Troverdig rølp

I 2004 ble Paul Abbotts selvbiografiske TV-serie; Shameless lansert. Dette er en britisk produksjon som handlet om en forholdsvis fattig familie fra Manchester. I 2011 ble Paul Abbots selvbiografiske TV-serie; Shameless lansert. Dette er en amerikansk produksjon som handler om en forholdsvis fattig familie fra Chicago.

SHAMELESS – SESONG 1 (2011): Den britiske TV-serien ble voldsomt populær, og det samme har den amerikanske versjonen blitt. Forfatter Paul Abbott har latt seg inspirere av egen oppvekst, og det tok over seks år fra TV-serien ble planlagt til den ble produsert.

SHAMELESS er ganske unik. Den tar for seg vanlige mennesker som kan kategoriseres som hakket under middelklassen.

Vi møter The Gallaghers. Frank (William H. Macy) er far til seks barn. Hver natt sovner han på stuegulvet, og hver natt legger den yngste datteren et pleid over Frank. Frank er alkoholiker. Han er også en sjaskete slask, en ubegripelig likegyldig far, et vrak og løgner. Frank er på sett og vis familiens overhode, men kontrollerer ingenting i hjemmet. Hans eldste datter har blitt alles mor, og hverdagen er fyllt av bekymringer, dårlig økonomi og alt for få timer til å være både mor og søster. De har allikevel noe som er gull verdt; hverandre.

Hos familien Jackson skjer det litt av hvert. En av Gallagher-sønnene er på besøk og får seg en spesialbehandling av datteren som står på kne under bordet. Pappa Jackson er en overreligiøs tufs som omsider blir kastet ut fra eget hjem. Frank flytter etter hvert inn til Jackson-familien og blir en slags kjæreste med moren. Pappa Jackson har ingenting han skulle sagt på dette, men flytter etter en stund inn i samme hus.

Mamma Jackson er også en snurrig snelle. Frank oppdager snart at sex kan være så mangt, og at selv om mamma Jackson er livredd for å gå ut i frisk luft, er hun røff på soverommet.

Hos Gallagher-familien er søskenflokken både kjærlig og sammensveiset, men ingen er spesielt like, og hver dag byr på nye utfordringer som skildrer hvordan mennesket er, og moralen er akkurat så høy som familien har råd til.

Emmy Rossum

SHAMELESS er et friskt pust innen TV-serier,og svært uamerikansk. Selv om den blir litt ensformig av og til, er det allikevel en utvikling i Gallaghers familie. Den er fullspekket med forholdsvis ukjente skuespillere, hvor alle har fortjent karakter seks for sitt spill.

 

 Alle skuespillerne gjør en fabelaktig tolkning. Spesielt Emmy Rossum som den skjøre, nydelige, sårbare og samvittighetsfulle eldstedatteren, men også  minstedatteren Emma Kenney bør nevnes.  William H. Macy er alltid bra, noe han har bevist mange ganger tidligere, i bl.a. Fargo, men egentlig bør alle skuespillerne få heder og ære for sine roller.

Holder igjen en halv karakter til neste sesong. Hvor det i sesong 1 er vinter i Chicago, vil sesong 2 foregå om sommeren. Badebukse, bikini, hud…

Karakter 5-

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @Solve Friestad