Mat, forbruker, test, pris 4

 

 

Torsdag 25. august er det premiere på nye episoder med TV2 hjelper deg og Matkontrollen. Scoopet har hatt en gjennomgang av ganske mange program. Her kommer referat med artige tester og forbrukertips fra episoder som ble vist tidligere i 2016. 

MATKONTROLLEN 4. Solveig Barstad er igjen på farten med nye episoder. Forbrukertester fra tidligere i år er stort sett like aktuelle.

 

Spisemoden avocado

Matkontrollen kjøpte tre pakker fra Kiwi, Rema 1000 og Coop, hvor det sies at moden avocado er hemmeligheten for god guacamole. Blant 72 avocadoer kan en matblogger fortelle at enkelte topakninger inneholder en hard umoden og en råtten. Kun 32 av 72 avocadoer var spisemodne og Coop kom dårligst ut i testen.

Bama leverer til både Kiwi og Rema 1000 og mener at det som har skjedd i testen er sjelden. Akkurat denne gangen har avocadoene blitt sendt ut til butikk for tidlig. Rutiner skal allikevel gjennomgås, sier Bama.

 

En omfattende test av pizzamel som er dobbelt så dyrt som hvetemel, viser seg å være bedre til pizzabunn.

 

 

Billigmerker, produksjon, pris og kvalitet

 • Tyttebærsyltetøy fra Rema 1000 er for eksempel produsert hos Lerum.
 • Påleggsalatene fra First Price blir laget hos produsenten til Denja.
 • Tre billig pommes fritesmerker blir produsert hos Findus.
 • Salt chips fra for eksempel X-tra og First Price er laget hos Maarud.
 • Revet ost fra First Price blir produsert hos Synnøve Finden.

 

Matkontrollen blindtester for å se om det er forskjell på smak mellom dyre og billige produkt som blir produsert samme sted.

Smaken er som baken og det spriker i alle retninger, hvor syltetøyet fra Lerum var mye bedre enn billigmerkene. Maarud påstår å bruke bedre poteter i egne produkter, som kan gjenspeils i kanskje flere av merkevareproduktene som vil ha mer og bedre smak. Altså ingen fasit, men kanskje de noe dyrere produktene vil smake bedre i lengden?

 

Les også: Mat, forbruker, test, pris – 1

 

 

 

Apotek i Sverige og Norge
Scooptest: Pris på vaniljesaus. En halv liter koster 22.60,- mens en liter koster 19.90,- Foto: Sølve Friestad
Scooptest: Pris på vaniljesaus. En halv liter koster 22.60,- mens en liter koster 19.90,- Foto: Sølve Friestad

Reseptfrie legemidler i Sverige er mye rimeligere enn i Norge.

Blant 25 reseptfrie legemidler kostet dette 2808,- i gamlelandet og 1906,- i Sverige. Altså 30% billigere. Prisnivået er generelt lavere hos søta bror, men ikke så mye. En av årsakene kan være at farmasøytlønningene i Norge er relativt høye, sier kommunikasjonssjef for Apotekerforeningen i Norge. Øyedråper koster 180,- i Norge, og samme produkt koster 90,- i Sverige. Krem mot eksem er langt over halv pris over grensen.

I Norge er det ellers få kroner prisforskjell på varene. Apotek 1 er allikevel bitte litt rimeligere.

 

Kuldekrem i minus

Slike kremer selger bra, men funker de?

Utvalgte unger blir sluppet ut i minusgrader med halve ansiktet med krem. Samtidig tester fire irriterende sportslige og freshe voksne samme krem.

Når det er ekstra kaldt kan huden bli skadet, men ingen av barna merker forskjel på huden etter fem timer i 15 minusgrader. De voksne likeså.

En hudlege anbefaler ikke disse hudkremene og det finnes ingen dokumentasjon på at de fungerer. Om noe er bevist, er det muligens en liten tendens for økning av frostskade ved bruk av kuldekrem i en test fra Finland.

Produsenten får ordet

Det kan muligens gi forbrukerne en falsk trygghet og bla bla bla. Talskvinnen anbefaler egentlig ikke bestselgeren Ceridal, selv om nettstedet til produktet sier at slik krem vil forhindre frostskade.

Vi har ikke testet den mot frostskade…

Testen påpeker kanskje aller mest at slike kremer fungerer best på tørr og sprukket hud, og ferdig med det.

 

Vaffler

Flere hotell, kiosker og bensinstasjoner serverer frosne vafler fra Nortura. Holdbarhet 365 dager. Bensinstasjonen ESSO har såkalt vaffeltorsdag hvor de serverer disse. Etter tint tilstand ligger vaflene i maks seks timer, forteller Essos talskvinne.

 

Rekersalater

er best om vinteren, selv om det er mest pop om sommeren. Rekesalat er kanskje enda mer et helårspålegg, men hvor mye reker er det i de mestselgende produktene?

En kokk med trenet gane teller antall reker fra First Price, Denja, Marthas, Delikat og X-tra.

De billigste (u know who) koster 18 kroner, mens Delikat med reker koster 50,- X-tra sine reker lider av fryseskade og ser verre ut enn First Price sin utgave.

Delikat sine to salater skiller seg ut med innhold. En lover 26%, men ender opp på 20 %. Den andre lover 39%, men ender opp med godt 33 %. Kommunikasjonssjef hos Mills (Denja) mener selvfølgelig at dette ikke er greit. Blandingen kan bli ujevn når den blir helt i beger, som det vel kan være en viss forståelse for.

Heldigvis utføres en blindtest på smak hvor rekesalatfantast og kokker spytter ut etter beste evne. Marthas havner på jumboplass. Delikat med reker var best, som vel forteller at de andre ikke er noe videre gode, de heller.

 

 

Les også: Mat, forbruker, test, pris – 2

 

 

Hvor mye i tips?

Tips står for To Insure Prompt Service ( Å forsikre seg rask service). Tipser du for eksempel en bartender skal en med andre ord forvente at en får kjapp service. Restaurantkongen! Jan Vardøen mener at en bør gi tips, hvor mye blir spekulasjoner, egentlig. Han sier også at en kan gi tips for god service da servitørene ikke egentlig tjener dårlig.

 

 

 

Tørket frukttørket-frukt-hoved

Disse godsakene inneholder mye sukker. Elias er tilsatt 27 % sukker, Njoy tørkede bananer er tilsatt 10 % sukker.

Tropisk miks fra Den lille nøttefabrikken er tilsatt 28 % sukker og Tranebær fra Bama (Njoy snacks) er tilsatt 39 % sukker. De står også bak den største sukkerbomben. Tropisk fruktmiks er nemlig tilsatt 42 % hvitt rafinert sukker. De to sistnevnte inneholder faktisk mer sukker enn Coca Cola, marshmellows og seigmenn medregnet frukt, og naturlig sukker.

Pr. 100 gram inneholder disse sju ganger mer sukker enn Coca Cola.

 

Bakterier på tannbørsten

Tannkostprodusent Jordan vet ikke alltid hvordan. På firmaets nettsider advarer de mot å bruke eldre tannbørster som kan gi helseproblem som streptokokker og hjertesykdommer, hvor førstnevnte heller ikke kan kategoriseres som helseproblem. Tv 2 tester tre måneder gamle tannbørster opp mot nyere børster. Er det noen store variabler?

Tannleger mener at Jordan ikke vet hvordan, hvor testen viser at det ikke er noen klar forskjell. Det viktigste er kanskje å skylle børsten etter bruk.

Jordans talskvinne mener derimot at de vet hvordan, og at bakteriemengden kan øke over tid og at det er bevist i internasjonale tester. De sier allikevel at det, øh… – Ikke er noen grunn til å bekymre seg for bakterier, men at en slitt tannbørste pusser dårligere. Det anbefales å bytte fire ganger i året.

På spørsmål om skremselspropaganda på Jordans hjemmeside, sier talskvinnen at hun ser dette er uheldig. -Her tror jeg vi skal se på hvordan vi ordlegger oss.

 

Salt

tar flere liv enn trafikken, sier Solveig Barstad. Nordmenn spiser i snitt 10 gram om dagen, som er dobbelt så mye som anbefalt. I sitronpepper er det for eksempel 41 % salt og 28% pepper.

 

 

Les også: Matkontrollen 3 – høne eller hane?

 

 

 

Twisttwist

I 2001 fjernet Freia banansjokoladen fra posene, men hadde ikke sett for seg ramaskrik som protestgrupper og underskriftskampanje.

Dette resulterte i at Freia valgte å fortsette med bananbiten som fortsatt er en av 13 forskjellige biter i posen. Kunne de ikke heller fjernet marsipanen?

Idag er det bare marsipan, banan, lakris og cocos som er igjen fra den originale posen. Hvilke biter er det norske folkets favoritt?

I løs vekt selges det mest av banan og cocos. En gallupundersøkelse for over 1000 mennesker avsløre følgende. Enkelte biter kan havne i begge kategorier, altså båd mest elsket og hatet.

Best

 • Chocolate toffe
 • Banan
 • Lakris

 

Verst

 • Cocos
 • Banan
 • Aprikos

 

Kampanjer fra store elkjeder

Blant 300 varer har hundre vært billigere eller like billige som de er når det skrives at en bør sjekke prisene. Et polaroidkamera fra Elkjøp hadde den samme prisen i flere tilbudsaviser, samtidig som kameraet var 100 kroner billigere få dager før tilbudsavisen ble sendt ut.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no