Historien om Star Trek – 3

 

 

Scoopet korter ned ventetiden til Star Trek – Beyond slippes på kino 19. august. 

10 ting som Star Trek kom på, og som vi i dag bruker daglig. Paramount Norge har sendt følgende liste og kan informere om følgende.

 

Star Trek var en forløper på mange områder, ikke minst på det tekniske.

Forholdsvis oppdatert på PC i Star Trek - Beyond.
Forholdsvis oppdatert på PC i Star Trek – Beyond.

Manusforfatterne til Star Trek kom på mange nyskapende ting som seriens karakterer brukte i episode etter episode. På den tiden var dette kun fantasiprodukter, men i dag er mange av disse sakene hverdagslige ting vi ikke kunne klart oss uten.

Disse sakene kom Start Trek på før de fantes i virkeligheten:

  1. PC: I Star Trek The Original Series ser man personlige datamaskiner i kontrollrommet på Enterprise. Fem år etter at The Original Series sluttet å sendes, introduserte Ed Roberts sin Altair 8800, navngitt etter en galaxe i Star Trek. Altair 8800 anses allment som verdens første personlige datamaskin.
  2. 2: PAD: Allerede i The Original Series, på slutten av 60- tallet, ble det brukt små elektroniske brett, der Kaptein Kirk godkjente ulike prosjekter med sin signatur. Det skulle drøye helt til 1989 før den første pad-‘en (GRIDPad) eksisterte.
  3. 3: BÆRBARE MINNER: I The Original Series sparte man informasjon på bærbare minner i form av fysiske disker. Siden den gang har det blitt utviklet bærbare minner, fra spinkle floppy discs, til dagens USB-minnepinner.
  4. BIOMETRI: Dette er vitenskapen om at man kan identifisere en person gjennom ulike personlige karaktertrekk. Star Trek brukte blant annet stemmeregistrering, en identifiseringstype som ikke er så uvanlig i dag.
  5. TRÅDLØSE HODE-/ØRETELEFONER: Flere av karakterene i Star Trek brukte trådløse hode-/øretelefoner for å ta imot informasjon. Det var først i år 2000 den første trådløse Bluetooth øretelefonen ble introdusert for allmenheten.
  6. SØKESYSTEM: I Star Trek hadde man et søkesystem som gjorde at man raskt kunne finne ut hvor romskipspersonalet befant seg. Det var ikke før nesten 30 år senere, i 1995, hvor det som i den virkelige verden kalles GPS ble tilgjengelig for allmenheten.
  7. SKYVEDØRER: Star Trek brukte konsekvent skyvedører. I dag ser man det i heiser og på mange andre steder (dog, sjeldent hjemme hos folk).
  8. HÅNDDATAMASKIN: En liten hånddatamaskin ble flittig brukt i Star Trek. Den hadde ikke tastatur, men man matet inn informasjon ved å trykke på skjermen. I dag er det selvfølgelighet i hver eneste smarttelefon.
  9. STOR BILDESKJERM: I kontrollrommet på Enterprise var den en stor bildeskjerm som hjalp Captein Kirk & Co med å holde oversikt over omgivelsene og rommet rundt dem. Store bildeskjermer fins i dag ikke bare i fiktive romskip, men i hvert eneste hjem.
  10. KOMMUNIKATOR: Allerede i den første Star Trek- serien, The Original Series i årene 1966- 1969, ble det brukt en håndstor elektronisk sak som man kunne kommunisere gjennom. Gjennom de ulike Star Trek- seriene har denne kommunikatoren blitt utviklet. I Star Trek kalte de den Communicator. Vi kaller den mobiltelefon.Her kan du lese mer om disse Star Trek-oppfinnelsene: 

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no