Fengende krigere

Krigernes forrige plate var Gods of War (2007), var vel egentlig ikke noe spesielt bra. Denne gangen har Manowar lagt bort allslags fjas og vas, introer, outroer, dill og dall, og heller konsentrert seg om å lage låter. Det har de faktisk lykkes ganske med.

MANOWAR: The Lord of Steel (Playground). Første låt er tittelkuttet, og det er vanskelig å holde telling på antall ganger de gjentar sverd og stål i løpet av platen. Litt rart, men slett ikke uventet at de jabber om de samme temaene som de alltid har gjort. Er jo liksom Manowar vi snakker om.

En av de tøffeste låtene på denne platen heter Manowarriors, og den går slik:

Manowarriors rise your hands – we fight for metal

Manowarriors rise your hands – our fight is real.

Altså. Etter 12 studioalbum er de fortsatt i den samme krigen de kjemper. George Bush fikk vel bedre resultat med krigen i Irak, enn hva Manowar har fått siden de ga ut debutplaten Battle Hymns i 1982. De har med andre ord ikke vunnet krigen enda. Kanskje de må omrullere littegrann på både strategi og slagplan?

Men tilbake til musikken. Etter å ha smilt av tekstene en hel del, har låtene satt seg, og platen ble moden for anmeldelse. The Lord of Steel har faktisk blitt en kanontøff Manowar-plate i Manowars målestokk, og dette er så klassisk som man bare kunne ønske og håpe på i 2012.

Det er opp i  mot det beste de har levert siden Fighting the World-1987 og Kings of Metal-1988. I det minste har ingen album engasjert så pass som The Lord of Steel.

Manowars  nyeste tilskudd i platesamlingen har sanger som er både sjarmerende og barske. Endatil balladen The Kingdom of Steel holder i massevis, og er en akkurat passe episk fornøyelse.

Ellers er det største utskuddet El Gringo som er en utypisk Manowar-låt på grunn av rockepreget. Låten er fra filmen med samme navn, og fenger også.

Jeg er ellers usikker på om produksjonen kler Manowar eller ikke, men se ikke bort fra at bassmann og kriger; Joey Demaio har bestemt at det skal være litt mørk og ullen lyd som jeg uansett har blitt en vanesak for min del.

Denne platen vil forhåpentligvis være snop for Manowar-fans som aldri helt har gitt opp å få gode låter uten fjas, vas og uforståelige introer som ingen vil høre på plate.

Det blir ellers spennende å se hva andre anmeldere vil mene om The Lord of Steel. Men min karakter står sterkt som stål, og jeg mener rett og slett at den har fortjent det.

Manowar i 2012 er: Joey Demaio, Eric Adams, Donnie Hamzik og Karl Logan.

Hat-trick: Touch the Sky, Manowarriors, The Kingdom of Steel.

 karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad