Retro, støv og motorbrøl

Sammen med minst to sønner, forsøker pappa å gjøre sitt ytterste for å lede folket i en støvfyllt by. Noen vil kanskje si at han er en brutal fysakk, men til tross for at lederen gir vann til folket som folk forer hunder, vil en jo aldri gjøre alle til lags. 

mad-max-blu-ray

MAD MAX – Fury Road – DVD. Selv om pappa har stor tillit til kvinnen Furiosa, svikter hun fullstendig og stikker av med et knippe kvinner som pappa bruker som melkekyr og avl. Furiosa ønsker seg nemlig til et bedre sted, til en grønn oase som hun husker som barn. Nesten samtidig har pappas menn fanget en mann som mister fet bil for fjerde gang. Under jakten på Furiosa blir mannen stående som en gallionsfigur på et panser, hvor han fungerer som blodøverføring til bleke krigere. Mannen i front syns ikke dette er spesielt digg, og mener dette ikke er et blivende sted. Tørst blir han og. Kanskje det er bedre å hjelpe den jagede Furiosa?   Okei, nok snikk snakk. Poenget med Fury Road er ikke handlingen, velskrevet manus i blomstereng og komplisert plott. Handlingen er det visuelle horisontale landskap som er fullspekket med de råeste kjøretøy, høyt tempo, våpen og personligheter. Samtidig har George Miller gjenskapt et scenario og ekte håndtverk og stuntmenn i en postapokalyptisk verden som han selv ga en fødsel i 1979. Du kan kalle Mad Max – Fury Road for en eneste lang biljakt, men det er ikke helt sant. Her er det plass bil både lastebiler, motorsykler og andre anretninger på to, fire eller flere hjul. Dessuten er det mange minutt hvor alle kjøretøy står stille  Tom Hardy er grei som Max, selv om Mel Gibson på sett og vis har enerett på navnet, syns jeg. Litt musikalsk drahjelp fra Junkie XL gir en korrekt atmosfære i lydbildet, og 3D-versjonen funker forresten også bra.

Støv, turbo, V8 og bånn gass.
Støv, turbo, V8 og bånn gass.

 

Sånn ellers…

Blant de fire spillefilmene om Mad Max er nr. 3 den koseligste. Dette er også den dårligste. Fury Road er minst like lite koselig som de to første filmene, samtidig som en ikke har sett så mye støv og sand siden Lawrence var i Arabia i 1962.   Det er heller ikke nødvendig å se de tre første Mad Max-filmene før du ser denne da  filmens navn like godt vært bare Fury Road. Istedet kan du lese det opp på historien om Mad Max i Scoopets trilogi om de tre første filmene. Det gjør du best her.     Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no karakter5