Roadhouse-Ghost

Regissør John Irvin er regissøren bak TV-serien Tinker Taylor Soldier Spy, som bygger på John Lé Carres bestselger. Gary Oldman spilte forresten hovedrollen i nyinnspillingen (Muldvarpen) -2011.

NEXT OF KIN (1989) – Relansering Blu-ray: John Irvin har også regissert mer og mindre kjente skuespillere i bl.a. The Dogs of War (Christopher Walken) -80, Raw Deal (Arnold)-86, Hamburger Hill -87 og Shiner (Michael Caine) -00.

Next of Kin er et år eldre enn denne filmen med Steven Seagal, men ser  nyere og freshere ut. Det er også filmen Patrick Swayze  spilte i mellom Roadhouse og Ghost.

Denne er ikke aldeles på trynet, men trynet til en del av skuespillerne er det. Gode skuespillere som Patrick Swayze, Bill Paxton, Helen Hunt og Liam Neeson viser at det er en stund siden 1989. Blant disse tre er det Liam Neeson som ligner mest på seg selv. Sistnevnte var ikke spesielt kjent i 1998, men spilte året etter hovedrollen i Sam Raimis Darkman.

Swayze spiller politimannen med rettferdighetssans i Chicago. Han er egentlig fra landet, og etter hvert blir vi kjent med slekta der og. Slekta er bønder, og oppfører seg som bønder. Da deres felles bror blir drept, rasler bøndene i fjellet med høygafflene mens de samstemt mumler om øye for øye, tann for tann. Byassen Swayze ønsker derimot å fakke morderne på lovlig vis. Det blir en vanskelig sak. Mektige menn mot bønder og en politimann som tidvis føler han står ganske alene mot overmakten.

Next of Kin er en helt grei film i dag, men ikke mer. Den største fordelen er kanskje at det er lite dansing i filmen? Jeg har aldri sett denne før, og på norsk het den Hevn over Mafiaen. Filmen er i dag mer en kuriositet, da det finnes uttallige dramatiske actionfilmer som er bedre enn denne. Den sympatiske Patrick Swayze døde av kreft  14. september 2009.

Adam Baldwin og Ben Stiller spiller forresten brødre i denne. Artig å se Ben Stiller forsøke seg som halvsleip mafiasønn som ikke egentlig hører hjemme der. Kanskje denne filmen er grunnen til at han gikk over til å spille komedier? Det gikk mange år etter denne før verden oppdaget Stiller, for å si det sånn.

Angående Adam Baldwin så har jeg sjelden likt fyren. Men digger hans rolle og tolkning som badassmothafocka-agent TV-serien Chuck. En litt tullete, men trivelig nok spionserie som kan kategoriseres som James Bond light i TV-serieformat.

Karakter 3+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: SolveFriestad