Craft beer, Mallorca

 

 

Det er få uker siden du kunne lese test om 18 pils på Mallorca. Neste gang lovte jeg å ta en nærmere titt på håndverksøl på Mallorca, og nå snakker vi om lokale bryggeri, eller i det minste fra Spania. 

Nøgne Ø i ølskapet på Sa Torreta
Nøgne Ø i ølskapet på Sa Torreta

BEER LOVERS er et lite bryggeri som holder til på Alcudia, som ligger på nordkysten av Mallorca. Selv ferierte vi på østkysten, nærmere bestemt Cala Bona. En prat med Beer Lovers-sjef Miquel Amorós Crawford anbefalte å ta turen til småbyen Arta, hvor Beer Lovers sine øl var tilgjengelige hos Vinoteca Moya, men også på baren Sa Torreta. Kanskje det fantes annet lokalt øl i samme slengen?

 

 

Les også: 18 pils på Mallorca

 

En kort drosjetur på 15 minutt fra Cala Bona førte til en liten koselig landsby. Stedet er lett å finne, da det ligger ved siden av politistaajonen (Civil de Guarda) med et spansk flagg på veggen. Etter en kjapp tur innom vinbutikken Vinoteca Moya kunne en konstantere at de hadde alle Beer Lovers-ølene i butikken for 2,5 € pr. stykk. Valget ble derimot å sjekke Sa Torreta og nyte lokalt håndtverksøl i solen. Dette er en koselig fortauscafé hvor ølet står nedkjølt i et skap ved inngangspartiet. Systemet var selvplukk og de manglet kun porteren fra B.L. Kjøleskapet skulle snart få besøk av håndverksøl fra Norge, men mer om det senere.

Jeg hadde mest tro på bryggeriets IPA. Alle flaskene er på 0,33 liter og flaskeformen er litt annerledes enn vi er vant med i Norge og kostet 3 €.

 

Beer Lovers

India Pale Ale HOP • 5,5% • IBU 50

 

Humle: Cascade, Chinook og Columbus.

Mitt første øl hadde en flott balanse, ganske crispy og over gjennomsnittet bitter og tørr. Fargen er gyllen mørk, hvor den lukter som en god IPA med fin humlearoma. God munnfølelse, fin karbonering og et positivt innslag fra en fyr som bor i Cala Bona, hvor det bare finnes søtt og kommersielt hveteøl fra tyskland i tillegg til uttallige pilsnere. En absolutt godkjent IPA – ingen smaksbombe av dimensjoner, men det er heller ikke nødvendig i varmen.

Ratebeerkarakter: 4/5

 

Pale ale Broll • 5% • IBU35

Humle: Herkules, Centennial, Chinook.

5 % på en Pale Ale er vel cirka hva Mike Murphy kunne ønsket på Lervigs Lucky Jack. Dette er en litt brunere variant av humleøl hvor skummet forsvinner kjapt fra glasset. Den ser deretter ut som en vinøs øl, eller kanskje aller mest en flamsk lys øl.

Etter å ha smakt på flere typer pils i løpet av ferien, ville jeg selvfølgelig valgt denne som er et bedre valg om en ønsker øl med karakter. Ølet har en viss bitterhet og syrlighet som fungerer bra og er ganske friskt og fruktig. Det er heller ingen smaksbombe, men en fin og mild balansert karakter. Denne Pale Ale er allikevel ikke god nok til at jeg ville importert den til Norge, men nytbar og god.

Ratebeerkarakter: 3,2/5

 

 

Eieren av Sa Torreta viser meg Beer Lovers Amber Ale. Hun hentet den fra lageret og de har nylig fått den inn. I frysen med seg, sier jeg og velger en Witbier.

 

 

 

Witbier Blat • 4,5% • IBU 15

Margalida på Sa Torreta
Margalida at Sa Torreta

Humle: Hercules

I løpet av en tur til syden schmyden pleier jeg ta flere dårlige valg. Et av dem er at jeg alltid bestiller en tysk Weisbier fra Paulaner eller Erdinger. Personlig er denne øltypen ofte et søtt mirakkels hvor jeg aldri ser bunn i glasset før jeg gir opp.

Det cirka belgiske svaret på tiltalen Weisbier er Wit, som er en friskere variant – helst med koriander og appelsinskall.

Beer Lovers sin Wit er i likhet med humleølene, ganske sparkling hvor ølet har et appellerende utseende og god karbonering. Dette ølet blir allikevel for tynt, og minner egentlig mest om en pilsner. Den er ikke så langt vekk i fra den friske spanske pilsneren kalt for Cruzcampo. Derfor blir dette et skuffende alternativ innen sjangeren witbier. Som en pilsner er den leskende nok, men ølet feiler i sjanger. Fargen har kun en liten antydning til farge i retning wit, men minner mest om pilsner der og. Witbier Blat er ellers noe søtere enn en opprinnelig Wit, men det er heller ingen Weisbier. Derfor er den egentlig ingenting av delene.

Ratebeerkarakter: 2/5

 

Uansett variabler i ølet, er Arta et trivelig sted å være. Mens jeg nyter noe godt i glasset åpner en pen, lun og bestemt pike sin lille butikk som selger diverse krims, krams, pene klær og krukker, puter, lukter og egentlig som en typisk norsk butikk med samme utvalg. Piken pynter og steller med en liten utstilling utenfor butikken og liker hva hun gjør. Her finnes ingen dårlige kopier av klær fra Armani, Ed Hardy, Gucci og slikt tjafs, men ekte glede og håndtverk. Butikken heter Happiness og det er en god følelse å se en ordentlig butikk uten turistifiserte varer.

I Arta er livet enda mer sindig og behagelig, hvor smilene er ekte mot hverandre, mot naboens butikk og en sjanse til å være seg selv fra eget land, uten uttallige skandinavere, tyskere og engelskmenn på ferie. Men hva lever de egentlig av? Og hvor mye kan en slik butikk selge i en by med få turister og feriehotell? I don´t know.  Det går få minutter  før et par fra Tyskland med tilsynelatende uregjerlige unger nsøker butikken. De blir ikke så lenge og kjøper ingenting. Samtidig er det noen fastboende mennesker som stikker innom butikken.

 

Sa Torreta var tomme for bryggeriets Porter, men den kunne jeg kjøpe med fra vinbutikken før hjemreisen til Cala Bona. Det var tid for Amber Ale – en bastardsjanger jeg stort sett forrakter.

 

 

Amber Ale • 5,5% • IBU 25

Humle: Hercules, Celeia.

Med Celia-humlen fra Slovenia oppdager jeg at denne ligger et sted mellom kjedelige Amber Ale-style og den mer interessante Brown Ale. Skum forsvinner kjapt og pene bobler henger rundt glasset. Ølet er litt fruktig med antydning til kaffearoma. Det er også litt kjipt. Farven er forholdsvis amber, men ølet blir noe udefinerbart. Et godt tips til denne ølen ville vært en god tilsetning av kaffebønner og eventuelt sjokolade. I bunn ligger nemlig en god respet for en ordentlig god Brown ale. Bare synd den faller mellom to sjangre og blir noe intetsigende. Få amberen ut av brygget, sier jeg.

Ratebeerkarakter: 3/6

 

Før neste øl ble det en prat med kokken på Sa Torreta. Han er glad i øl og fatter interessen for mine medbragte norske øl som er Nøgne Ø – Imperial Stout og en IPA. Den trivelige eieren heter Margalida. Vi ble enige om en byttehandel, hvor Sa Torreta endte opp med to norske øl, mens jeg fikk en sekspakning med Beer Lovers IPA. Jeg håper noen satte pris på ølene fra Nøgne Ø som havnet i øl- og kakeskapet.

 

Det var også et par andre spanske øl som måtte testes.

 

Piris Barcelona

Blancheberry Mallorca Fruit Móres • 5,8 % • IBU 15Piris-Barcelona

Her er samme IBU (International Bittering Unit) som Beer Lovers såkalte Witbier. Dette er en annen type øl, så en tenker i retning frukt da det er bilde av et bær eller noe, men drit i det.  Hvor lenge var egentlig Adam i Paradis og var han der i det hele tatt?

Blancheberry er hva en bør kalle for et utvannet skvip. Jovisse er det antydning til bær, men det er også en antydning til voldsomme usmaker, rar duft og en snodig sammensetning av hva som ville vært resultatet av en pilsner tilsatt bær. I tillegg byr ølet på lav karbonering, lite skum, og om ikke aroma/lukt allerede har drept smaksløkene, vil den første slurken gjøre det. Skulle jeg rett og slett la vær å drikke opp denne ølen, til tross for gøyal alkoholprosent? Jepp, sånn ble det.

