Katakomben i Oslo

 

En gang i tiden var LP-plater og musikk-kassetter de fysiske format en måtte kjøpe for å få hørt ny musikk. Det var ingen digitale filer på interwebb, og heller ingen digitale CD-plater.

kiss-unmasked

LP IN – LP UT – LP IN. I 1980 fikk meg min aller første kassett. Det var KissUnmasked, og jeg var solgt. Deretter var det tid for mer Kiss, AC/DC, Accept, Twisted Sister i tillegg til kjeft fra de fleste i slekta som mente jeg måtte skrue ned den jævla heavyen. Etter hvert ble det også tid for å kjøpe heftig Yamaha stereoanlegg med platespiller hvor mine første grammofonplater var debutalbumet til Kiss og filmmusikken fra Hazel O´Connor – Breaking Glass.

Selv om den aller første CD-platen kom i 1980 må vi til 90-tallet før den mer og mer erstattet grammofonplaten. Hvem husker ikke dumping av LP-plater, hvor vi i Rogaland kan huske ærverdige Jæren Musikk som solgte dette formatet til langt ut på 2000-tallet.

I de siste årene har uansett CD-plater blitt erstattet med digitale filer på interwebb. Den er ikke helt utdødd, og vil trolig alltid være der, men gramofonplater har fått en stor oppsving hvor de store musikk-kjedene satser brukbart heftig på dette formatet igjen.

Katakomben ligger på Youngstorget i Oslo. Dette er en nyoppstartet platebutikk som drives av Kenneth Tiller, Hans Jørgen Ersvik, Einar Sjursø og Jørgen Garmann. Katakomben fokuserer aller mest på undergrunn og ekstrem metal men påpeker at de er åpne for det meste, så lenge de føler det er godt nok musikalsk.

Scoopet tok en prat med sistnevnte for å høre hva de egentlig driver på med. Er det mulig å drive platesjappe i 2015, er CD helt ut, hvor har systua som holdt til i lokalet tidligere flyttet hen, hvor mye koster den nyeste utgivelsen til Mariah Carey og finnes det noen gode konsertsteder i Oslo?

 

 

Jørgen er en mann på 38 år fra Oslo. Han er gift, har tre barn og er over gjennomsnittet opptatt av musikk. Utenom å drive platebutikk  jobber Jørgen som IT-konsulent og i plateselskapet/distro’en No Posers Please!

 

Jasså, så dere syntes det var en god idé å starte platesjappe i 2015. Hva er historien der?

– Vel, historien kan vel oppsummeres i at vi følte Oslo trengte et sted hvor metal publikummet kunne få dekket sine behov for det fysiske format, både på vinyl og CD, samt kassett.

 

Det finnes vel et par andre små platebutikker i byen.

Utfyller dere hverandre, eller er dere bare konkurrenter som sniker i hverandres butikker for å se på priser og utvalg?

– Hehe, vi vil vel påstå at ingen av de andre sjappene i Oslo har det utvalget vi har. Vi er en rendyrka metal sjappe med sterkt fokus på undergrunnen. Det går i alt ifra heavy heavy til black/death/grind osv og der vil jeg si vi er helt unike.
Du finner ikke siste til Satanic Ripper på vinyl eller Nachash EP’n på kassett andre steder i hovedstaden.
Selvfølgelig fører vi titler ifra mer allment kjente artister som Iron Maiden, WASP, Slayer osv også men hovedfokuset vårt ligger i undergrunnen for ekstrem metal.

 

 

 

 


Hvilken musikk vokste du selv opp med?

Jørgen Garmann er en av fire som har startet Katakomben i Oslo. (Foto: Privat).
Jørgen Garmann er en av fire som har startet Katakomben i Oslo. (Foto: Privat).

– Etter «Brød Gir Kraft» kassetten gikk det over i KISS, Judas Priest, Black Sabbath, Metallica, Maiden, Manilla Road, Rainbow, Deep Purple og selvfølgelig Twisted Sister’s «Stay Hungry» som min far kom hjem med ifra en USA tur i 85. Den trigga det hele.

 

Jeg antar at du har en forkjærlighet for LP, og at Katakomben har et bredt utvalg av dette.

Om du skal gjette – hvor mange prosent er LP?

– Når vi startet Katakomben før påske i år så var hovedfokuset vårt på vinyl/LP formatet. Vi har sett over tid at CD’en er langt ifra død og i hvert fall innenfor metal sjangeren et format som fortsatt selger så jeg vil si det er er 70/30 fordeling vinyl/CD i sjappa i dag.

 

Vinylen har jo aldri vært helt død. Er vinylens oppsving en medvirkende årsak til at dere tok sjansen på Katakomben?

– Vinylen har aldri vært helt dødt innen metalen. Selvom opplagene var ganske skralle på midten av 2000-tallet holdt metalpublikummet det levende i motsetning til rock/pop sjangeren hvor de fleste store artister (les plateselskapene) på samme tid valgte å ikke gi ut ting på vinyl.
Dette har jo snudd igjen nå og ja, en helt klart medvirkende årsak til at Katakomben kunne bli en realitet.

 

Øker kundemassen hver måned og kommer de tilbake?

stay-hungry

– Kundemassen vår består primært av folk som har vært innom sjappa tidligere og handlet. Men det kommer også inn nye ansikter jevnlig og det er jo hyggelig.  Vi har nok ikke vært best på promoteringen av butikken men vi ser nå at de PR-grepene vi har gjort den siste tiden betaler seg i at flere nå har hørt om oss og tar turen innom for første gang..

 

Er det noen spesiell trend innen hva som blir kjøpt, type sjanger?

– Som nevnt er vi en 100% metal sjappe så sjangerne ligger alle godt under metal. Black, death, grind, doom og trad heavy selger alle godt, men det peaker selvfølgelig for en sjanger når det slippes en bra skive i den sjangeren.

 

Hvor mye koster den siste utgivelsen til Mariah Carey eller Celine Dion hos Katakomben?

– Haha, om du finner en av de hos oss skal du få den gratis.

 

Har dere sett en cirka aldersgrense, form og farge på kundene som besøker Katakomben?

– Nei, det eneste vi har sett er at de er glad i god musikk og vet hvor de skal få tak i den.

 

Hvor god peiling har du selv på musikken dere selger og hva er det vanskeligste spørsmålet du ikke kunne svare på bak disken?

– Hehe tja, alltid et og annet band som man ikke vet noe om og det føles vel ofte at kundene vet mer om musikken de kjøper. Med godt over 1000 titler i sjappa fordelt på nesten like mange band så skal det gjøres godt å ha stålkontroll på alle utgivelser. Det vanskeligste spørsmålet til nå må være hvor systua/salongen som holdt til i lokalet her før har flyttet hen.

 

Dere er små i forhold til en stor kjede. Er det vanskelig å få gode avtaler på innkjøp til butikk, og hva er en ordinær prls på vinyl hos dere? 

Ghost-topp

– Vi har fått til gode avtaler med alle de store aktørene men vi fører som nevnt titler med opplag på 500 – 1000 så de dealene gjør vi direkte med de små plateselskapene eller direkte med banda. Prisen på en vinyl ligger et sted i mellom 170 – 280 (kommer an på om det er GF, DLP, farge osv…)

 

 

Du arbeidet som musikkanmelder i Musiq.no. Hva husker du fra den tiden, og hva skjedde med websiden?

– Ja, skrev for de ifra 2005-2011 var det vel. Sjefen (Geir) valgte å legge ned siden i 2011. Årsaken var lite treff/interesse samt at det tar bra mye tid å drive en slik webzine.

 

Hadde du en oppskrift eller spesielle rutiner som musikkanmelder, hvor et album for eksempel kun fikk x antall spillinger før du fant ut om det var anmeldbart eller ikke?

– Følte vel at man kunne stå inne for en mening etter 2-3 runder i spilleren. Selvfølgelig var det flere unntak på dette og jeg skrev sjelden om musikk jeg ikke hadde noe forhold til ifra tidligere.

 

Et knippe som må høres er Obliteraton, Nekromantheon, Gouge, Diskord, Virus, Nachash, Deathhammer, Mion’s Hill, Flight og Infant Death.

 

Har du en anmeldelse som du ikke står inne for i ettertid?

Utvalgte nyheter hos Katakomben
Utvalgte, nyankomne godsaker hos Katakomben

–Haha, sikkert mange. Da må jeg evt ta en titt på siden og se…
– Tid og smak endrer seg vel over tid men kan stå inne for de fleste den dag i dag. Vurderingsgrunnlaget mitt i dag er som for 10 år siden, god musikk er god musikk.

 

 

De største band spiller på de største arenaer i Oslo, men hva med de mindre?

Finnes det noen bra, lune konsertsteder som er verdt å nevne?

– Det finnes flere gode konsertscener i Oslo. Nyeste tilskuddet er Vulkan/Pokalen som booker mye bra. Siste konsert var på Krater Festivalen. Du har også Revolver og Blå som begge booker mye bra ved siden av selvfølgelige Rockefeller/JohnDee.

 

Scoopet har forholdsvis dårlig erfaring med de største konsertstedene i Oslo hvor de går tom for alt fra mat til rødvin før hovedartisten står på scenen.

Hva syns du ellers om Oslo Spektrum og Valle Hovin. Er de gode til å arrangere konserter hvor alt er på stell, eller?

– Nei, at man må stå halve kvelden i enten øl eller toalett kø er ikke innafor i min bok.

 

Oslobandet Shevils er jo et av årets kritikerroste band. Hva syns du om bandet?

– Beklager, har ikke hørt noe av de, men tar din anbefaling på alvor Sølve og lover å sjekke de ut.

 

Er det andre norske band som er særdeles bra for tiden?Obliteraton

– Ohh, det er mange det.  Et knippe som må høres er Obliteraton, Nekromantheon, Gouge, Diskord, Virus, Nachash, Deathhammer, Mion’s Hill, Flight og Infant Death. Ikke alle like aktuelle når det gjelder siste utgivelse’s dato men sjekk ut katalogen deres for hinsides mange timer med knall musikk.

 

I helgen var det cupfinalehelg i Oslo.

Er det sånn at de innfødte holder seg borte fra Karl Johan og høylydte fotballsupportere?

– Det kommer ann på hvilke lag som spiller. Hadde mitt kjære Enga levert varene i år og tatt veien til Ullevål så hadde det nok føltes noe annerledes for mitt vedkommende i hvert fall (internet blunke øye)

 

Hva er ditt lag i inn- og utland?

– Er personlig mest interessert i hockey og selvfølgelig da Enga. På fotballfronten ved siden av Enga her hjemme er det Blackburn som gjelder (selv om de ikke akkurat her levert varene de siste sesongene, haha – nok om det)

 

Jørgen Garmann –  10 beste album til nå i 2015

deathhammer-evil-power Vorum-current-mouth

  • Vorum – Current Mouth
  • Deathhammer – Evil Power
  • Cruciamentum – Charnel Passages
  • Hooded Menace – Darkness Drips Forth
  • Horrendous – Anareta
  • Mefitic – Woes of Mortal Devotion
  • Motorhead – Bad Magic
  • Ranger – Where Evil Dwells
  • Abyssal – Antikatastaseis
  • Ghost – Meliora

 

Scoopet ønsker Jørgen Garmann og Katakomben lykke til og takker for praten. Sjekk Facebooksiden HER.

 

Tekst og foto hovedbilde: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny