Colombiana (2011)

Om du er så pass anspent at anus åpner seg når du blunker, skal du styre unna Colombiana.

Filmer hvor den som er med på leken, skal få smake steken, er ofte en god oppskrift for heftig action. Colombiana er intet unntak.

Filmen begynner ganske brått i Colombia. To skurker har et møte, men tåler ikke trynet på hverandre. Det er mye ondt blod mellom dem. Da de skilles som venner, vet begge at den ene ønsker den andre død – snarest. Det tar ikke lang tid før en av dem blir drept mens datteren ser på. Allerede som liten jente, sverger datteren hevn. Hennes far har fortalt henne hva hun må gjøre for å komme seg til Chicago i USA, men først må hun flykte fra mordrene som ikke har øyenvitner på listen over punkter de liker å overse.
14 år senere møter vi Cataleya. En kvinne fra Colombia som har øvd seg i mange år som leiemorder. Hun arbeider sammen med sin onkel, men hun har også et sideprosjekt. Cataleya ønsker å lokke frem familiens morder, og har drept over 20 stykker til nå. FBI er på jakt etter leiemorderen, og etterhvert har også hennes største fiende fattet interesse.
Colombiana er en heftig actionfilm. Luc Besson er en av manusforfatterne, og de som husker vel, vet at han tidligere har laget stilige Nikita, som også handlet om en kvinnelig leiemorder. Den sylslanke, og nesten radmagre Cataleya, blir spilt av Zoe Saldana, som ble kjent som kvinnelig blå babe i James Camerons Avatar.

Pluss: Heftige og forseggjorte action/slossescener, og troverdig skuespill med flere gode skuespillere man bare nesten vet navnet på.
Minus: «Not based on a true story»…noen logiske brister om hvordan FBI klarer å spore opp Cataleya?

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 5