og inneholder både bringebær og rabarbra. Jeg antar at den blir god nok til å være en av tre øl jeg ville tatt med til en øde øy.

 

Har du noen gang angret på at du takket ja til å bli sjef for Ranglerock?

Hatt, band og banjo på Ranglerock 2014. Foto: Sølve Friestad
Hatt, band og banjo på Ranglerock 2014. Foto: Sølve Friestad

– Ja, ler Bjørn. – De siste månedene har vært ekstremt travle. Jeg har to unger (en på 8 mnd og en på 2,5 år) som også skal ha oppmerksomhet.

– Og så har du en mor som skulle sett deg mer, sier moren ved siden av Bjørn – med et smil, of course. – Kjekt å treffe deg, Bjørn, vi snakkes, sier moren og rusler avgårde.

Bjørn blir egentlig ikke brydd av hans hyggelige mor, og fortsetter som om ingen avbrytelse har skjedd.

– Jeg gleder meg veldig til mandag, for da er det over. Jeg gleder meg også til fredag, for da starter Ranglerock. Det skal bli godt å være ferdig for denne gang. Neste uke starter sommerferien, smiler Bjørn.

 

Det er et stort behov for frivlilige til Ranglerock. Har dere behov for flere?

– Vi mangler enda noen få poster fordi vi må oppjustere behovet fra tidligere år. Vi er veldig takknemlige for alle som har meldt seg frivillig, slik at alt skal være i orden til fredag. Nå er vi et ganske stor apparat med flinke folk i alle deler av driften, så vi er godt rigget til å holde på i mange år fremover.

– Det er jilt. Vi behøver kanskje en artistsjåfør til lørdag, avslutter Bjørn som påpeker at han bare kanskje har en potensiell kar til denne jobben. Stavanger-bandet som bare nesten kom til årets Ranglerock var forresten Kvelertak.

 

Billetter til årets Ranglerock kjøper du HER.

 

Tekst og old school frilagt hovedbildefoto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny