Matkontroll 3 – høne eller hane?

I den siste utgaven av TV2s Matkontrollen vakte det stor oppsikt med sortering av høne og hane og hva som skjer med sistnevnte. Jæren står for 99% av alle verpehøns i landet og TV2 tok turen til Steinsland & Co. Nils Steinsland viser rundt i klekkeriet og forklarer samtidig at hanekyllingene er ubrukelige, og blir uheldigvis drept under sortering. 

Siste reis for hanekyllingene.
Siste reis for hanekyllingene.

SISTE REIS FOR HANE. Det tar 10 uker å klekke frem en kylling, hvor vi får se egg i en verpemaskin som rommer 33.600 egg i hver maskin.

Vi får se tusenvis av søte små, gule nyfødte kyllinger som skal kjønnsorteres. Mens hønekyllingene blir vasket og vaksinert, har hanekyllingene kun minutt igjen å leve. Haner kan ikke legge egg, og i voksen alder er de for magre for kjøttproduksjon. Derfor sluppet levende ned i roterende kniver. Skulle en valgt å fostre hanekyllingene, ville det gått med 4-5 ganger så mye korn til mat, sier en ekspert. Sorteringen er ganske enkel. Om den bakerste fjøren er lengst, er det høne. Er den fremste lengst, er det hane.

Hvert år blir 3,5 millioner hanekyllinger kuttet i hjel på denne måten. Det er snakk om et brøkdel av sekund før hanekyllingene er omdannet til masse, hvor avfallet blir brukt til fyringsolje, biodiesel og sementindustrien. Det er vanlig praksis i hele Europa, og er heller ikke ulovlig. Ingen spesielt utbredt likestilling der, altså.

Det enkleste er noen ganger å ikke vite hva som egentlig skjer med diverse dyr som blir brukt til matproduksjon. Når en allikevel får vite om denne prosessen, er det vanskelig å ikke bli litt berørt. Samtidig er det vanskelig å se hva en skulle brukt hanekyllingene til.

Dyrevernorganisasjonen Noah syns dette er ille med kyllingene som skriker etter en mor før de blir drept, og fordømmer avlivningsmetoden. I Tyskland har de vurdert å forby dette og i stedet kjønnsbestemme eggene på et tidligere tidspunkt. Dette kan være et skritt i rett retning, men det er fortsatt på forskningsstadiet. Masseindustri av dyr vil aldri bli humant, mener de.

 

 

 

 

 

Jørn Hoel og mat rett hjem

Artisten syns det er et helvete å handle dagligvarer i butikk. Matkontrollen reiser på besøk for å teste fem forskjellige leverandører som leverer de samme matvarene. Er maten fersk og fin, og hva med pris?

Fjærnsynet tar turen til Kolonial.no som er størst på slikt. De har opp mot 7-8000 kunder i uken. Her kan kunden plukke opp forhåndsbestilt mat på en bensinstasjon, slik at en slipper fraktkostnader.

Matkvaliteten er bra hos alle, men prisforskjellen er enorm, sier programleder Solveig Barstad. To av leverandørene er like billige som «billigkjedene», mens andre tar seg svært godt betalt. En pakke med Bremykt koster for eksempel 58,94,- hos Retthjem.no, mens en pakke knekkebrød som pleier å ligge på rundt 13-19 kroner, koster 41,34,-,. Dette er dobbelt så dyrt som hos de fire andre leverandørene. Marked.no viser seg å være billigst, og like bra.

Retthjem.no svarer for seg og sier at de er fokusert mot bedriftsmarked og en kraftig prisreduksjon ville resultet i salg med tap. Privatpersoner er velkommen, men det er altså mest fokus mot bedrifter, sier Retthjem.no, uten at en helt forstår hvorfor det fortsatt må være dobbelt så dyrt.

 

 

Matkontrollen gjennomførte for en tid siden test av Toros KANTARELL og soppsaus, hvor det viser seg at produktet inneholder svært lite kantarell. Produktansvarlig har egentlig lite å si, utenom at kantarell gir en sterk smak, og derfor er det lite av dette i sausen. Barstad spør ukens beste spørsmål: – Vil det si at folk egentlig ikke er så glad i kantarellsmak, til tross for at det står med store bokstaver? Produsentene skal selvfølgelig se på dette ved en trolig mye senere anledning.

 

Les også: Pristest: Shell, Esso, Statoil

 

Salg og test av rødvin på kartong

Salget øker ganske bra før påske. Matkontrollen tester fem bestselgere.

vintest matkontrollen
TESTPANELET: (F.V.) Liora Levi- vinskribent og foredragsholder. Tidligere Norgesmester og Nordisk mester for vinkelnere, Gunnar Skoglund- vinjournalist og blogger- husetsvin.com, Karin Dejeborn- medeier og assisterende daglig leder av Territoriet vinbar.

Tommasi  Graticcio Appassionato er den dyreste med 415,- mens Gato Negro er billigst med sine 329 kroner. Eksperter mener den dyreste rødvinen er spinkel og ender opp som en poengløs og knepen vin.

Alle får minus for mye sødme. En komikerduo som trolig vil like best den med fjær på emballasjen, ender opp med å stemme akkurat denne til topps. Ekspertene mener det var sterk konkurranse om sisteplassen, men at Tomassi Graticcio Appassionato blir en versting i begge leire.

Falling Feather Ruby Cabernet vinner hos komikerduoen, mens ekspertene går for Gato Negro Cabernet Sauvignon.  Midt på treet havnet El Copero og Passo Salento Primitivo.

 

 

 

Renhold på legekontor

Hvor godt renhold er det egentlig på legekontor. TV2 Hjelper deg (Jepp, av og til er det også artikler fra dette programmet) tok en test hos de 10 mest besøkte i Oslo.

 • Din Lege AS
 • Sio Helse i St. Olavs gate
 • Besthelse Nordstrand
 • Stovner Legesenter
 • Tåsenklinikken
 • Sinsenklinikken
 • Markveien Legesenter
 • Rodeløkka Legesenter
 • Storoklinikken
 • Haugerud Legesenter

 

Det smøres en usynlig UV-krem på venteværelse og toalett på mellom 5-8 berøringssteder. Vil den være vasket bort ved neste besøk? Om disse punktene ikke blir vasket ofte nok, kan en faktisk bli smittet med ett eller annet virus mens en venter på legen.

Samtidig tar de hudprøver på berøringssteder. Her var resultatet normalt, utenom at de fant gul streptokokk på et sted. Dette er en bakterie som kan gi hudinfeksjoner, samtidig som det er en bakterie som ganske mange har på huden, uten at det ringer noen alarmbjeller av den grunn.

En smittevernoverlege mener at utsatte berøringspunkter bør vaskes nesten daglig. TV2 venter en uke før de besøker legekontorene igjen for å se om det er rent og pent. Sjekkpunktene viser seg å ikke være spesielt godt vasket, og UV-kremen vises mange steder. Alle legekontorene får styrk da det ikke har blitt vasket ordentlig i løpet av den siste uken på for eksempel såpedispensere, lysbrytere og vask. Rundt 80% av kremen vises fortsatt og er med andre ord ikke vasket bort.

 

Les også: Matkontrollen del 1

 

Stovner Legesenter var det eneste kontoret som hadde vasket alle punktene på toalettet, men på venteværelse var det krem på 2 av 3 punkter. På tre av legekontorene var ingen av kontaktpunktene vasket ordentlig. Flere legekontor er skuffet og overrasket over resultatet, hvor alle selvfølgelig har skjerpet og endret rutinene.

Etter lovnad om gull og grønne skoger, gjør TV2 en ny test, to dager før ny intervjuavtale. Resultatet er bedre, men ikke godt nok da de igjen finner UV-kremen.

Verstingen er allikevel Din Lege AS og Rodeløkka Legesenter som ikke engang har vasket bort kremen fra forrige test som ble utført for 3 måneder siden. Rodeløkka vil ikke prate med fjærnsynet, men sier de har fått anbud fra andre vaskebyrå. Din Lege AS stiller opp, og vet ikke at det har blitt utført en ny test.

– Nå har vi rengjøringsbyrå som vasker fire timer hver dag, sier ansvarlig lege som tror det har blitt bedre. Hverken gammel eller ny UV-krem er vasket bort, så her kan en nesten bare forvente en oppvask hvor legekontoret ikke nødvendigvis skal klandres. – Veldig uventet siden vi har bedt om en skjerpet kontroll av renhold, sier legen.

 

I samme program er det også en test av volummascara på fem jenter med ulike vipper. For å gjøre en lang historie kort, er The Body Shop – Super volume testens taper. Max FActor Masterpiece Max og Maybelline Lash Sensational er testvinnerne, hvor sistnevnte scorer aller best med den rimeligste prisen på 139,- kroner.

 

 

 

Makrell i tomat

Tre unger skal lage makrell i tomat fra scratch. All ære til de som gidder det, men hva smaker best?

Seks eksperter med forkjærlighet for sushi skal blindmake på seks butikkvarianter i tillegg til ungenes versjon. Stabbur-makrell har hele 85% av markedet, men smaker den best?

En av testproduktene blir kategorisert som kattemat. Fiskemengde og omega3 varierer, hvor King Oscar har bare 50% fisk. Stabbur-makrell har derimot høyest andel fisk og omega 3. Rema 1000 og Bunnpris har samme ingredienser, og er produsert samme sted i Skottland. De smaker likt, men ikke godt. King Oscar og Coop får middels. I toppen er det så tett at Stabbur-makrell og First Price må testes en gang til. Førstnevnte blir vinneren, men First Price får en god 2. plass. Angående den hjemmelagede utgaven så slipper ekspertene å smake på denne. Ungene likte den.

 

Hvordan rengjører man en ordentlig skitten mikrobølgeovn? Svaret er en sitron. Del den i to, legg den i mikroen og kjør på. Damp og syre fra sitronen vil gjøre at fett og dritt løsner enkelt fra mikroen.

 

Joker, en vits på pris?

Matkontrollen har fått tips om at ikke alt er som det skal være hos butikk-kjeden Joker.

20 kroner er et tøyelig begrep på Joker.
20 kroner er et tøyelig begrep på Joker.

Enkelte butikk-kjeder har blitt gode på å prise ned varer som snart utgår på dato. Dette skal resultere i at det blir kastet mindre mat. Joker kjører en litt annen variant, hvor kundene ikke alltid får tilbudet som butikken lokker med.

Matkontrollen besøker 20 Joker-butikker.

 • En kokt laks skal koste 39 kroner, men de betaler 77.90,-
 • En nedprist seibiff skal koste 20 kroner, men fjærnsynet betaler 39,90,-

Rekesalat skal være til halv pris, men det betales full pris. Resultatet blir til at fjærnsynet betaler 550 kroner betales for mat som skulle kostet 250,- Samtidig selger Joker flere varer som er utgått på dato.

Matkontrollen møter kommunikasjonssjefen i Norgesgruppen, som eier Joker for å spør om hvorfor kundene ikke får rabatten som de skal ha.

– Først og fremst må jeg bare beklage at det ikke skjer. Sånn skal ikke være. Nedprisede varer skal være til riktig pris. Vi har en soleklar rutine (som tydeligvis ikke fungerer). – Jeg lover at vi skal ordne opp i dette.

 

Les også: Matkontrollen del 2

 

Chilli, Klaus og Scovilleskala

Chilli er verdens mest brukte krydder. Solveig besøker Chilli-Klaus i Aarhus og vil vel egentlig gjøre det samme som mange kjente tryner før henne.

Det finnes over 3000 ulike chilliplanter og fem familier, hvor sterkheten måles i Scoville-skalaen. Den sterkeste er på rundt 2 millioner. Den vanlige røde er under 100 000 på samme skala. Klaus presenterer en sterk Ghost-chilli, men også en type som helst brukes i skipsmaling for å forhindre alger. Dette koker ned til god reklame for herlige chillivarianter og for Klaus him selv. Kul type. Tilbake i Norge får vi gode tips for å freshe opp tradisjonelle retter som fårikål og fiskeboller i hvit saus.

 

Kvinner og menn tester barberhøvel for damer og for menn. Hvilken er best? Med speilblanke legger kan jentene avsløre at barberhøvelen for menn er den ultimate vinneren. Menn mener det samme. Samtidig er det greit å vite at barberhøvel for menn, faktisk er billigere.

 

Tekst og skjermbildefoto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no