Burton og Depp = 8

Det er åttende gangen regissør Tim Burton (Batman, Sleepy Hollow, Mars Attacks!, Edward Saksehånd) og skuespiller Johnny Depp arbeider sammen på film.darks1

DARK SHADOWS: Denne fikk en del lunken kritikk på kino, og derfor var ikke forventningene så høye. Jeg hadde nesten ikke lyst til å se Dark Shadows, men fant fort ut at jeg ikke kom til å angre. Tim Burton har et eget kunstnerisk landskap som han maler utover både lerret og skjerm. Jeg sier skjerm, siden jeg så denne på Blu-ray, og bildet var upåklagelig. Dark Shadows bygger egentlig på en TV-serie fra samme år som England ble verdensmester i fotball, frem til 1971. Filmen står allikevel godt alene.

196 år før 1972: Barnabas Collins (Depp) er en ordentlig kjekkas, men en sympatisk en. Da han takker nei til en hevngjerrig dame, blir det bråk. Dama sysler med sort magi, og trollbinder Barnabas kjæreste til å hoppe utfor et stup og dø. Samtidig gjør hun Barnabas udødelig, og han blir en vampyr. Som om ikke dette var nok, blir Barnabas levende begravd.

1972. Nåtid i Collinwood. Filmene Deliverance (Camping med døden) og Superfly vises på kino, og bygningsarbeidere arbeider for harde livet. Arbeiderne graver opp en kiste, og etter 196 år er Barnabas endelig fri. Ved Barnabas gamle slott er det fortsatt aktivitet, men businessen går dårlig. Barnabas tar turen til sine slektninger for å hilse på, men ikke alle ønsker ham velkommen til overflaten igjen. Hans erkefiende for 196 år siden er også i live, og like mye som vi kan se referanser til gamle Dracula-filmer, ønsker hans gamle fiende å enten elske ham, eller å ødelegge ham. Barnabas ønsker på sin side å opprettholde familiebedriften, hvor hans eneste rival er nettopp hans gamle fiende.

Handlingen i Dark Shadow er bra. Beskrivelsen overfor er bare en liten del av filmens helhet. Det som gjør filmen mest underholdende, er bilde, lyd og de finurlige karakterene vi blir kjent med. En helt spesiell, mørk, dog fargerik, stemning bygger opp filmens identitet til å være en kolleksjon av filmatiske billedlige øyeblikk, men også en maktdemonstrasjon i hvordan et ordentlig eventyr skal se ut.

Jeg anbefaler alle med sansen for Tim Burtons filmer å få med seg denne. Utenom Johnny Depp er Michelle Pfeiffer og Helena Bonham Carter bare to av flere finurlige karaktere som får lov til å utfolde seg i herlig galskap.

Karakter 5-

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no