Første MMA-fighter fra Norge

 

 

Det blir noe overdrevet å påstå at Scoopet er på en evinnelig jakt etter interessante personligheter. Slike påstander kanskje passer best til en middelmådig reklamefilm. Det er allikevel spennende å få presentere fargerike personligheter som Katrine Alenda. I tenårene dro hun først til Australia, deretter til USA for å ende opp som Norges første kvinnelige Mixed Martial Arts-fighter. Dessuten er hun god venninne med filmregissør George Lucas datter som også åpner for gode historier.

Katrine Alendal og europamester i Jiu Jitsu; Ida Fløisvik.
Katrine Alendal og europamester i Jiu Jitsu; Ida Fløisvik.

 

Tekst og foto: sØLve Friestad

 

ÅRETS MEST HARDSTLÅENDE Intervjuobjekt er ingen hvem som helst. I 1987 forlot 16-åringen Katrine Alnedal Haugesund som ung og lovende student. Første mål var Australia, deretter skulle hun etablere seg som kunstner i USA.  Den eventyrlystne tenåringen var opptatt av fysiske gjøremål som gymnastikk og fotball, men reiselysten lå alltid i bunn. Katrine var rastløs og fikk tilbud om en utveksling til katolsk skole i Australia. Hun var ikke vanskelig å be.

I dag har hun flyttet hjem til Norge. Scoopet tok turen til OXY Gym på Sandnes, hvor det vies flere timers trening hver uke.

OXY Gym er et flott treningsgym som kan passe til alle, hvor mottoet er selvforsvar, styrke og smidighet. Her trenes det alt fra ordinære styrkeløft til CrossFit og kampsport. Katrine var nesten ferdig med treningen og Scoopet fikk hilse på flere idrettsutøvere i et miljø som føles både kreativt og hjertevarmt.

Vi prater med Ida Fløisvik som tidligere i år vant gull i Rio Open Championchip i stilarten Brasiliansk Jiu Jitsu. Fløisvik er regjerende europamester i sin vektklasse og er den eneste fra Europa som har blitt invitert ned til en tevling i Brasil i januar 2016. En prat med Fløisvik gir meg relasjoner til samme vilje og pågangsmot mot berømte fotballspillere som Ronaldo og Beckham.

– Det handler om å gi det lille ekstra. Jeg er den første som kommer på trening og den siste som går hjem. Dette er hva jeg gjør, og har valgt å satse 100% på trening og bli enda bedre hele tiden, sier Ida Fløisvik. Jeg tviler ikke på at den aktive idrettsutøveren vil nå sine mål, og en kan bare glede seg til fortsettelsen.

 

Katrine dro som tidligere nevnt, til Australia som 16-åring.

– Jeg hadde ikke trodd at studentene på den katolske skolen i Australia måtte gå med uniformer, sier Katrine som mener det var brukbart strengt, men overkommelig.

 

 

Forskjellen er at amerikanerne stort sett er misfornøyde, mens nordmenn er mer fornøyde.

 

 

Året etter dro du til USA. Ble du lei av Australia eller hadde du en plan?

– Utvekslingen var kun et år. Deretter søkte jeg på United World College. Jeg kunne endt opp på college i flere land, blant annet i Singapore, Italia eller andre deler av verden, men endte opp i New Mexico, hvor jeg var fra 1998-1990. Dette var to år som var helt fantastiske med 73 nasjoner fra hele verden. Jeg tok International baccalaureate (IB)-diplomet, så slapp heldigvis unna å bli russ, ler Katrine.

Etter dette kunne Katrine begynne på universitet eller college, men hun var også interessert i kunst og fotografi og søkte seg inn på San Francisco Art Institute hvor hun tok en bachelor i Fine Art med hovedinteresse for fotografi.

–Jeg ville gjerne fortsette å bo i San Francisco. Det er en fabelaktig kulturell by med inspirasjon fra øst, vest og sør, i tillegg til å være en veldig liberal by med godt kunstnermiljø. Jeg endte opp med å gifte meg, smiler Katrine, hvor en tenker at dette trolig ikke var verdens mest romantiske ektepar. Hun vil nemlig ikke prate mer om det.

– Oppholdstillatelsen gikk uansett i boks, og jeg arbeidet på forskjellige barer i tillegg til å drive med kunstutstillinger, men det er jo ikke så lett å leve av kunsten før du dør, mener Katrine.

 

 

 

 

Var det eksotisk å være fra Norge?

Katrine Alendal på trening; OXO Gym, Sandnes.
Katrine Alendal på trening; OXO Gym, Sandnes.

­– Jada, selvfølgelig. Hadde veldig romantiske tanker om Norge før jeg omsider flyttet hjem igjen og har konkludert med at systemet ikke er så forskjellig som en kanskje skulle tro. Forskjellen er at amerikanerne stort sett er misfornøyde, mens nordmenn er mer fornøyde. Selv bodde jeg i flere leiligheter med andre og vi hadde det godt som bohemer, mer eller mindre, sier Katrine som var en plomme i egget; San Francisco.

 

Noen år senere

Årene går og Katrine består. I Norge hadde vel Ole Klementesen begynt å bokse. Nordmenn fikk bare sett kampene på satellitt da proffboksing var ulovlig, men det var ikke sånn i USA.

 

Det var på tide å finne seg en ny hobby, eller?

– Som liten jente var det ikke sånn at en tenkte å begynne å sloss, men etter hvert måtte kunsten vike for kampsport. Begge deler var en lidenskap, men jeg begynte så smått å trene karate. Jeg trente på en forholdsvis liten klubb, men fikk god oppfølging blant mine trenere. Jeg graderte meg til sort belte i Kyokshin karate, trente Muy Thai og brasiliansk Jiu Jitsu, hvor jeg også tok en gullmedalje i sistnevnte gren. Disse to kampgrenene er ingrediensene som blir brukt i MMA, men jeg tenkte ikke på dette riktig enda.

 

Det som skjer med meg er at alt går i sakte film utforbi, så det ser ut som jeg er superavslappet, men det er full panikk på innsiden.

 

 

Katrines trenere var på vei oppover og Katrine hang seg på. Til slutt takket hun ja til MMA og ble profesjonell etter 1,5 år, sånn cirka.Treningen var ikke så forskjellig fra tidligere, men det er en annen sparringsform i MMA. De fleste fightere får et kallenavn. Katrines ble «Bad Kitty Kat».

 

Hva er MMA?

  • MMA er en kampsport med eldgamle røtter. Dens forløper kan spores tilbake til antikken. I år 648 f. år 0 ble Pankration introdusert i de Olympiske Leker. Pankration skulle snart vise seg å bli den mest populære og prestisjetunge av alle de Olympiske Lekenes grener. Mange århundrer frem har den gamle kjempen atter reist seg. Dens mest populære avkom går under navnet Mixed Martial Arts. Per i dag er det en kampsport som foregår i på et begrenset område. Fortrinnsvis i en ring eller et bur. Konkurransen kan foregå på forskjellige nivå som merkekamper, amatør, semi-profesjonelt og profesjonelt nivå. Det anvendes flere forskjellige teknikker. Dette er forskjeller og restriksjoner i forhold til nivå. Teknikker som kan anvendes er slag, spark, knær og albuer stående. Forskjellige kast og nedtakninger, så vel som kvelninger og leddlåser på bakken.Navnet MMA kommer dermed fra sportens forskjellige bruk av teknikker som også finnes i andre kampsporter. Per i dag er det allikevel trygt å hevde at sporten har omformet og modifisert de aller fleste teknikkene og gjort de til sine egne, så vel som å ha utviklet en hel del særegne teknikker. Kilde: Det Norske MMA-forbundet. 

 

 

Hvor mange kamper må du gå før du blir prosesjonell MMA-fighter?

– Du må ha et sertifikat som jeg fikk i 2005. Det var få jenter, hvor amatør MMA var ulovlig. Om du skulle ut i kamp, måtte du gi jernet og være med på en årlig synstest, MR-scan, test av nerver, blod, hjerte og det meste på kroppen. Jeg hadde tidigere hatt noen kamper som amatør MMA-fighter og noen ganger møtte jeg også gutter fordi det var så få jenter tilgjengelig. Guttene ga alt, for det var jo flaut å bli utslått av en jente, og det kunne være vanskelig å være kvinne på denne tiden på grunn av holdninger til likestillingen. En måtte virkelig kjempe for å vise at en hadde fortjent å være en del av miljøet. 

 

Se dokumentar om Bad Kitty Kat.

 

Husker du dagen du takket ja til å møte en annen fighter i MMA – få eller gi grisebank?

Katrine har både gitt og fått bank, men innrømmer at givergleden betyr mest.
Katrine har både gitt og fått bank, men innrømmer at givergleden betyr mest.

– Ja, jeg husker godt denne dagen og min første kamp. Jeg var så nervøs. Det som skjer med meg er at alt går i sakte film utforbi, så det ser ut som jeg er superavslappet, men det er full panikk på innsiden. Jeg vet jeg vil vinne, gjør hva jeg må for å vinne, men sånne følelser har også motstanderen og det kommer også ann på hvem du er som person. Er jeg selv en person som møter opp, eller løper bort, mister jeg motet, hvem er jeg? Alle tror for eksempel at de hadde hoppet i vannet for å redde en person som drukner, men ikke alle hadde gjort det.

 

Hva med frykten for å få juling, bli skadet. Hvordan bearbeider du det?

– Min største frykt er å skuffe trenerne mine og jeg har alltid vært en del av et team. De to mest kjente trenerne mine var Gilbert Melendez og Jake Shields som fortsatt er i toppen av sporten. Jeg har fått mye bank av de, men jublet når jeg fikk lov til å gi litt i retur.

– Mine trenere har gitt så mye av seg selv for å følge meg opp, så jeg føler et prestasjonspress. Dette var en større frykt enn å få en blåveis. Jeg husker en kamp som ble vist på Showtime i USA, hvor det også var et dokumentarteam fra BBC. Melanie Lacroix var en lekker og populær fighter som jeg skulle møte denne kvelden. TV-team fokuserte på henne og utover i kampen fikk hun en fulltreffer hvor min nese ble knust. Jeg visste jeg var skadet, men hadde ikke vondt. Jeg fikk et nytt slag på samme sted, men etter hvert følte jeg at jeg stjal viljen hennes og tenkte at hun ikke kunne gjøre mer skade på meg. Min trener spurte om jeg var trett, men det var jeg ikke. Til slutt vant jeg kampen.

 

 

– Den beste følelsen er når du treffer perfekt med albu eller kne.

 

 

Er det mulig å bli MMA-fighter uten å ha en mørk side eller innbygd raseri fra før av?

Trener Gilbert Melendez, Katrine og trener Jake Shields. Foto: Privat.
Gilbert Melendez, Katrine og Jake Shields. Foto: Privat.

– Jeg tror alle mennesker har en mørk side, også kunstnere. For min del er den beste terapien å være fysisk aktiv, som trolig gjør meg til en enda fredeligere person.

På sitt mest intense trente Katrine to ganger til dagen og seks ganger i uken. Hun tapte sin første kamp på en såkalt choke, som vil si at noen har et godt grep om motstanderen som gjør at en blir nødt til å gi seg. Katrine ga seg ikke før hun besvimte.

– Når jeg våknet, trodd jeg det var en drøm hvor jeg var i et bur. Det var kjipt å tape, sier hun.

 

SE Katrines første kamp: Katrine Alendal VS. Edine Gomes

 

 

Er det mulig å beskrive…

Å gi en fulltreffer med et slag eller spark?BAckeye-promotion

– Den beste følelsen er når du treffer perfekt med albu eller kne. Det er helt fantastisk. Eller når får en blokk hvor du vet at motstanderen ikke klarer å komme seg løs.

 

Å motta en fulltreffer med et slag eller spark?

– Du er så full av adrenalin at du registrerer knapt om du er skadet. Etter et slag eller spark passer en ekstra godt på området som ble rammet. Jeg føler ikke smerte under en kamp, men får noen helt fantastiske blåveiser.

 

Katrine var eldst av alle jentene og forstod etter hvert at dette var noe hun ikke ville gjøre i all evighet. I 2012 tenkte Katrine at det var på tide å skifte miljø. Hun gikk sin siste kamp i 2011.

– Jeg skal aldri gå i kamp når jeg er over 40 år, tenkte jeg, men gjorde det allikevel. Kampen endte med tap, men husker med glede en treningscamp før selve kampen. Katrine vant totalt fem av åtte MMA-kamper. To på chokes og tre på flest poeng. MMA for kvinner har blitt enda større siden Katrine la opp. Ronda Rousey og Holly Holm har i nyere tid vanket i samme miljø som Katrine gjorde, og i november 2015 møttes de til kamp.

Før kampen var det tid for å sjekke vekt på fighterne. Filmen med nesten 9 millioner visninger kan du se HER.

 

Amanda Lucas – datter til George

 

Du har fortalt at du ble god venn med Amanda Lucas som er datteren til George Lucas.

Hun drev med samme sport som deg, eller?

Fra bryllup til Amanda Lucas. Katrine til venster. Foto: Privat.
Fra bryllup til Amanda Lucas. Katrine til venster. Foto: Privat.

– Ja, absolutt. Vi trente sammen og hun ble min beste venninne. Vennskapet kom gradvis, og jeg visste ikke hvem hennes pappa var når jeg først møtte henne. Amanda er en helt fantastisk dame som føltes som en del av min familie. Vi har reist mye sammen, feiret thanksgiving hos George, vært med på familiens privatfly og på yatchen Leander som Georg leide.

Katrine forteller at yatchen også blir leid av alt fra prins Charles og Camilla til Eddie Murphy med egen helipad, svømmebasseng og miniubåt! Hun forteller om en nyttårsfeiring på Octopus som eies av den amerikanske forretningsmannen Paul Allen som grunnla Microsoft sammen med Bill Gates. I senere tid har Allen gjort seg bemerket som eier av de amerikanske profesjonelle idrettslagene Portland Trail Blazers, Seattle Seahawks og Seattle Sounders.

– Vi ble invitert til Paul Allens nyttårsfest på Octopus. George Lucas og Bon Jovi var der, og Mr. Jovi var i ekstase over å få møte sin helt, George som ikke hvem Jon Bon Jovi var. Jovi fikk allikevel tatt et bilde med George og hilst.

Lucas har forresten aldri selv fått en Oscar-statuett, mens hans ekskone Marsha (mor til Amanda) har fått som produsent for American Grafitti og som produsent på de to første Star Wars-filmene.

 

 

Jeg kan si han er et geni og det er ingenting å diskutere. Men han er kanskje ikke et geni på sosialt samspill.

 

 

Hvordan er det å være bestevenn med en jente som har så kjent far? Jeg tenker på status, får de være i fred, ha egen livvakt?

– Amanda har aldri hatt noen livvakter, utenom når hun skulle sloss på et stevne i Japan. Der var det plutselig en gjeng med Stormtroopers (fra Star Wars) som var livvakter og stod rundt ringen for å passe på. I Amandas brullup var det også mange sikkerhetsvakter. Tilstelningen var på et enormt stort område som de eier, og det varte i tre dager. På vei til brullupet var det høy sikkerhet. Vi fikk streng beskjed hvor vi skulle sitte i bilen, hvor det var bevæpnede sikkerhetsvakter i Suv-bilene både foran og bak.

 

Hvordan er det i hjemmet til George Lucas, og hvordan er han som person?

Katrine angrer på lite og trives hjemme i Norge.
Katrine angrer på lite og trives hjemme i Norge.

– George har en interiørstil som minner litt om Norge og det er selvfølgelig «top notch». Jeg kan si han er et geni og det er ingenting å diskutere. Men han er kanskje ikke et geni på sosialt samspill. Han har ikke allverdens med filmeffekter på veggene, men han har laget et spesielt dukkesett med Star Wars-figurene, hvor jeg har fått et av dem.

 

I dag er Katrine hjemme i Norge og trives med det. Til tross for brukket nese, tre ørerelaterte operasjoner, brukket tann, slitt leddbånd, brukne fingre og ribbein og nakkeskader, angrer hun ingenting utenom en viss mangel på økonomisk ansvar, smiler jenta.

– Lev mens du er i live, bruk kroppen mens du kan. Å være en MMA-fighter var for meg en livsstil, hvor jeg ble totalt fokusert på diet, sovemønster, trening og litt jobb innimellom. De sosiale sidene var også bra, hvor vi ofte reiste rundt for å se når andre sloss.

 

 

Hvordan er livet i Norge etter mange år i USA?

Katrine med tidligere nevnte brukket nese. Foto: Privat.
Katrine med tidligere nevnte brukket nese. Foto: Privat.

– Det er bra. Nå studerer jeg på høyskole for å bli vernepleier, og jeg elsker det. Jeg arbeider på en bolig for utviklingshemmede ungdom og det er fasinerende. Ungdomene er helt fantastiske og miljøet likeså. Jeg har oppdaget nye sider av meg selv, og liker det.

 

Tiden går når en har det kjekt. OXY Gym stenger snart dørene for kvelden. Vi prater litt om Cecilia Brækhus som vi begge er stor fan av.

– Cecilia er en forbilde og en flott representant for kvinner, mener Katrine som går i dusjen etter nok en treningsøkt. Jeg er lettere imponert over Katrines holdninger og viljen til å ha levd livet på egne premisser. Slett ikke så galt, tenker jeg.

 

Denne artikkelen ble første gang publisert på forsiden av scoopet.net da intervjuet ble gjort mot slutten av 2015.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no