Dum eller klok?

Det ville vært kjipt om publikum som liker god film, går glipp av denne perlen fra Irland. Dette er ingen ny Fargo, men stemning og landsbypolitimentalitet har flere fellesnevnere. Dette er også en sjelden smart og spennende komedie.

The Guard: (Blu-ray) Møt Irlands mest karakteristiske politisersjant. Gerry Boyle (Brendan Gleeson) styrer med tilfeldig hånd i en småby som du antageligvis ikke har hørt navnet på. Eller gjør han det?

Boyles metoder er i det minste annerledes. Dette oppdager først og fremst den amerikanske FBI-agenten Wendell Everett (Don Cheadle) som blir bedt om å samarbeide med Boyle. Sammen skal duoen etterforske et drap som har relasjoner til narkotikasmugling, hvor tre hvite personer er mistenkt. Boyle sier rett ut at dette kan jo ikke stemme. Det er jo ingen hvite mennesker som gjør slikt.

Etter et par dager bestemmer Boyle seg for å ta en fridag. – Det er bestemt for lenge siden, sier han til sin nye partner. Boyle plukker med seg et par prostituerte, og bruker fridagen etter beste evne, mens Everett må arbeide alene denne dagen. Det er langtfra problemfritt når han forsøker å snakke med lite samarbeidsvillige innbyggere som prater Gællisk på trass.

Duoen begynner etter hvert å forstå hverandre, eller gjør de det? FBI-agenten ønsker å vise bilder av sine barn. – Nei,  bilde vil jeg ikke se. Alle unger ser like ut. Men om de er unntaket, og ser grimme ut, ser jeg gjerne, sier Boyle.

Det er vanskelig for Everett å se om Boyle er uhøvlet frekk og dum, eller er han opplyst og klok? Selv påstår Boyle at han fikk fjerdeplass i svømming i OL, Seoul.

Etter hvert blir det også tid for action, og mer alvorlig innhold med mordere uten skrupler. Sånn sett er dette hverken komedie eller action. Men heller en finurlig kombinasjon som toppes med en herlig ekte gjeng med stilige skuespillere som kler rollene sine perfekt.

The Guard fikk ellers pris for beste regidebutt under den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Brendan Gleeson er for mange et kjent fjes man ikke vet navnet på. Han var for eksempel Denzel Washingtons motspiller i Safe House. Gleeson spiller også i storfilmer som Green Zone, Kingdom of Heaven, Gangs of New York og er en gjenganger som Allistor `Mad Eye`Moody i Harry Potter-filmene.

Don Cheadle fikk en opptur med Hotel Rwanda, men har bl.a. spilt i Oceans 11, 12 og 13, og ikke minst i en av mine favoritter; Crash.

Karakter: 5+

Sølve Friestad – Scoop@scoopmanagement.no