En utslitt tøffel?

 

Det er flere år siden skomaker Andersen og Tøfflus fikk fortelle om barnas rettigheter på TV. Har verden gått videre?

jul-i-skomakergata-inni

JUL I SKOMAKERGATA. Denne omtalen ble egentlig publisert i fjor jul, men nå er det mye syt og klaging angående denne gammeldagse TV-serien. Foreldre og ungdom går hardt ut mot NRK som har valgt å ikke vise denne svisken fra 1979. De syns nemlig det er trist at deres egne juleklassikere ikke får mer oppmerksomhet i 2015. Det samme gjelder for utdaterte Jul i Blåfjell fra 1999, hvor det i helgen skal arrangeres fakkeltog med ønske om retur på TV-skjermen. Hva er det egentlig som feiler folk?

Skomakergata og andre juleserier ligger på NRK Nett-TV og kan ses hele året om ønskelig. Akkurat Jul i Blåfjell må vike for nyere juleserier, og sånn er det vel bare. Kjøp den på DVD om den absolutt må ses dette året, tenker jeg.

Jul i Skomakergata ble første sendt på NRK i 1979, og ble en poppis blant både voksne og barn. Det er lett å forstå, fordi i 1979 var dette trolig det koseligste som hadde blitt produsert for ungene. De helt store formaningene uteble, ungene var mindre kravstore og ikke så godt vant med ca. tusen TV-kanaler.

I fjor forsøkte jeg å vise dette til en jentunge på 3 år, men etter tre episoder var det nok. Det ble rett og slett for kjedelig. Tøfflus var mest interessant, men noen god kinosjef var han aldri. Jon Blund er intet annet en et par kjedsommelige minutt med et godt budskap hvor jeg fortsatt ikke klarer å høre hva den siste tekstlinjen i sangen, er.

Når skomaker Andersen får besøk av postmannen, danser de og synger på en måte som ser svært unaturlig ut i dag (samtidig syns jeg alltid at det er unaturlig når voksne menn synger og danser på film).

Når jentungen «Stinemor» er innom på besøk, klemmer han på jentungen så pass mye at det ikke ville blitt godtatt idag uten at noen ville skreket ord på I! Kanskje dette var begynnelsen på KLMs idé om å parodiere Skomakergata på festlig vis?

Verden har med andre ord gått videre, og jeg forstår hvorfor NRK velger å ikke vise dette på TV. For min del er det kjekt nok å se Jul i Skomakergata. Kanskje aller mest på grunn av nostalgi. Selv om det er tregt og gammeldags, er det unektelig en koselig serie for oss eldre.

…og du: vil du se KLMs parodi om Tyfys, Pinemor og Jens Lettrus, finnes den på NRK nett-TV.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no