Ratebeerkarakter: 1/5

 

 

Balearis Estiu

Pale Lager • 5%Estui

Sett slikt, dette er en såkalt limited edition. Flaks. Det er ganske vanskelig å få spesielt med info ut av etiketten, så jeg antar denne er mindre turistvennlig enn andre. Ølet lukter pilsner, smaker pils og er en pils. For mye maltsødme og metal i ettersmak gjør at en setter pris på at dette kun blir en limited edition. Håper å aldri se eller smake denne igjen.

Ratebeerkarakter: 1/5

 

Dag gikk mot ettermiddag som gikk til kveld. Det var på tide å komme seg tilbake til Cala Bona. Vinbutikken hadde selvfølgelig stengt, så Beer Lovers porter fikk jeg ikke smakt.

Jeg stiller meg ellers noe undrende over at det ikke finnes noe bedre ØLternativ i hverken Cala Bona eller Cala Millor som ligger cirka samme sted. Som en ridder av det runde bord, som en velmenende Conquistador, eller som en dusteturist fra Norge, fant jeg ut at det måtte være mulig å få inn Beer Lovers IPA på et par restauranter/barer.La-Soccarada

Jeg markedsførte det lokale ølet på tre forskjellige steder og satte dem i kontakt med Miquel. Hva som har skjedd i etterkant vet jeg ikke, men har mine anelser. Ingen visste egentlig hva en IPA var for noe, og en av dem mente at det kunne være vanskelig å ta inn spesialøl. De hadde nemlig Thailandske Singha, og det gikk det lite av. Det blir jo som å sammenligne en gelantinplate med en Dronning Maud-dessert, men allikevel. Håper det blir bedre til eventuelt neste år. Håper Beer Lovers selger mye øl, og håper like mye at de brygger en ordentlig god Saison, som ville fungert meget bra på Mallorca.

 

På flyplassen hjem var det tid for en fin overraskelse. Gaten til hjemreise var et godt stykke «innover» på flyplassen. Etter å ha frest gjennom den ordinære taxfree-avdelingen, endte vi til slutt opp utenfor en søt, liten taxfree-butikk som solgte urter, oljer, krydder og mer. I et kjøleskap var det også utvalgte spanske håndtverksøl. Jeg kjøpte tre forskjellige, hvor jeg ble spurt om de skulle åpne en av ølene i tilfelle jeg ville nyte den i avgangshallen. Nice.

 

Valget ble den mest finurlige blant de nyinnkjøpte ølene.

Dexativa, Valencia • La Socarrada • 5%aora-furia

Dette er en upasterisert øl som blir noe alternativ for min gane. Den er tilsatt rosmarin og rosmarinhonning, og det er akkurat hva den smaker. Egentlig ingen spesielt god øl. Den første slurken var interessant, men så ble det for sært. Kun for rosmarinfantaster, om de finnes.

Ratebeerkarakter: 1,4/5

 

Goose – Cerveza Artesana Pale Ale • 4,5%

Pale Ale fra San Ildefonso som er rundt 54 kilometer fra Madrid. Ølet har et fint humlestikk til tross for kun få millimeter med skum. Her er også gode toner av humle og ganske fruktig i retning pasjonsfrukt og grapefrukt. Fin syrlig aroma med merkbar maltpreg. Hakket mer fruktig enn en tradisjonell Pale Ale, men heller ingen store sprik ut i fra sjanger. Det var noe appellerende og annerledes med dette ølet med innbydende etikett.

Ratebeerkarakter: 3,8/5

 

 

Cervezas Artesanas • Furia Aora • 5%

Selv om det er noe vanskelig å finne mye info om denne, er dette en veldig bra pilsner på både smak og gyllen farve. Det er faktisk en god pilsner med eget særpreg til en viss grad og veldig frisk, med godt toner av og humle. Kudos for en fin fruktig antydning mot pale ale og en frisk syrlig odør.

Altså et godt valg om en skulle få fatt i denne.  Godt håndtverk innen sjanger med appellerende karbonering.

Ratebeerkarakter: 4/5

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.nscoopet-facebook-ny