Mest lest 2015 – øl

 

 

Hva ble mest lest innen ølrelaterte artikler i fjor?

30 sorter, 1 kveld og blindtest.
30 sorter, 1 kveld og blindtest.

MEST LEST – ØL. Hva blir mest lest innefor ølrelaterte artikler? Er det anmeldelser, ølsmakinger eller intervju med lokale aktører som sysler med cirka øl? Svaret er at alle ølartikler blir godt lest. Her er de 10 mest populære.

SCOOPETS ANMELDELSE av 22 glutenfrie øl ble den ultimate vinneren. Den naturlige forklaringen er nok at Norsk Cøliakiforening og andre har spredd denne høyst aktuelle anmeldelsen. Jeg ble selv overrasket over at det faktisk fantes 22 glutenfrie øl. Etter anmeldelsen har det forresten kommet flere, hvor det mest gledelige er norske Kinn med Pryl (Abbaye dubbel) og Pilegrim (lyst engelsk øl) som melder seg på i kategorien.

 

DET ER et år siden hjemmebrygger Frode Salte tok kontakt med flaskeleverandør SAGA angående kjøp av ølflasker som viste seg å være både brukte og skitne. Butikkene var egentlig utsolgte for tomflasker, men etter hvert fikk han kjøpt direkte fra leverandødr L.K. Haaland, Sandnes. Flaskene kostet 12 kroner pr. stykk, og Salte mente at etikettrester ikke var en spesielt forlokkende bonus. Scoopet tok kontakt med Einar Emil Ulfsjø Haaland som er daglig leder hos L.K. Haaland. Etter intervju og mye frem og tilbake ble flaskekartongen blitt merket med advarsel om at dette er brukte flasker.

 

I LIKHET MED mange andre er også Scoopet en sucker for diverse tester. Et knippe ølentusiaster møttes for å blindteste 30 forskjellige India Pale Ale. Resultatet ble litt oppsiktsvekkende, men samtidig ble det også en ærlig test, samtidig som leserne får et godt svar på om de større industribryggeriene faktisk er kapable til å produsere spesialøl som har blitt så pop at de må være med på bølgen. Mack og Berentsen havnet på definitiv jumboplass, mens Garage Project ble vinneren.

 

DET ER IKKE alltid mengden som kontrollerer hvor populær en artikkel kan være. En anmeldelse av Nøgne Øs Saison Réserve og Quadruple ble godt mottatt. Begge ølene fikk svært positive omtaler, til tross for at den ene kunne endt opp i utslagsvasken hos bryggeriet.

 

I OKTOBER BLE det avslørt at flere bryggeri opererte med høyere alkoholprosent enn lovlig. Det vil si at flere øltyper overskrider butikkstyrken som er på 4,7%. Fjellbryggeriet i Åmotsdal la ned bryggeriproduksjonen få timer etter avsløringen. Mange satte stor pris på Fjellbryggeriet, og på sitt beste var de helt der oppe. Scoopet fikk tak i fem typer som ble anmelde i en slags hyllest til bryggeriet.

 

SCOOPET TOK TUREN til Kristiansand for å prate med involverte fra det nyoppstartede bryggeriet Qvart Ølkompani.qvart-ølkompani-logo

Det var alt for tidlig for smakstest da ølet ikke enda var brygget, men sammen med Yngvar Ørebæk ble det tid til intervju, omvisning og sosialt samvær med ølrating, of course.

I ettertid har Qvart Ølkompani vist seg å levere svært gode øl, hvor La Vie Saison er favoritten blant de jeg har smakt.

 

ØL KAN VÆRE både bredt og smalt. Mange vil nok mene at denne artikkelen kategoriseres som smal. Det er trolig rett, men allikevel havner den på 7. plass over mest leste artikler. Yngvar Ørebæk er ikke bare en av mennene bak Qvart Ølkompani, han er også hjemmebrygger, øldommer og mer. Yngvar ramset opp alle ølnyhetene i 2014, i tillegg til å synse litt om sine egne favorittøl, hvilke øl han ville tatt med til en øde øy og avslørte å ha smakt 784 øl samme år.

 

DET VAR EN fiks ide som ga rom til kritikk i ettertid. Under en handletur ble det bestemt å kjøpe inn alt alkoholfritt øl som var i akkurat denne butikken. Formålet var en blindtest for å se om bestselgerne Munkholm og Clausthaler var best. Det var de faktisk ikke. Testen inneholdt bare fem øl med lite eller ingenting alkohol og den burde inneholdt flere. Allikevel er redaktøren i scoopet.net så pass romslig at han syns fem øl er bedre enn ingen øl, og sånn ble det.

 

JEG ER IKKE ALENE om å mene noe om de største norske bryggerienes forsøk på å være en del av spesialølbølgen.

aass-og-mack

Hvor ille er det egentlig? Det var tid for blindtest av spesialøl fra Aass og Mack. Resultatet avslører at det faktisk er vanskelig å faktisk vite hvilken sjanger en drikker i blinde. Er det en IPA, en wit eller hva fan?

 

DET GODE BRYGG inviterte til nyåpning av ølbutikk etter at de flyttet inn i i Bystasjonen kjøpesenter. Scoopet tok en prat for å høre om bedre beligenhet, populære øl og generell business. Tom Løyning kunne fortelle om en stadig økning i både ølinteresse og salg.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no