Tilbake til start

I 2011 markerte Kristian Valen at det er 10 år siden hans nasjonale gjennombrudd. I et  liveshow fra Drammen teater, gir han publikum en oppsummering av hans karriere så langt. 

Alle skal få – Det beste fra 10 år og noe nytt, dessverre!: Det er første gang et Valen-show blir lansert på både DVD og Blu-ray, og hva er vel bedre enn å gjøre det nå. I rundt 80 minutter får publikum hilse på imitatorkongens mange karakterer. Han har ikke monopol på parodi, men ingen kan nekte for at han er skamflink til å tolke andre kjendiser. Valen starter showet med å lese en anmeldelse fra akkurat dette showet. En avis i Tromsø har en anmelder som ikke akkurat har fått med seg at dette showet er et «best of», og påpeker at det er lite nytt å melde. Anmelderen syns også at Valen anstrenger seg for mye med å få folk til å le. En artig begynnelse på showet, syns jeg.

Deretter blir det gjensyn med Valens parodier som fortsatt holder mål. Noen av de festligste er parodiene som Nils Gunnar Lie, Ole Torp, Magnhild Meltveit Kleppa, Morten Abel, Arne Hjeltnes, Arne Brimi, men også egersunderen Kai-Ove er artig – spesielt når han fremfører rundt tre versjoner av vitsen om legen, legen, eg har så vondt i ei tå!…

Mot slutten av showet fremfører Valen og hans to hjelpere, showet han påstår å ha presentert for Michael Jacksons familie, som hadde et minneshow et år etter Jacksons død. Her imiterer han flere kjente amerikanske artister. Alt fra Kenny Rogers til Johnny Cash, og jeg vil tro at amerikanerne var godt fornøyde med dette.

Alt i alt er dette en hyggelig utgivelse som byr på mange av Valens beste karakterer. Etter å ha stått på scenen for å gjøre seg festlig rundt 4500 ganger, er det lite å si på rutinen som Valen og hans to medhjelpere (musikere) har opparbeidet seg.

Bonusmaterialet byr på en tur bak scenen før og mellom showet, men også en liten halvtime med smakebiter fra NRK-serien Valens Rikskringkasting som lanseres i november.

Lun humor – ofte i parodiens tegn, kombinert med en trivelig, veltalende og publikumsvennlig Valen, gjør at jeg like godt gir denne høy karakter. Har man derimot de andre utgivelsene til Valen (En samleboks med tre utgivelser ble lansert for noen måneder siden), er det en vurderingsak om man føler for å skaffe seg enda en.

Til helgen har Kristian Valen premiere på sitt flunk nye show; Fra Hillevåg til Hollywood, på Sandnes Kulturhus. Senere i år vil han besøke andre deler av landet.

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad