Undergrunnen

Fredag 10. juli klokken 20.15 står det skitne dansebandet Undergrunnen på Ranglerock-scenen. Scoopet tok en prat med Per Steinar Lie. Det er tid for både dansing og slossing, men hvilke tre CD-plater og hvilke øl ville han tatt med til en øde øy?

Undergrunnen live
Undergrunnen live

UNDERGRUNNEN er et band som består av Pål Jackman, Per Steinar Lie, Ørjan Haaland, Hanne Andersen og Morten Jackman. Dette er kjente navn innen både musikk og film. Jackman er nemlig regissøren bak de norske filmene Detektor (2000) og Jernanger (Bjørn Sundquist – 2009).

– Undergrunnen er artistenes frirom, og det handler kun om å være tilstede i musikken, sier Per Steinar Lie.

 

I tillegg til Undergrunnen er bandmedlemmene involverte i WunderkammerThe Low Frequency in Stereo og Lumen Drones. Per Steinar spiller bass i The Low Frequency… og gitar i Lumen Drones.

 

Er Undergrunnen et muskalsk kompromiss blant de overnevnte band?

– Undergrunnen er det primale utifra ovenstående band ja. Ingenting blir pakka inn eller filet på. Her er det snakk om ærlighet, råskap og dansing. Vi er et skittent danseband.

 

Singelen Dommedag i E ligger tilgjengelig på nettet. Er sangen en musikalsk utgave av en Quentin Tarrantino-film, og i tilfelle hvilken?

– Det må i så fall være Reservoir Dogs blanda med Jackie Brown. WFMU, verdens beste radiostasjon i New Jersey, har plukket opp låten og spilt den flere ganger så den kan nok ha et visst potensial i US of A . Dette er kanksje låten som binder oss mest opp mot mc5 referansen og 60-talls jam. Vi synes kanskje ikke mc 5 er det beste bandet på album, men det er noe med livegiggene deres som er veldig givende å se og lytte på.

 

Dere har jo mye liveerfaring fra andre band, men hvor mye har dere stått på scenen som Undergrunnen?

– Vi er foreløpig veldig ferske på alle plan, så det dere får servert fra scenen er en risikosport der vi går til verket uten den store planen for låtene. De kan enten vare 4 minutt eller 10. Vi ønsker å gripe stemningen der og da. Det skal føles som det er som å sette utfor en hoppbakke. Levende og rått uten at det blir hardcore. Soulen og hoftene er også veldig viktig.

 

Hva ville dere sagt om dere var blant publikum på en konsert med Undergrunnen?

– Fy faen for ett fett band! Så vil me at folk enten ska danse eller sloss!

 

 

Hvilke tre CD-plater og øl ville du tatt med til en øde øy?

– Ørjan ville sikkert valgt 3 jazz-CDar. Pål ville sikkert valgt 3 plater med samejoik. Eg ville kanskje i dag valgt: Fugazi: Steady Diet of Nothing, Pavement: Slanted and Enchanted , 42 Nickels on the Dime med Minutemen og pils fra Lervig og eventuelt årets Ranglerock-øl.

 

Har den musikalske scenen i Rogaland forandret seg i løpet av de 10 siste årene?

– Synes kanskje at det som er mest spennende som jeg har fått med meg er de hardcore bandå fra Stavanger. Det er fett at dei har skapt et nytt friskt sjølstendig bandmiljø. Det finnes masse bra folk i bransjen som, Nils Østenfor, Kvelartak, Brandsdal, Zanuzzi, Zoid, Skambankt, Arthur Berning, Star Gjengen, og mange flere som står på. Folk som prøver å skape noe originalt og ikke kopierer andre. Tou Scene er nok viktig for skapende folk i Stavanger området.

 

Les også: Presentasjon av årets Ranglerock-artister

 

Finnes det en musikalsk sjanger du får lyst til å hate?

– Vi hater ikke noen sjanger. Vi er veldig åpne og har respekt for alle musikere.

 

Hva er fremtidsplanene til Undergrunnen?

– Undergrunnen gir ut debutalbumet på Jansen Plateproduksjon 4. September. Vi gjør masse spillejobber rundt dette, så vi håper at vi sees også rundt neste sving. Tror det nærmeste igjen blir 19.9 i Stavanger.

 

Per Steinar sier han gleder seg til å spille på årets festival. Det gjør helt sikkert publikum og.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny