Batman, en superidiot?

 

For min del har Batman vært hakket mer interessant enn Superman, kanskje fordi han ikke er en super duperhelt. Nå skal det sies at nyere filmer med begge har vært bra. Christian Bale har vært bra som Batman, det samme har Henry Cavill som Superman. Nå er det derimot tid for et halsbrekkende møte med dem begge.

batman

BATMAN V SUPERMAN: Dawn of Justice; DVD. Det er kort tid før John Boormans Excalibur har premiere på amerikanske kinoer. Bruce Waynes foreldre blir drept, slik vi tidligere har sett i den skamgode TV-serien Gotham. Etter en introduksjon i 80-tallets tragedie, er vi i nåtid, hvor både Batman og Superman er etablerte helter i byen. Superman har kanskje flest fans, men som med alle supre helter har de også fiender og skeptikere.

Lex Luthor er kanskje den største skeptiker i kombinasjon med psykotiske hevntanker og kløkt som har fått klørne i kryptonitt. Samtidig er byens innbyggere noe tvilende til flyvende superhelter og en velmenende mann i latex. Samtidig er Batman skeptisk til Superman, hvor han egentlig ønsker å kvitte seg med en superhelt, bare sånn i tilfelle mannen med den flagrende kappen går amokk.

Batman V Superman starter som en aldeles nydelig fortelling med stor sjel til 1980-tallets gode fortellerteknikk, hvor effektfullt viss vass ikke blir erstattet med god historie. Stemningsmusikk, takt, tone og visuelle grep kombineres på kløktig vis med spektakulære scener, hvor ingen overlesser hverandres fokus. Musikalsk er dette en dyster og steminigsfullt symfoniorkester som blir ispedd noen introer som kunne vært på et hvilket som helst album med thrashmetalbandet Overkill, du vet – de med flaggermuslogoen. Merkelig nok skjer det noe med handlingen utover i filmen som blir akkurat det; Overkill.

 

 

 

 

Batman viser seg å være en irriterende trangsynt bajas og i Ben Affleck skikkelse (ikke så voldsomt bra Batman) kan han nærmest kategoriseres som en superidiot. Etter hvert blir også den gode stemningen overlesset med CGI-effekter og rotete manus, hvor velskreven historie blir eliminert av snarveier og tøv. Her vil trolig «de lærde» strides, hvor yngre publikum kanskje syns dette er spektakulært og tøft.

For andre som har sett mange actionfylte og overdrevne filmer tidligere, vil det føles både uengasjert og unødvendig. Nerven forsvinner til ulempe for heseblesende effekter og tidvis tåpelige slosskamper. Og så kan en spør om hvorfor det alltid skal være en oppbyggende avslutning som gir rom til minst en oppfølger?

Alt i alt er dette en film som fans av både Superman og Batman bør få med seg, men siste halvdel ødelegger mer enn det gjør godt. Etter å ha tenkt på både karakter 6 og 5, havnet Scoopet på en firer i en film som er en halv time for lang.

Regissør Zack Snyder har tidligere imponert med Watchmen, Sucker Punch og 300 i tillegg til Superman fra 2013 med akkurat Henri Cavill i hovedrollen. Filmen vil ellers bli lansert i en mer voldelig versjon når den slippes på fysisk format, men er langtfra noen barnefilm nå heller.

 

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4