90-tall i 83

Steven Seagal var forut sin tid. Allerede i 1983 gikk han med 90-tallsklær.

HARD TO KILL (1990) – Relansering Blu-ray: Mason Storm er en tøff detektiv som avlytter gangstere i 1983. Han klarer bare nesten å høre hvem han egentlig avlytter, men uten å røpe for mye, kan man jo si at det er en kjent politiker.

Gangsterne har både øyne og ører rundt omkring, og blir informert om at Mason Storm vet for mye. Derfor dreper de hans kone, men klarer bare nesten å drepe Mason Storm. Allerede i 1983 ser vi at bekledningen til Seagal er stygg mote fra tidlig 90-tall.

I 1990 våkner Mason Storm opp etter mange år i koma, og stusser ikke så voldsomt på at han ligner på Robinson Crusoe. Som tidligere nevnt, har gangsterne både øyne og ører rundt omkring, og igjen forsøker de å drepe Mason Storm. De klarer ikke drepe Mason Storm, men Mason Storm er lei av å være vannglasset hvor det er uvær, og bestemmer seg for å ta hevn.

Denne filmen var stor stas i 1990, og jeg var ikke den eneste som lot meg begeistre av ekstra kule sloss-scener som ble kjennemerket til Ma…nei, til Steven Seagal. I nyere tid har jeg sett filmer med fyren, hvor noen er direkte dårlige, men ikke alle. Hard to Kill blir allikevel en stusselig opplevelse som er hard å fordøye i dag. Ikke bare er en del av sloss-scenene elendige, men bruk av stygg 90-talls musikk og både klær og det meste, er utdatert. Filmen har blitt gammeldags. I en av flere scener, er det minst en person som skal drepe Mason Storm. Dårlig timing gjør at vi får vi se en gangster som kommer opp med kniv bak Mason Storm. Da Mason Storm ikke riktig er ferdig med å banke/skyte de andre, står gangsteren med kniv og venter, slik at Mason Storm får sjansen til å oppdage ham, og deretter gi grisebank.

Steven Seagals kvinnelige motspiller er forresten Kelly LeBrock. Hun var et ganske heit navn på 80-tallet, da hun først og fremst ble kjent som  The Woman in Red – 1984 hvor Gene Wilder spilte den mannlige hovedrollen. Den nitriste Chris de Burgh-låten med samme navn, er fra denne filmen.

Noen som ikke har fått med seg at Stevean Seagals tøffe navn i Hard to Kill er Mason Storm?

Hard to Kill er Seagals andre film, og er fortsatt aktiv. Hans første film var Nico (Above the Law – 1988), men knuser kjever på skurker i rundt 2-3 filmer i året. Noen år har han kun en filminnspilling, mens i 2009 hadde han fire filmer.

De aller fleste får lave karakterer rundt omkring i verden. Hvem kunne tro det, med fiffige filmtitler som f.eks. Born to raise Hell, A Dangerous Man, Pistol Whipped, Today you Die, Out for a Kill, og Hard to Kill?. Filmen Seagal har mest kred for, er nok Under Siege – 1992.

Karakter 3-

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad