Hvilke blad selger best?

 

 

Jeg har lenge lurt på hvilke magasin og blader som selger best på for eksempel Narvesen-butikkene. Det nærmer seg jul og bla di bla di bla bla ukeblad, men hvilke julemagasin selger egentlig best. De gamle traverne som Smørbukk, Knoll og Tott, eller har populariteten blitt erstattet med nyere juleblad?

Narvesens Atle Kloster har funnet frem sin tegneseriefavoritt blant juleheftene.
Narvesens Atle Kloster har funnet frem sin tegneseriefavoritt blant juleheftene.

NARVESEN PÅ M44 har et rikt utvalg av magasin. Det er flust med blader med tema innen alt fra musikk og film til mote, strikk, historie, data, mat og traktori tillegg til uttallige tegneserier. Scoopet tok en prat med Atle Kloster.

 

Okei, det er ukebladet Se & Hør som selger mest, men hva med de andre.

Selger dere virkelig minst et blad av alle titlene dere har i hyllene?

– Ja, vi selger minst et blad av hver. Om det viser seg at vi ikke gjør det, forsvinner de fra hyllene våre etter hvert, sier Kloster.

 

Hva er trenden for tiden?

– Om vi ser bort fra de ordinære ukebladene er det en trend med nostalgi og nyutgivelser av gamle tegneserier som Pionér, Tempo, og Tex Willer som bare vokser og vokser.

Hva med alle barnebladene som er pakket inn i plast med diverse småleker?

– Nå har jeg holdt på med denne butikken i over 10 år. 5-6 åringene skal ha disse bladene uansett, og det vil aldri gå av moten. Det er ikke det samme som å trykke på en iPad. Star Wars har for eksempel vært inn i en mannsalder, Frost har tatt helt av det siste året og Disney-prinsessene selger bra. Ellers er det litt opp og ned med poulariteten på disse barnebladene. Spider-Man går for eksempel bedre når serien er aktuell med ny film og slikt.

Hva med Donald?

– Det skjedde noe med Donald i begynnelsen av året da bladet kun skulle bli solgt fra butikk annen hver uke. I dag må en abonnere på Donald Duck for å få bladet hver uke. Jeg antar mange har gjort det, for vi merker en nedgang, til tross for at det fortsatt er populært.

 

 

Jakt, fly, bil, musikk, film, mote, PC, foto, traktor…

Selger dere virkelig minst et av hvert?

Barneblad med plastikkleker appellerer mest til 5-6-åringer.
Barneblad med plastikkleker appellerer mest til 5-6-åringer.

– Ja, det blir jo nullregulert om det ikke er salg på det. Om antall magasin inn til butikk blir det samme antallet i retur flere ganger blir det automatisk kuttet ut. Om kunder savner/ønsker et spesifikt blad, er det ingen problem å ta det inn til butikken, så det er bare å gi beskjed om en savner noe, sier.

 

Atle Kloster har rundt seks magasin med temaet fly men det store er allikevel interiørmagasin.

– Det er en gruppe som bare vokser og vokser. Det går aldri av moten og det er alltid noe nytt, nye inntrykk og idéer til flest kvinner men også noen menn. De bestselgende norske interiørmagasin Vakre Hjem og Interiørmagasinet selger best. I senere tid har det også tatt seg opp med matblad, mens hobbyblad går litt i bølgedal. For en del år siden var det populært med scrapping, men det har avtatt noe. Før hadde jeg 8-10 titler med temaet, og selv om det selger litt enda, har det blitt erstattet med magasin om strikking og sying.

 

Blant de norske motebladene er det ganske likt salg. Internasjonale Cosmopolitan og Vogue står også hyllen, så da har en tydeligvis behøv for noen utenlandske i tillegg til alle de norske. Blant musikkblader er det Classic Rock som selger best i tillegg til den engelske utgaven av Metal Hammer, som selger bedre enn den norske utgaven. Atle nevner at Scream selger best blant norske metalblad.

 

 

 

Vi ser på friluftsblad og sportsblad.

Julehefter 2015. Hva skal en velge?
Julehefter 2015. Hva skal en velge?

– Vi skal ikke så mange år tilbake før jeg var utsolgt for alle blad med sykkel som tema. Nordsjørittet gjorde sitt til at dette ble umåtelig populært. Det selger bra enda, men det er ikke samme trøkk på sykkelblad i dag.

Turen går videre til hyllen med historieblad, Illustrert Vitenskap, bil, motorsykkel, film og datablad.

– Norske historieblad er en populært. PC-blader selger også, men blir nok aldri en bestselger. Blant filmblad selger jeg ganske likt av Empire og Total Film som begge er bra.

 

Scoopet teller rundt seks forskjellige traktormagasin. Det selger bra på Jæren, eller?

– Selvfølgelig må vi ha mange traktormagasin på Jæren, og det selger. Britiske Classic Tractor går veldig bra med utfyllende repotasjer om veterantraktorer.

 

Juleblad

Er det de klassiske julebladene eller nyere juleblad som selger mest?

– Det er fortsatt de klassiske som Nr. 91 Stomperud, Knoll og Tott, Smørbukk, Vangsgutane og Finnbeck og Fia som selger mest, men for noen dager siden skjedde det noe spesielt. Herborg Kråkevik var på fjernsynet for å reklamere for et julehefte hvor hun hadde samlet noveller. Dagen etter ble det utsolgt både her og hos bokhandlerne på M44. Men ellers er det fortsatt de gamle karakterene som selger best. Det er jo noe eget med å ha julehefte på stuebordet i disse juletider, og det kan være både eldre og yngre som kjøper disse bladene.

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny