To øl, en cider

 

 

Ukens ølartikkel på Scoopet inneholder også en cider. Til tross for at dette kan kategoriseres som godt norsk, er det ingen smak av grønsaker.

AMUNDSEN BRYGGERI er et bryggeri som holder til midt i Oslo, mens Lovløs Cider er fra Tøyen.

 

Amundsen Bryggeri – Ocean IPA

  • 6,6%

Amundsen kan sjangeren IPA. Denne kom på 3. plass på Scoopets store (ja, faktisk) IPA-test fra tidligere i år, og det er ikke så rart. Ocean IPA er en nærmest perfekt IPA, hvor sjefsbryggeren ikke sparer på humlen. Det kjennes først på den flotte aromatiske lukten fra glasset. I tillegg til frisk og fint synlig karbonering er dette også en humlepreget IPA som ikke blir for søt eller brun.  Tørre toner, et fint syrlig preg og fruktig touch gjør dette til en særdeles appellerende øl innen sjangeren IPA og den tilfredstiller begjær og lyst for hvordan en ordentlig IPA skal smake.

Ratebeerkarakter: 4,8/5

 

Les også: Scoopets store IPA-test

 

 

Amundsen Bryggeri – Southern Passion IPA

Selvkonstruert høyt skum ved helling. Legg merke til flott og fyldig skumtopp.
Selvkonstruert høyt skum ved helling. Legg merke til flott og fyldig skumtopp.
  • 6%

Amundsen Bryggeri har også gjort et forsøk på en passjonfruktisert utgave av IPA. Har de kludret til en velkjent sjanger, eller funker det?

Bastardøl som ikke inneholde bare rene smaker kan føre til så mangt. I dette tilfelle får vi en annerledes IPA som beholder sine røtter i retning IPA, men med det lille ekstra. Southern Passion er intet mindre enn en veldig god, fruktig øl. Til tross for at den er utenfor sjangerens komfortsone er dette en nærmest perfekt balanse mellom surt, søtt, fruktig og humle.

Frukt i cirka retning grapefrukt, men selvfølgelig også passjonsfrukt stimulerer smaksløkene, og denne var virkelig god med tanker mot en idyllisk sydhavsøy. Jeg er ellers usikker på om etiketten snakker sant med løfte om bruk av sørafrikansk pasjonshumle som de selv har fraktet hjem, men pytt.  Legg også merke til de lekre etikettene fra Amundsen Bryggeri.

Ratebeerkarakter: 4,8/5

 

 

Lovløs cider

  • 6%

Dette er Scoopets første anmeldelse av en cider som er en sjanger jeg ikke har allverdens forhold til.

Jeg kan derimot fortelle om en tur til Borough Market i London for et par år siden. Der ble det servert håndlaget cider fra en tønne. Ekte håndtverk og trolig noe som kan være brygget på steingammel ærverdig oppskrift. Dette kan godt være en tradisjonell greie i England, hvor karbonering fremstår som  luksus. I mitt tilfelle måtte jeg tømme ut den totalt livløse epledrikken med en tung eim av gjær.

lovløs-cider

Nå er vi hverken utskjemt med ukarbonerte eller ordentlige cidere i Norge. Ekspertene mener at kommersielle cider av type Halmstad er sukkervann som aldri blir i nærheten av hva en cider egentlig skal være.

Lovløs cider er en håndlaget versjon fra Norge som inneholder epler fra Leikanger.  Lovløs er et forholdsvis nytt bryggeri fra en gjeng gutter som begynte i en kjellerbod i Tøyenhagen borrettslag.

 

Les også: Scoopets intervju med Lovløs

 

 

 

Løvløs cider smaker godt. Farven er speilblank gyllen og klar. En tynn skumhinne langs kanten er et innbydende syn.En kan kjenne god eplearoma, men også noe gjær, som er ganske realistisk for en ekte håndbrygget cider. God duft og leskende friskhet, fin sødme som allikevel tilsier at en flaske per dag er nok. Cideren er også tilsatt vann, uten at en kjenner så mye vannsmak. Var det morsomt?

 

 

 

Dette er nok en type cider som yngre feminine drukkenbolter med russedress ville hatet som pesten. Et voksent publikum og gjerne de som setter pris på hvitvin vil finne appellerende relasjoner som vil gjøre at de ikke føler seg totalt utenfor boksen ved første berøring. På grunn av null referanser til andre typer cider, gis ikke karakter på Lovløs cider. Smak selv.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny