The Night of

 

 

 

Dette er en flunk ny TV-serie. Den er faktisk så ny at den åttende og siste episode ble vist på amerikansk TV 28. august, og sluppet på HBO Nordic samtidig. 

 

 

THE NIGHT OF – anmeldelse. Dette har allerede blitt en liten snakkis, og det er fortjent og kan ende på flere best of-lister for 2016. Samtidig er det gledelig å melde at serien avslutter etter 8 episoder med svar på det mesten en lurte på.

 

 

Nasir Khan (Riz Ahmed) ender opp med å tjuvlåne familiens drosje da han vil på en kul privatfest i New York. Byen er stor, sjåføren er liten og veien til festen blir lang. Khan har problemer med å finne frem og ender opp å kjøre en kvinnelig passasjer til et sted hvor de to er sosiale sammen. Deretter havner de i kvinnens leilighet med både tja, …sex, drux og rock?

Kvinnen liker det røft og med dystre tanker og ugjenkjennelig dop, våkner Khan opp på kjøkkenet. Da han går opp for å takke for det utagerende samværet, finner han kvinnen brutalt drept i sengen. Det blodige scenarioet gjør at Khan får panikk, stikker fra åstedet, men blir uheldigvis tatt av politiet for å være en dårlig sjåfør i trafikken. Samtidig får politiet anrop om et brutalt drap. Khan blir med i bilen for så å bli tatt med til stasjonen for avhør, men snart blir han hovedmistenkt i drapsaken.

The Night Of er en svært bra fortalt kriminalhistorie hvor en tenker litt på plottet fra Et spørsmål om skyld (Primal Fear; 1996) med Richsard Gere og Edward Norton. Er Khan egentlig bevisst på at han har drept kvinnen, har han drept kvinnen uten å vite det, eller har han bare sovnet mens andre utførte det bestasialske drapet?

John Turturro som sjaskete advokat med fotproblem.
John Turturro som sjaskete advokat med fotproblem.

Den noe sjaskete middelmådige advokaten Jack Stone (John Turturro) påtar seg ansvaret for å løse en enkel, men komplisert drapsgåte. En solid, dyster og sofistikert fortelling har begynt. Det er tid for å lete etter brødsmuler som i beste fall kan bli til en brødbit eller svar på hva som egentlig har skjedd. I tillegg til iherdig drapsetterforskning får en også en solid skildring fra fengselsoppholdet til Khan, hvor han blir nødt til å lære seg noen skitne trisk for å faktisk overleve oppholdet under rettsaken.

Det en har merket seg de siste årene, er at det er færre episoder i en TV-serie, eventuelt at sesonger blir delt opp i to. Det vil si at en får anledning til å glo på flere nye serier, uten at de nødvendigvis inneholder mer enn 8-10 episoder. Det er en trend jeg har sansen for, som også vil bidra til å holde produsenter og andre ansvarlige i nakken, slik at det blir mindre drøvtygging av historier for å drøye tiden.

The Night Of kan ellers skilte med to skuespillere fra Boardwalk Empire.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

karakter5