Helt konge!

Kong Haakon VII var helt konge, en standhaftig og real landsmann fra øh…Danmark som nektet å overgi landet til tyskerne i april 1940. Dette er historien om Norge, regjeringen og kongen i de tre første dagene da landet ble med i krig. 

kongens-nei-anmeldelse
Kampen i Midtskogen

KONGENS NEI er på mange måter en historisk film som trolig har tatt noen friheter, uten at en helt kan være sikker på det.

Tyskerne har gått til krig mot Storbritannia og sikter seg etter hvert inn mot Norge på grunn av blant annet kystlinje og jernmalm. Kronprins Olav har i lengre tid kritisert det norske forsvar og en regjering som har sovet i timene. Nå er det imidlertid for sent til å hindre invasjon fra et aggressivt Tyskland, og de fleste vet hvordan det gikk.

Kongens nei forteller historien om kongens standpunkt, om den veike regjeringen og om kongens flukt fra inntrengerne som ønsker å få tak på kongen – gjerne før den velmenende tyske sendemannen fra ambassaden klarer å forhandle med Haakon VII. Imens har Adolf fått sansen for Vidkun Quisling som gjør statskupp til tross for liten støtte blant sine landsmenn.

Dette er intet mindre enn norsk kvalitet i alle ledd og i løpet av de første minuttene har en blitt bergtatt av den upåklagelige stemningen, hvor det musikalske komposisjonene spiller en vesentlig rolle. En skulle nesten tro at noen har lært av filmene til Sam Mendes (Road to Perdition, Revolutionary Road, American Beauty) og hans samarbeid med komponist Newman.

 

– Vi må jo kunne stå for noe!

Kronprins Olav

 

Samtidig er det en tidvis storslått fortelling som også skildrer senkingen av Blücher og kampen i Midtskogen. Kongens nei har blitt en historisk godbit som med sine krigerske scener blir så mye mer enn en stivpyntet fortelling og forherligelse av monarkiet, eller Dronning Mauds hester om du vil!

Dette vil bli en av årets best besøkte filmer på kino. Ikke minst fordi den omfavner både yngre, eldre og litt eldre enn eldre generasjoner i tillegg til å ha bra manus og regi fra Erik Poppe. Anders Baasmo Christiansen som Olav, Jesper Christensen som Haakon VII og spesielt Karl Markowics som Kürt Brauer, er solide i sine roller.

 

KONGENS NEI • Aldersgrense: 9 år • Spilletid: 133 minutt • Kinopremiere: 23. september • Skuespillere: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Sofie Falkgård, Ingrid Ross Raftemo, Magnus Ketilsson Dobbe, Lage Kongsrud, Karl Markovics, Katharina Schüttler, Ketil Høegh, Gerald Pettersen, Jan Frostad, Arthur Hakalahti, Hans Jacob Sand, Erik Hivju, Rolf Kristian Larsen.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

Erik Poppe

Kongens Nei regisseres av Erik Poppe (Tusen ganger god natt, deUsynlige, Hawaii Oslo, Schpaa). Erik er en av Norges mest rutinerte og prisede filmregissører. Han er opprinnelig fotograf og har høstet stor anerkjennelse for sine spillefilmer både blant publikum og kritikere, nasjonalt og internasjonalt. Han er tildelt en rekke internasjonale filmpriser og vant Amanda for beste film med Hawaii, Oslo og Tusen ganger god natt (Juliette Binoche og Nikolaj Coster-Waldau). deUsynlige ble kåret til årets beste norske film av kinosjefene i 2008 og fikk som første film i historien både publikumsprisen og prisen for beste film under Filmfestivalen i The Hamptons samme høst.

karakter5