Sex, jøde, nazi, sado…

Jeg tviler på at dette er den mest kontroversielle filmen fra sin tid, men at det er en av de mer dølle og særeste filmene fra 1974 kan godt være.

night4

The Night Porter 1974 – Blu-ray: Under den andre verdenskrig, ble Lucia Atherton (Charlotte Rampling) mishandlet i en konsentrasjonsleir. Hun var bare en blant flere jøder som fikk smake på nazistenes perversiteter. Den verste av dem var Maximilian (Dirk Bogarde). Tro det eller ei, men de to ble mer eller mindre forelsket i hverandre til tross for flere sadomasochistiske hendelser.

Etter krigen møtes de to igjen. Det er helt tilfeldig, og Maximilian venter på å bli stilt for krigsrett, men arbeider som portier på et hotell i Wien. Lucia gjester hotellet som gjest, og selv om hun har mest lyst til å sladre til myndighetene, innleder de to et nytt forhold. Maximilians venner liker ikke dette, og ønsker å drepe Lucia som kanskje er det eneste gjenlevende vitnet.

Ikke tror jeg på at et slikt forhold hadde vært mulig, og ikke tror jeg at noen har behov for å se denne filmen. Den er et snodig skue, og selv om jeg så den ferdig, var helhetsinntrykket at jeg godt kunne latt være.

Skuespillerne er egentlig like grå som filmen. Forvent heller ikke å bli opphisset og yr av duoens sexleker, som kun er en liten del av historien. Filmen selges egentlig som en intens maktkamp med skyldbetynget nytelse. Go figure!

Karakter2

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad