– Not fucking Justin Bieber

Green Day er litt av en humørspreder, selv om en nylig hendelse på iHeartRadio-festivalen i Las Vegas kan gjøre påstanden til skamme. 

Da Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong under fremføringen av BASKET CASE, fikk beskjed om at de kun hadde ett minutt igjen å spille, fløy han ikke til månen, men heller i flint!. Bandet fikk beskjed om å avslutte sin konsert tidligere en først planlangt. – I´m not fucking Justin Bieber, sa Armstrong. Deretter sa han ordet på F som gjør at en eventuell livesending på amerikansk TV ville blitt en lang pipekonsert (sensur!).

Etter å ha knust gitaren sin, gikk Armstrong av scenen med å si  –God fucking love you all.

Green Day¡Uno! (Reprise/Warner Music): I dag (24. september 2012) lanseres første del av Green Days planlagte trilogi. Ved første gjennomhøring er det CARPE DIEM og OH LOVE som skiller seg mest ut, og er det kanskje fortsatt.

Suggerende og energifylte humørsprederOCKERE med høy allsangsfaktor. Noen plater må høres flere ganger før de sitter. ¡Uno!  må høres noen ganger, som kan høres litt merkelig ut. Tregreps punkpreget rock som denne trioen driver med, pleier som regel å legge seg rimelig kjapt i hjernebarken. Veien til å finne ut hvor bra ¡Uno! egentlig er, var ingen slitsom affære, og tempoet varierer heldigvis fra fengende rock med punkpreg til Californias 60-tallspregede inspirasjon av surferock (er det et begrep?) som trolig Beach Boys-fans også ville kost seg med.

¡Uno!  er en god begynnelse på trilogien, og jeg håper at de to neste platene blir hakket annerledes. Om de to neste platene skal bli som den første, er det mulig at helhetsinntrykket kan bli noe ensformig. Håper på at de i det minste forsøker å gjøre noe som høres litt annerledes ut. Når man snakker om en trilogi, har de så visst sjansen til å utforske nye territorier. Hva med å spille inn noen dystrere låter?

Den gode energien og livefølelsen som er på ¡Uno! er ellers verdt å merke seg. Ingen overprodusert sound på noe, egentlig, som også er  Green Days styrke.

Om dette er «Epic as fuck», gjenstår å se når siste del av trilogien er ute, men den er bedre enn trioens forrige plate; 21st. Century Breakdown, og mer tilbake til røttene. Her er hva gutta selv sier:

We are at the most prolific and creative time in our lives.  This is the best music we’ve ever written, and the songs just keep coming, said the members of Green Day. Instead of making one album, we are making a three album trilogy.  Every song has the power and energy that represents Green Day on all emotional levels.  We just can’t help ourselves… We are going epic as fuck!»

¡Uno! er produsert av Rob Cavallo som har vært medprodusent på alle platene fra Dookie i 1994.

Green Day fikk sitt gjennombrudd i 1994 med albumet Dookie, og etter det har det egnetlig bare gått oppover for trioen fra California.

Det var ellers barndomskameratene Billy Joe Armstrong og Mike Dirnt som startet opp bandet Sweet Children som 14-åringer.

I 1989 fikk de med seg trommeslager Al Sobrante på trommer, og forandret navn til Green Day. Første utgivelse var Ep-en 1000 Hours og kort tid etter kom fullengderen 1,039/Smoothed Out Slappy Hour før Al Sobrante ble erstattet av Tre Cool, og der har vi også dagens besetning av Green Day. I 1992 fikk de en ganske høy status i undergrundensscene med platen Kerplunk, som gjorde at de ble signert til et stort plateselskap og to år etter ble Dookie født.

Etter flere album ble de enda mer populære med utgivelsen American Idiot i 2004, og nå var de nærmest allemans eie. Kritikere, radiostasjoner, juryen i Grammy Awards og folk flest hyllet dette albumet som fortsatt er bandets mestselgende plate.

Billie Joe Armstrong har ellers beklaget sitt raseriutbrudd, og sagt at han skal sjekke inn på et rehabiliteringssenter, hvor man på Green Days hjemmeside kan lese at grunnen til innleggelsen er å få bukt med «substance abuse».

Dette skjedde dagen før lanseringen av Green Days første del av trilogien ¡Uno!, ¡Dos! (12. november) og ¡Tré! (11. januar). Derfor har trekløveret også avlyst en del av promotionaktivitetene fremover. Om dette vil slå ut positivt eller negativt, er uvisst.

Karakter 5-

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad