Avatar

Nå har endelig James Camerons visuelle skapelse blitt realisert.

James Cameron fikk ideen i 1994, men han kunne først realisere prosjektet nå, etter å ha funnet opp kamerateknologi som, ved å fokusere på øynene, fanger opp både bevegelser og «følelser» hos skuespillerne. Finessen er døpt «E-motion capture technology», og det tok over fire år å produsere Avatar.
Dette er Camerons første ordentlige spillefilm siden Titanic i 1997. Det sies at Avatar har kostet minst en kvart milliard dollar å produsere.

Sur blå megge
Bli med til den fjerde månen Pandora i året 2154. Her har mennesket funnet seg godt til rette med både vitenskaplig forskning og krigføring. Det både forskes og føres krig mot et slags folkeslag som lever i pakt med naturen. De er høyere enn mennesket, blåere, og ser ut som kjemper, og vi kan godt kalle dem for fremtidens indianere.
Vi blir kjent med mange mennesker, men også Jake som sitter i rullestol. Men først og fremst Avatar-program: hvor mennesker kobles via bevisstheten til en Avatar. Disse Avatarene er et genetisk hybrid mellom menneskelig DNA blandet med DNA av de innfødte på Pandora kalt Na’vi.

Jake sin oppgave blir å infiltrere denne stammen, forsøke å forstå, studere og bli akseptert av dem. 

Først og fremst får han store problem med både de egentlige Na’viene og andre skumle skapninger som bor der. Han møter først en  sur blå megge som egentlig ikke vil ha noe med ham å gjøre, men plutselig ser hun at Jake (nå som Na’vi) er en god person. Hun tar ham med til sine stammefrender, og de blir etter hvert venner.

Blekansiktene mot indianerne
Om vi trekker paralleller tilbake til blekansiktenes kamp mot indianerne, er dette samme type historie. Blekansiktene ønsker å fjerne indianerne fra deres hjemsted. Aller mest på grunn av at det er noe dyrebart krims krams som blekansiktene ønsker seg. En hvit mann gjør sitt beste for å bevare freden, men som vanlig rasler blekansiktene med sabler og gevær, og krigføring og utryddelse er ønskelig.
Her er det nok mest ønskelig at Na’viene kunne bodd i et reservat som de hvite kontrollerte.

Krig og kjærlighet
Avatar er så mye mer enn en vanlig film, og er filmen som Danser med ulver i verdensrommet!

Avatar er et visuelt mesterverk med et budskap om å ta vare på vår klode, respektere andres meninger og ta til oss at annerledes kan være bra, og ikke skremmende. 

Avatar er flott å se på, og etter hvert blir publikum sugd inn i en innfløkt historie som i bunn og grunn har mye kjærlighet å formidle. Den inneholder mye action, hvor de krigslystne amerikanerne som vanlig pøser på med sine krigsmaskiner. Budskap om å ta vare på regnskog og det meste av liv på jorden, holdes heller ikke hemmelig.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 5