En eplecider vil aldri bli like barsk og lovløs som for eksempel Clint Eastwood i Outlaw Josey Wales, men det er allikevel en digresjon. Lovløs cider har uansett kommet…for å bli?

MED EPLER fra Sognefrukt i Leikanger, gjær, litt sukker og ingenting annet, kan de innvolverte fortelle at Løvløs cider er brygget etter en ni måneder gammel oppskrift. De begynte i en kjellerbod i Tøyenhagen borrettslag, men med god hjelp fra cidermakeren Åge Eitungjerde i Balestrand har de brygget 10.000 liter. Noe måtte de selge videre da de seriøst ikke kunne drikke alt selv, sies det på etiketten.
En god avslutning på etiketten blir også begynnelsen på intervju med Jostein Magnussen som er en av bakmennene foran Lovløs Cider.
Alle kjenner noen som brygger øl, men dere gikk for cider. Hvorfor det?
– Det startet med at vi var en liten gjeng som drakk Bulmers når vi hadde fått nok øl og diskuterte hvorfor de ikke fantes god norsk cider. Så kjøpte vi en bok om ciderproduksjon, satte 15 liter cider i en kjeller på Tøyen. Basert på eplemost kjøpt på Meny. Det smakte overraskende godt. Vi drakk den opp fort.
– Vi kjøpte all norsk og utenlandsk cider tilgjengelig på utesteder, polet og i butikk. Det mest var for søtt eller for spesielt til å drikke mer enn noen få glass av. Vi ville lage noe pubvennlig. I britisk stil. Deretter tok vi turen til Sogn for å besøke eplebønder som laget cider. Vi fant Åge ved Ciderhuset i Balestrand. Vi spiste sveler, drakk cider, eplebrennevin og spiste av epler. Så sang Åge gregoriansk sang i kjelleren der han lagret eplespriten – og vi var frelst. Vi etablerte et selskap og fikk grossistløyve. Ydmyke ga vi Åge oppskriften på cideren vår og bestillte tusen liter. En mer britisk ciderstil enn det han vanligvis produserte.
– Et par måneder senere satt vi der med 2000 flasker på City Self Storage på Torshov og kom på at vi ikke hadde noe kunnskap om hvordan man selger til utesteder. Men, det er vel bare å prøve? Vi fyllte fjellrevensekken med smaksprøver og startet med Pauls Boutique. Paul likte den og kjøpte 2 kasser. Vi visste ikke helt hva vi skulle tro. Turen gikk videre til Gaasa, Postkontoret, Tøyengata Bodega m.m og alle ville ha den. Vi solgte ut alt og fikk brygget mer. Og deretter har det gått slag i slag.
Du er fra Bryne, men flyttet til Oslo. Why?
– Jeg studerte psykologi i Trondheim og flytter deretter til Oslo i 2001 for å starte digitalt designbyrå sammen med to andre – Netlife Research. Det gikk bra og vi er nå 65 ansatte i Oslo og Bergen.

Hvordan lager man egentlig cider?
– Produksjonen ligner mer på vin enn øl. Du presser epler til most og lar det gjære. Så finnes det mange ulike tradisjoner. I Frankrike er det mye spontangjæring og cideren gjærer over lang tid, i England mest med tilsatt gjær og ofte en kortere produksjonsprosess.
– Hehe. Vi er Lovløse, og kan da vri litt på sannheten. 10.000 liter har det blitt til sammen, men det har blitt laget i tre omganger.
Må for eksempel skrelle eplen, og hvor mange kilo epler behøves for 10.000 liter?
– Hehe. Nei, de trenger nesten ikke vaskes engang. Bare skylles litt og fjerne råtne epler. For 10.000 liter trengs det 15.000 – 20.000 kg epler avhengig av hvor effektiv pressing du har og hva slags epler.
Lovløs cider har funnet veien til flere utesteder og den ble brygget i august. Cideren er på 6% og det er bevisst siden den ikke skulle ut i butikk da 6% er en passe alkoholsterk cider. Navnet Lovløs ble til etter en kveld med mye cider, forteller Magnussen.

Hva med bryggeprosessen og slikt. Dere bor på Tøyen, valgte epler fra Leikanger, samarbeider med en cidermaker fra Balestrand og brygget i Sogn.
Er det korrekt?
– Det er korrekt. By og land. Hand i hand. Vi driver testbrygging og småskalaproduksjon her på Tøyen, men vi må ha hjelp fra Ciderhuset i Balestrand for å produsere i større skala. Her på Tøyen har vi til og med laget cider av epler fra Sven Bryne (avdød) gardsnr. 1, bruksnr. 1. Sjølvaste Brynegarden.
10.000 liter er brygget og klar for å smakes. Hvordan var forventningene i forhold til til resultatet?
– Hehe. Vi er Lovløse, og kan da vri litt på sannheten. 10.000 liter har det blitt til sammen, men det har blitt laget i tre omganger.
Dere selvkategoriseres som Et slags bryggeri. Hvor mange er dere, og kan det bli en ny batch med for eksempel pærer?
– Vi er 5 personer og et slags bryggeri spiller på at vi jo ikke har bryggelokaler selv. Det blir nok nye batcher til neste år og kanskje med pære på sikt.
Finnes det mange norskproduserte cidere i landet?
– Det finnes en god del. Ciderhuset ved Åge Eitungjerde lager flere. Asbjørn Børsheim i Ulvik lager spontangjæra cider. De har noen på polet. Men, en god del av Hardangerciderne er for søte for min smak.
Utenom Lovløs – er den beste cideren?

– Dupont i Frankrike lager den beste. Men det finnes mange bra fra Storbritannia også. Dunkerton er for eksempel veldig bra. Æblerov i Danmark lager også meget bra cider.
Er det stor forskjell på denne og de store ciderprodsentenes produkt? Tenker på Magners, Strongbow, Bulmers og Somersby?
– Forskjellen er vel at vår og noen av de andre norske smaker mer eple. De du nevner der er alle blandingsprodukter som knapt burde kalles cider.
Hva syns du om overnevnte merker, og kategoriseres alle som ekte cider?
– Helt greie produkt, men er litt mer eplerusbrus enn cider. Hva som kan kalles ekte cider varierer fra land til land. I Frankrike må det være 100% eple, i England holder det med 35% og i Sverige 15%. Dette betyr at det finnes mange blandingsprodukter med lite eple, men som kalles cider.
Har dere fått noen positive tilbakemeldinger på epledrikken?
– Nesten utelukkende positiv tilbakemelding. Vi har faktisk en slags tilhengerskare, spesielt her på Tøyen.
Er det mange som etterlyser en tørrere utgave?

– Yes. Spesielt de som har drukket en del ulike cidere, men vår er rimelig tørr sammenlignet med Bulmers og en del andre. Vi kommer nok med mer spesielle varianter etter hvert.
Denne er bare for salg i utvalgte barer. Kan den ende opp på Vinmonopolet?
– Det kan den. Men, da er vi avhengige av at det kommer et anbud på den typen cider fra polet.
Hva bør en bar ha av ølutvalg i 2015 for å kunne skilte med et respektabelt utvalg?
– Utenom et bra utvalg cider mener du selvsagt J Er ingen ølkjenner, men drikker nok fortsatt mer øl enn cider. Jeg har fått sansen for surøl, så det bør de ha. Jeg liker ikke øl med veldig mye humle, men Ægir IPA liker jeg svært godt. Liker også en god stout, f.eks Milk Stout Nitro. Om sommeren drikker jeg gjerne saison eller pils. Synes ikke de trenger ha 100 ulike sorter. Holder med et gjennomtenkt, men gjerne lite utvalg.
Scoopet ønsker Lovløs lykke til videre og vil snart publisere anmeldelse av den karbonerte epledrikken som smaker godt. Takker samtidig for kule bilder.
Jostein Magnussen om
- Favorittøl – Smakte en Oud Bruin fra Stockholm Brewing. Den var veldig god.
- Bryggeri – Grebbestad Bryggeri, fordi det er så trivelig og de produserer godt øl.
- Musikk – Neutral Milk Hotel og Iron Maiden
- TV-serier – Sons of Anarchy
- Film – Mulholland Drive
- Forfatter – Murakami
Tekst: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no
Foto: Jostein Magnussens private arkiv.