elektroniske Deadmau5

For tre år siden var jeg på Sunny Beach i Bulgaria sammen med en kompis. Å omtale taxivirksomhet eller løse fugler som går gatelangs for å tilby tjenester, skal jeg la vær å beskrive, men alt i alt var dette en trivelig ferie.DEA3

På slike steder er det som regel et ekstatisk uteliv. Vi bestemte oss for å gå på en nattklubb/diskotek som var på…3 etasjer. I øverste etasje var det et stort dansegolv av typen som ikke passer til hverken klinassdans, linedans eller swing. Det var heftig og høy housemusikk som var i fokus. Jeg er ingen annerkjent danser. Jeg kommer nok aldri til å opptre på TV-programmet Skal vi danse (uten spørsmåltegn!). Jeg liker heller ikke å stå opp ned og trippe etter house, elektronika, techno og dubstep. Det var dessuten mange andre som likte å gjøre dette her.

Kanskje det var fordi jeg så noe malplassert ut på dette stedet. Kanskje det var fordi jeg ikke hadde tatt  «pillen» før jeg kom, eller kanskje det rett og slett var fordi jeg ikke bestilte vann ved bardisken. Uansett så kom en av de flere forvokste vaktene bort og spurte om alt var greit.

– Jess, everything´s fine. 

– Do you need anything?

– Nope, still fine…

Sjelden har jeg følt meg mer uønsket på et utested, og hva vakten ønsket å tilby kan de fleste tenke seg til selv.

Veien til et rått Casion var kort, og selv om jeg ikke vant penger ved Black Jack-bordet, ble jeg allikevel kjent med noen trivelige mennesker fra Holland.

 

 

Deadmau5Album Title Goes Here (EMI): Deadmau5 sin musikk er av typen elektronisk musikk som blir spilt på dette diskoteket. Ikke alle låtene hadde passet like bra inn, men sjangeren er stort sett i rett kategori.

 

Jeg er ingen ekspert på denne sjangeren, men har ikke spesielt sansen for housemusikk fordi det har en tendens til å bli ensformig, hvor enkelte musikalske parti gjentas om og om igjen. Deadmau5 er derimot så mye mer en house, men heller elektronisk musikk som gaper over alt fra house og hip/hop-elementer til chill out, techno og dub step med et imponerende variert lydbilde. Dessuten har lydbildet en progressiv utvikling som gjør at dette funker for min del.

Album tittle goes here er en fargerik og delvis eksperimentell opplevelse hvor de som setter pris på elektronika, vil høre at dette er langfra ensformig. Noen låter er endatil med vokal.

There Might Be Coffee kunne vært en instrumentalhit i regi Eric Prydz, men kanskje ikke like stort hitpotensiale som Call on Me.

The Veldt er en av årets beste låter så langt. Den er også platens mest kommersielle som vil appellere til den generelle radiolytter. Denne stemningsfulle godbiten har også gjort noe ugagn for min del. Den ble trolig spilt noe høyt i eget hus. Dette resulterte i at et knippe DVD-plater falt på høytalerledningen, og deretter ble forsterkeren ødelagt. Fortvil ikke, jeg har garanti. Under et hotellbesøk i Amsterdam nylig, var det The Veldt som gjorde at vi fikk telefon fra resepsjonen klokken 19.00. Beskjeden var enkel. Skru ned musikken. Benytter samtidig anlegningen til å takke de gretne naboene på hotellet.

Det var i 2012 Scoopet ble offisiell fan av Deadmau5. Mitt hat-trick er: The Veldt, Fn Pig og Closer.

October, Take Care of the Proper PaperworkMaths og There Might be Coffee er rett bak. Kanskje det sier seg selv, men Deadmau5 er ikke musikk man nyter best på et fiseanlegg, blant annet fordi en den av det velproduserte bundrivet forsvinner og ødelegger helhetsinntrykket.

Deadmau5 er egentlig Joel Thomas Zimmerman fra Canada.

deadmau5 ble kanskje først og fremst kjent for The Reward is Cheese i samarbeid med JELO. Han er også kjent for sanger som Arguru, Hi Friend!, Not Exactly og Ghosts ‘n’ stuff, hvor de to sistnevnte sangene er hans mest suksessrike. Med disse havnet han på toppen av Beatportlisten i flere uker i 2008, og ble kåret til årets Electro House DJ samme år.

Album Deadmau5:

Get Scraped (2006), Vexillology (2006), Full Circle (2007), Random Album Title (2008), At Play (2008), It sounds Like (2009), For Lack of a Better Name (2009), Arguru EP (2010), Clockwork EP (2010), Strobe EP (2010), 4×4=12 (2010), Meelee vs Deadmau5 at play (2011), Album Title Goes Here (2012).

 karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad