Ode til bryggeriet i Åmotsdal

I samme åndedrag som det blir avslørt at flere bryggeri leverte øl over 4,7% til butikk (alt øl med høyere alkoholstyrke i Norge må selges på Vinmonopolet) valgte Fjellbryggeriet å slukke lyset for sin bedrift. Scoopet har nylig smakt fem av av ølene fra bryggeriet som leverte sine aller siste øl i september 2015.

FJELLBRYGGERIET. Historien starter i 1999 med brygging av vin. – Yes, Wine. We chose to make wine because we knew how it was made, var forklaringen på websiden til bryggeriet fra Åmotsdal.

– The wine we set did not turn out well at all. After that, we choose to try a home-brewing beer kit, compromised of a can with extract and a bag of dry yeast glued to the top of the can.

Bryggeriet mente at dette smakte bedre enn øl fra butikk og fortsatte med tanken om at dette var lett. Det viste seg å mer kompliert enn først antatt og de gode resultatene uteble. Deretter ville de lære mer om brygging og ikke fokusere på flaksebrygg som den aller første batchen trolig var. Ølentusiastene var blant annet innom Rykene – Nøgne Ø for å få gratis røykmalt hos Kjetil Jikun som lastet hele 1500 kilo på biltilhengeren.

Dette er en del av Fjellbryggeriets historie og spede begynnelse, men nå er det slutt og det er trist. Den offisielle årsaken er at at de ønsker å vie mer tid til familien. Selv om det på sett og vis ikke har blitt avslørt, skal en ikke se bort fra at Fjellbryggeriet hadde et par øl over 4,7% i butikken. Rett etter nedleggelsen fikk Scoopet tak i fem flasker fra F.B. Her var det spesielt to øl som utmerket seg og en mistenker at det er umulig å få en slik kompleksitet, fylde, substans og smak i butikkøl på maks 4,7%.

 

Fem øl fra Fjellbryggeriet

Fjellbryggeriet KORP. En usedvanlig smakfull stout.
Fjellbryggeriet KORP. En usedvanlig smakfull stout.

VEHUS er en American Blonde Ale som holder seg bra innenfor 4,7% (vil jeg tro). Ølet var til nøds greit nok, men ikke mer. Den samme dommen får Saison/Farmhouse – TYST.

 

De tre siste ølene har mer karakter og fylde, og mistenkes å kanskje ha høyere alkoholstyrke enn 4,7. Ryktene vil ha det til at noen av ølene som ble «tatt» hadde alkoholstyrke helt opp i 7,8%. Selv om hveteøl ikke nødvendigvis er Scoopets favorittsjanger, er Fjellbryggeriets SÅMT en meget god American Pale Wheate Ale, og faktisk en av de bedre hveteøl ever tasted. En fin kombinasjon av pale ale og hveteøl, som nesten heller mot India Pale Ale med mye fylde, aroma og karakter. En glimrende god øl.

Som om ikke det var nok, har Fjellbryggeriet nærmest fortjent høyeste karakter for NARA – India Pale Ale. Her er et amisiøst samspill mellom bitter fruktighet som gjør dette til en virkelig god India Pale Ale. Ølet er så velbalansert og tørt at det kunne fungert bra som sandpapir på mindre ru overflater. Denne viser den fine balansen og forskjell på en Pale Ale og en India Pale Ale, og selv om mistanken kjapt bikker mer enn 4,7 %, kunne dette blitt en bestselger – på Vinmonopolet?

Ærlig talt så «suser det mer i sivet» enn minst et par ordinære 0,5 øl i styrke butikk gjør. Snakker vi rundt 7,8% på denne?

Det siste ølet som ble testet var KORP – Stout som har høy karbonering. Ølet insisterer på å komme seg ut fra flasken uten hjelp, men munnfølelse og balanse er ikke egentlig i retning overkarbonert. Herlig lukt av lakris og kaffe i sofistikert balanse av godt humlestikk gjør KORP til en underholdende og knallbra smakfull og balansert stout. Det korrekte navnet på denne ølen er heller en mild og smakfull Imperial Stout som overgår det meste tidligere smakt av både Porter og Stout i butikkstyrke. Faktisk kan jeg ikke huske andre øl i sjangerne med antatt alkoholstyrke på 4,7 som er bedre.Mitt tips på alkoholstyrke er 6,8%.

 

Dette er egentlig en ODE, hyllest og tommel opp til Fjellbryggeriet i Åmotsdal, hvor jeg håper at oppskriftene til KORP, NARA og SÅMT vil leve videre på et eller annet vis. Enten bør de gi oppskriftene til høystbydende, eller starte opp på nytt og fokusere på spesielt de tre sistnevnte som faktisk er fullt på høyde med de beste – uansett region, land og sjanger.

Skulle ellers ønsket at Fjellbryggeriet hadde vært bedre på å promotere sine øl, da jeg så vidt har hørt om bryggeriet før de la ned.

Tekst og foto: sØLve Friestad  – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny