Curiosity killed the cat

Forventningspresset til Prometheus var høyere enn himmelen da denne ble satt opp på kino 1. juni 2012. Regissør Ridley Scott stod bak den banebrytende filmen; Alien fra 1979,  og var samtidig med på å redefinere sjangeren.

Prometheus:  Selv var jeg litt usikker på om dette var en frittstående Sci-Fi-film, eller om det var en prequel (forfilm) til Alien da jeg skulle se denne på kino. Nå blir den lansert på DVD og Blu-ray, og de store avsløringene om filmen uteblir i denne anmeldelsen.prometheus

En kraftig bygget menneskelignende skikkelse står på en klippe, mens hans romskip forlater ham. Skikkelsen har havnet i Skottland, men han ingen planer om å hverken konstruere kornsirkler eller slå seg til ro der. Etter å ha drukket en slurk med finurlig gørr, går han i oppløsning.

To entusiastiske forskere oppdager tegnet rabbel som er 35.000 år gammelt ved Isle of Sky i Skottland. De to har funnet lignende rabbel andre steder, og når de sammenligner disse finurlighetene, dukker en fellesnevner opp. Alt peker mot en planet langt borte fra vår klode.

Det planlegges en ekspedisjon, og de reisende blir frosset ned (lagt i dvale) i over to år på forskerfartøyet Prometheus. Vi slipper heldigvis unna beskrivelser av disse to årene, men får en kjapp introduksjon av mannskapet rett før de lander på den ukjente planeten. Oppdragsgiveren snakker om å likestille mennesker med guder, og ekspedisjonens egentlige mål er å finne ut om det er liv her. Tanken er også at mennesket ble skapt, og stammer fra planeten.

Ekspedisjonens sjef er  Meredith Vickers (Charlize Theron). Hun er en tøff dame som drikker vodka uten is, men det finnes barskere gjøremål å forholde seg til for mennesker på ukjent planet.

Da er det bare å ønske velkommen til Ridley Scotts lekegrind, og for en lekegrind det har blitt. Visuelt er Prometheus noe av det vakreste, råeste og mest eventyrlige jeg har sett så lenge jeg gidder å huske. Man blir fort oppslukt i landskapet, den mystiske atmosfæren og filmens handling, hvor dets styrke også ligger i det sindige fortellerteknikken med  klaustrofobisk stemning før man litt etter litt, avsløres hva som skjuler seg på planeten.

Egentlig kunne nesten hvem som helst spilt i denne filmen, siden det er omgivelsene rundt som betyr aller mest. Alle skuespillerne gjør allikevel en bra jobb, og Noomi Rapace som engasjert forsker, overbeviser også.

Jeg er ikke verdens største Sci-Fi-fan, men liker sjangeren godt. Prometheus har absolutt blitt en nervepirrende og filmatisk…tør jeg si mesterverk?

 karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad