Mye surt og bittert

 

 

Å være på ølfestival er utelukkende en positiv opplevelse. Sur & Bitter-festivalen på Sandnes er intet unntak. 

Fred Berentsen og Ivar Fjellanger fra Berentsen leverte på Sur & Bitter.
Fred Berentsen og Ivar Fjellanger fra Berentsen leverte på Sur & Bitter og overbeviste om at det er godt mulig å lage en solid BIPA på 5,5%

UTSOLGT festival er vel noe alle arrangører lengter etter. Helgens Sur & Bitter-festival var akkurat det. I to etasjer på KinoKino var det duket for smaksprøver av uttallige sure og bitre øl. Det var faktisk en restriktiv regel om hva de forskjellige bryggeri og ølimportører fikk lov til å servere, og ølet måtte være cirka enten surt eller bittert. Derfor er det egentlig imponerende å se hvor mye forskjellig øl en kan få servert på samme sted i løpet av en kveld.

Stemningen var som tidligere nevnt upåklagelig, og ølentusiaster, ølinteresserte og folk flest, koser seg i sosialt samvær. Det vil være vanskelig å kåre en vinner denne kvelden, men jeg velger å fremheve innovative Lervig som et av høydepunktene som serverte nyheter som Lucky Jack – Grapefruit edition, Blåbærtonka sour og Supayuzusawa. De som skal på festivalen i kveld kan bare håpe at bryggeriet har mer igjen av disse. Førstnevnte kommer i butikkene i mai, mens de andre trolig bare blir å få på fat.

Egersundbryggeriet Berentsen fortjener også skryt for sine nyheter. Bryggerne Fred Berentsen og Ivar Fjellanger serverte en mer en godkjent berlinerweisse med bringebær, en interessant og annerledes saison kalt for Lemon Lime Thyme og ikke minst en skamgod Black IPA (Black Bull) på 5,5 %. Absolutt positive takter fra Berentsen der, altså.

Kristiansandsbryggeriet Qvart kunne også by på en godsak som var en innovativ vri på den populære ølstilen goose. Pig in a blanket er intet mindre enn en røkt surøl som sammen med sennep og pølse fungerte meget bra. Dette er et øl som vurderes å tappe på flaske, og en kan bare håpe at så skjer – gjerne til sommeren, eller før.

Qvart med Pig in a blanket
Qvart med Pig in a blanket

 

BRYGGERIER REPRESENTERT UNDER FESTIVALEN

 • Nøgne Ø (NO)
 • Ægir (NO)
 • 7 Fjell (NO)
 • Kinn (NO)
 • Little Brother Brewery (NO)
 • Schouskjelleren (NO)
 • Amundsen Bryggeri (NO)
 • Lervig (NO)
 • Austmann Bryggeri (NO)
 • Sandnes Kjøkkenbryggeri (NO)
 • Berentsens Brygghus (NO)
 • Grim & Gryt Økobryggeri (NO)
 • Grunnerløkka Brygghus (NO)
 • Qvart Ølkompani (NO)
 • Ska Brewing Company (US)
 • Oskar Blues Brewery (US)
 • Flying Dog (US)
 • Ballast Point (US)
 • Anchor Brewing (US)
 • Smuttynose Brewing Company (US)
 • Oud Beersel (BE)
 • Timmermans (BE)
 • Gueuzerie Tilquin (BE)
 • Browerij Bockor (BE)
 • Liefmans (BE)
 • Wild Beer (UK)
 • Celt Experience (UK)
 • Northern Monk (UK)
 • Magic Rock Brewing (UK)
 • Brewdog (UK)
 • Beavertown (UK)
 • To Øl (DK)
 • Hornbeer (DK)
 • Brouwerij De Molen (NL)
 • BFM (CH)
 • Garage Project (NZ)

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.

Hovedbilde: Liam Devlin og Bjørn Nygaard fra Lervig.

Morten Davidsen fra Strag står bak importen av bl.a. Ballast Point, Oude Bersel og Timmermans.
Morten Davidsen fra Strag står bak importen av bl.a. Ballast Point, Oude Bersel og Timmermans.