Vend ditt andre Kinn!

 

Jepp, det var tid for spektakulær ølsmaking med Kinn bryggeri fra Florø. Arrangementet ble omsider arrangert på Ambolten pub, bar og scene på Kvernaland. Resultatet ble en utsolgt, trivelig kveld med representant Thomas Hovlandsvåg fra bryggeriet. 

Kinnrepresentant Thomas Hovlandsvåg på Ambolten.
Kinnrepresentant Thomas Hovlandsvåg på Ambolten.

VEND DITT ANDRE. Nær 60 stykker møtte opp for å få med seg totalt sju øl fra Kinn, hvor tre av dem var nyheter, i tillegg til to øl som var en del av bryggeriets lagringsprosjekt fra 2014. Deltagerne skulle også få smakspølseprøver fra lokale Malmin og Orre Kjøtt, hvor noen få trodde de hadde blitt invitert til middag. Mer om det senere.

Når det blir så mange som skal smake på øl, kan en være sikker på flere ting!. Noen liker best mildt, gjerne lyst øl, mens andre sverger til de heftigste opplevelsene. Ratingen blant 55 stykker viste tegn på dette, mens enda flere ratingark viste at mange likte både milde og heftige øl. Alle øl kunne faktisk skilte med karakter 4/5 hos noen, som vil si at Kinn har lykkes bra med å brygge øl som går rett hjem hos flere.

Som vanlig med «fete» bryggeri, er det alltid gledelig å si at ingen øl ble tapere, men at noen fikk høyere karakter enn andre. Flere av disse blir tilgjengelig på enten butikk eller vinmonopol i disse dager. Her følger en omtale av hvert enkelt øl fra bryggeriet, i tillegg til listeplasseringen.

 

Sommarspesial: Heilt ny og ukesfersk sesongøl i butikkstyrke. Moderate mengder amerikansk humle (Simcoe, Centennial & Mosaic) og en lett & lys kropp burde gjøre dette til en crowdpleaser på grillfesten. Snittkarakter: 3,1/5. (172,05 poeng)

 

Prestesonen 2014: En skikkelig kaffe og sjokoladebombe til tross for sin moderate alkoholprosent. 40% Pale Malt, 30% Amber og 30% Brown – ganske enorme mengder spesialmalt mao. Var litt skarp i kantane som fersk, men etter 2 år lagring har den runda seg av betraktelig. Vi meiner den snart er klar for markedet igjen. Slippes i september 2015 på VP. Snittkarakter: 3,70/5. (204,21 poeng)

Pryl ble nest best likt og er i tillegg en glutenfri øl fra Kinn.
Pryl ble nest best likt og er i tillegg en glutenfri øl fra Kinn.

 

Sommarøl: Samme oppskrift som i 2015. En solid dose med Centennial og Amarillo seint i koketida samt tørrhumla på tank. Denne var også ukesfersk. Slippes i mai 2015 på VP. Snittkarakter: 3,73/5. (205,35 poeng)

 

Saison Extra: Ikkje verdens mest typeriktige saison, men et øl vi er skikkelig fornøyd med. Fenomenalt matøl som kan fungere til det aller meste. Vi kjøler ned vørteren til 20 grader etter koking, og lar den stige fritt til 28 grader under gjæring – samme gjæringsforløp (og samme gjærstamme, WYeast 3787 Trappist High Gravity) som bl.a. Westvleteren 12. Mange med erfaring fra hjemmebrygg blir overraska over at vi kjører gjærstammen vår så høgt, men vi har etterkvart funnet ut at gjæren vår er utrolig tilpasningsdyktig og produserer gode smaker på både lav og høg temperatur. Snittkarakter: 3,83/5. (210,85 poeng)

 

Svartekunst 2014: Den velkjente ølstilen F.E.D.I.R.E.S.P. kjem tilbake på VP i november 2016. Snittkarakter: 3,84/5. (211,24 poeng)

 

Pryl: Samme gjæringsforløp som Saison Extra. Lillebroren til Tomasmesse.

Dobbel Indiaøl ble best likt blant flest.
Dobbel Indiaøl ble best likt blant flest.

Denne blei laga som en hyllest til Ringnes tilbake i 2014 når de gikk av med seieren i Bryggeribråk med knapp margin. Vår tilnærming var å brygge ølet vi følte vi mangla for å vinne konkurransen. Relansert på Vinmonopolet våren 2016. Glutenfri, flaskene er no merka. Snittkarakter: 3,86/5. (212,51 poeng)

 

Brottsjø: Kinn sin første DIPA! Når vi først skulle lage ein kraftig IPA til ville vi at den skulle skille seg markant fra Vestkyst. Vi ga den en lett maltbase beståande av 90% basismalt og 10% sukker. Humleblandinga består av Sorachi Ace, Simcoe, Zeus, Citra og Mosaic. Så langt veldig typisk for en DIPA – men vi valgte å gjære den ut med den belgiske gjærstammen vår istedenfor den engelske. Så vidt meg bekjent den einaste DIPAen i Norge med belgisk gjær. Snittkarakter: 4,07/5. (224,01 poeng)

 

Det er tidvis svært små marginer mellom de forskjellige ølene. Den største variablen er på Brottsjø, som er Kinns nye stolthet og en Dobbel India Pale Ale.

Til slutt må en nesten nevne et par negative faktorer som slettes ikke er uvanlig. Noen få forsyner seg litt ekstra av enkelte øl, som gjør at andre får små skvetter. Dette er ikke greit, og til neste arrangement på samme sted, antar jeg at dette ikke blir et problem. Det samme kan sies om kveldens pølsesnacks fra Malmin og Orre kjøtt. Før folket ble oppfordret til å forsyne seg, var det enkelte som tenkte at de ikke behøvde nærmere presentasjon, og dominoeffekten ble en realitet. I utgangspunktet skulle det være x antall pølsebiter til hver, men noen få trodde de var invitert på middag, og forsynte seg grovt av fatet. Enden på visa ble at mange ikke fikk smakt på kveldens snacks. Dette er bare å beklage, og det skal definitivt ikke gjenta seg.

Hvilket bryggeri som møter opp neste gang er ikke enda avtalt, men det blir definitivt ikke siste gang.

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no