Attenboroughs Life

Det finnes flere typer insekter i verden enn det fins andre dyreslag til sammen. Slik starter Sir David Attenboroughs fortelling om insekt, som er en av dokumentarene på denne BBC-produksjonen. Insekt ja. Hvor interessant kan en 50 minutters dokumentar om dette egentlig bli?

LIFE: Selv tenkte jeg at episoden om fisk måtte være ganske uinteressant, men der tok jeg feil. Egentlig var jeg usikker på at det fantes flyvefisk, men de finnes. Fisk som liker seg best på land, og som graver seg ned med hjelp av å sluke sand, for deretter å spytte sanden ut i sylinderformede klaser, finnes også.  Men hva med innsekt?

 

Skulle egentlig vært i fengsel
Først får vi se en mannlig bille med enorm kjeve. Det er insekt vi snakker om, så det er ikke store krabaten. Men denne hardtarbeidende og forholdsvis usympatiske karen klatrer høyt opp i et tre, på jakt etter kvinnfolk. Langs veien er det mange utfordringer. Andre biller ønsker også å bli kjent med jentebillen. Han må sloss med de andre hannene. Taperen blir kastet ned fra treet, og rett i bakken. Billene er godt pansret, så de overlever fallet. Når vår bille kommer opp til dama, er det den samme leksa. Hun er ikke i humør for sosial kos og hygge.
Om dette hadde vært mennesker, ville mannebillen havnet i fengsel. Men denne billen slipper unna fengsel, men det gjør ikke den kvinnelige billen. Han bruker nemlig kjeven som et bur, låser henne inne, og får viljen til slutt. Noe videre takknemlig er han ikke, for etter akten, kaster han henne ned på bakken.

LIFE

 

Mesterverket Life
Filmingen i denne og alle de andre snuttene vi får se, er som et  mesterverk. Når billene faller i bakken, er kamera der, og det gjelder også for alle mulige slags dyr som plutselig blir innhentet av kamera.
Det finnes ingen grenser, og det er en nøye gjennomført research, godt og innholdsrikt manus, og  man kunne tro at dyrene ble instruert på forhånd.

 

Feiltråkk fra kråke
En kråke lander i en haug med pissemaur. Om noen lurer på hvorfor de heter det, får man svaret her. De spruter ut en etsende veske som gjør at kråken flyr bort. For oss hadde dette vært det samme som å ramle i en haug med brennesler.
Vi blir kjent med en enorm maurkoloni. Noen maur kryper opp på gresstrå for å tygge av toppen. Nede venter arbeidsmaur. De spiser ikke dette gresset, men hvorfor hamstrer denne kolonien et halvt tonn med gress i løpet av en «sesong»?
Svaret ser vi innenfor tuen hvor det finnes en helt spesiell type sopp (fungus). Soppen livnærer seg på gress, og mauren livnærer seg deretter på soppen. Derfor overlever mauren.
Kongen av kjemisk krigføring er allikevel bombarderbillen. Den skaper en kjemisk reaksjon med kroppen sin, slik at etsende veske og røyk kommer ut.

I likhet med den flotte dokumentarserien Yellowstone, handler det også om å overleve og formere seg. Kanskje vi også hadde brydd oss enda mer om dette, om hver dag var som en mandag. Selv om dyrene er langtfra arbeidsledige, tar de aldri ferie.life2

 

Om å dø for livet
Det blir også klart at formering er det viktigste. Insekter og dyr dør for å få dette til, og noen dør  for å livnære ungene til de klarer seg selv. En blekksprut vier store deler av livet for å oppdra sine unger. Når de klarer seg selv, dør blekkspruten.
En av de største bieartene er også litt spesielle. Hannene er så kåte på hunnbiene, at de sloss for livet, og i likhet med James Bond, har de rett til å drepe. De dreper hverandre for å få sjansen til å formere seg, og egentlig utrydder de mannlige biene nesten hverandre. Til slutt summer bare noen sterke hanner og de fleste hunnene rundt.

 

Når løvene blir jaget
Life viser mange forskjellige dyr. Pattedyr, insekt, fugler, jegere, primater og endatil planter er noe av det vi får se. Aldri før har en naturserie sett så godt ut, og jeg påstår at dette er verdens beste serie innen sjangeren. En av seriens styrke er også presentasjonen. Vi får se lite av mye, men ikke for mye om mange forskjellige levende skapninger.
To løver spiser på et kadaver, og en fra hyenefamilien ønsker seg en matbit. Den får seg et realt klaps på kinnet, og blir nødt til å stikke av. Etter en stund har hyenen hentet sine venner, og de  barske løvene blir jaget opp i et tre, og hyeneflokken overtar matfatet.
De minste detaljer ser klare og store ut, og det er spektakulært, og nesten uvirkelig. En Jesus-øgle som løper på vannet, en Komodo som jakter, bitte små frosker som frivillig slipper seg ned fra et tre. Det ser ut som en actionfilm a´la Mission Impossible.
Har du sett dokumentarer om dyr som nesten tar pusten fra deg  på NRK i det siste, er det antageligvis en eller flere episoder av Life du har fått med deg.

Men…
Sir David Attenboroughs er et av verdens mest kjente navn når det gjelder å produsere naturfilmer. Det er ikke han som står bak produksjonen, men hvem er vel bedre til å kommentere serien LIFE? Oprah Winfrey kanskje? Ikke i det hele tatt, men hun fikk jobben da den skulle presenteres for amerikanerne.

Etter et søk på nettet, fant jeg denne kommentaren:– Apparently for the American broadcast of Life they replaced David Attenborough’s narration with Oprah Winfrey’s. I’m surprised they didn’t replace the animals with ads for McDonalds and Microsoft.karakter6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no