Actionfylt svenske

Hamilton bygger på Jan Guillous tredje bok (1988) om den freshe etteretningsagenten. Det er planlagt tre filmer med Mikael Persbrandt som Hamilton. Dette er den første. 

Hamilton; I Nasjonens interesse – Blu-ray. Her i Norge har Varg Veum vært karakteren som har blitt viet mye tid og mange filmer. I Sverige har de Hamilton, Beck, Wallander og mange fler. Jeg sier ikke mer.

Når Persbrandt er Hamilton, er det i hvert fall sikkert at han ikke er noen pusling, og Hamilton er på oppdrag i det trivelige og sympatiske landet Uzbekistan. Det er snakk om terrorister, men også salg av svenske raketter som både flyr langt og smeller høyt. Hamilton har allerede infiltrert terroristene, men klarer bare nesten å stoppe rakettsalget. Nå snakker vi ikke om norske regler for rakettsalg, som har blitt forbudt, men om lovløse tilstander hvor handelen foregår ute i ørkenen.

Hamilton blir avslørt som spion, og etter mye fet action, er han hjemme i Sverige igjen, men blir snart sendt ut for å fikse opp i antatt innenrikspolitikk som etter hvert har blitt svært interessant for utenriksnyhetene i mange land. Hamilton må kjempe for sitt land i både Somalia og Beirut, og selv ikke Stockholm unngår voldelige handlinger når nasjonens interesse skal ivaretas.

I nasjonens interesse betyr egentlig at Hamilton ikke har lov til å drepe, men om det er i nasjonens interesse, er det greit. Hamilton er en fartsfylt spionthriller med mye action som hverken kjeder eller revolusjonerer sjangeren, og svenskene har igjen vist at de kan lage action. Persbrandt passer selvfølgelig bra som Hamilton. Tro heller ikke at dette er film for pusekatter selv om kvinnen Kathrine Windfeld som står bak regien.

Karakter 4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad