Møte med Scorpions

Onsdag 24. oktober ble det lagt ut til Scorpions avskjedsturné på Telenor Arena. Datoen de trolig besøker Norge for siste gang, er 10. desember. 

Scorpions på Bryne Stadion 2006.

MØTE MED SCORPIONS: Denne artikkelen skulle egentlig være en nyhet, men ble isteden både nyhet og blogg. Og sånn går nu dagan.

Dette verdensberømte bandet fra Tyskland har jeg møtt to ganger, eller i det minste enkelte bandmedlemmer. Første gang var på Bryne Stadion i 2006. Jærens ukronede cowboykonge fant ut at Scorpions på Bryne Stadion måtte vært kjekt. Og tro det eller ei – Arvid Mæland fikk gutta til Bryne. På den tiden var jeg manager for Stavanger-bandet Trenchtown, og sammen med Tommy & Tigeren, fikk vi æren av å varme opp. Det ble ikke så mye prat med Scorpions-medlemmene, men noen ord ble utvekslet.

I 2009 var vi en gjeng som dro på ferie i Bulgaria. Stedet var Golden Sands, og hadde reiseselskapet visst hvem vi var, er det aldri sikkert at vi hadde havnet på dette 5-stjernes luksushotellet. Det var så pass høy standard at når turistbussen kom frem til hotellet, stod portieren (eller hvem det nå var) klar til å bære opp bagasjen på rommet vårt. Vårt forsøk på å tipse koffertbæreren ble forresten avslått, siden de ikke fikk lov til å motta tips. Vi trivdes godt på stedet, men begynte å lure på om det var gelantin i bassenget. Folk var stort sett ganske alvorlige og stive, og endatil ungene fulgte foreldrenes væremåte. Størstedelen av gjestene var visstnok nyrike russere, hvor noen av dem faktisk viste seg å være trivelige etter hvert.

Far & sønn på tur.

Det ble ikke like godt mottatt hver gang vi dabbet ballen i heisen, hvor det også var foreldre og barn. Ungene smilte, foreldrene gjorde ikke, men ofte blir det ikke mer moro enn…vel, vi fikk ikke lov til å ta ballen med i innebassenget, for der skulle det være stille.

Vi fikk mye brukt for ballen. En av oss (ikke meg) syns at en russisk dame (noen ganger ser man det bare) hadde to store, runde fordeler. Selv om hun aldri hadde baller med i bassenget, var gutta ofte klar med eh…ballene.

Vi kastet ball til hverandre, og siden vi var de eneste fra skandinavia på hotellet, kunne vi prate om hva som helst. Det kan godt være at temaet for denne bassengtimen var den russiske dama som også var i bassenget, og stod bare få meter fra og så på oss. Etter en del prat, var det tid for handling. En av oss (ikke meg) kastet ballen bort til den russiske jenta. En annen av oss (ikke meg), svømte bort for å hente ballen. Værsågod, her er ballen, sa den russiske dama. Det viste seg at hun hadde studert i Sverige, og slett ikke var fremed for det skandinaviske språket. De andre (ikke meg) pratet aldri mer med denne språkkyndige dama med de store fordelene.

Noen dager etter denne hendelsen så vi et par rocka typer ved bassengkanten.

Utenfor hotellet. Fin ska det vér, sjøl om halva rauå ikkje henge ut.

Den ene hadde ryggen full med en tattovering. ROCK N´ ROLL FOREVER, stod det med kullsvart blekk. Dette viste seg å være Scorpions- trommis; James Kottak. Hele bandet bodde på hotellet, men det var bare Kottak og Scorpions-gitarist Pawel Maclwoda vi møtte. På vei hjem fra byen en kveld, kom jeg i prat med Pawel, som påstod at han husket sin opptreden på Bryne Stadion. Gitaristen viste seg å være en svært sympatisk fyr. Pawel pratet vi ikke så mye med, men det så ut som han levde ut den gode, gamle rockeklisjeen. Scorpions var forresten i Bulgaria fordi de spilte på en festival i nærheten.

Til Bryne Stadion kom det bare 3000 mennesker, så gjenstår det vel å se hvor mye folk de vil trekke til hovedstaden i desember.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

Support Scoopet @ Facebook: https://www.facebook.com/groups/scoopet/?fref=ts

Presseskriv Scorpions: 

Når man ser tilbake på de store innen hard-rock og heavy metal er det en liten elite som har dominert de siste 40 årene. Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Judas Priest, og ikke minst Scorpions. Bandet takker nå for seg med en spektakulær avskjedsturné, ”Final Sting World Tour” som går over 2 år for fulle hus verden over.

”Det kommer til å bli en minneverdig og sterk opplevelse når de nå reiser ut på turne for siste gang, og skal vise for en siste gang at musikken lever videre selv om de nå legger opp som band ”, sier arrangør Peer Osmundsvaag i Atomic.

Bandet, med verdenshits og klassikere fra 70, 80, 90 og 00-tallet som ”Rock you like a hurricane”, «Bad Boys Running Wild», og powerbaladene ”Still loving you” og ”Wind of change” har de faktisk solgt over utrolige 100 millioner album – noe som gjør de til et av de mest solgt bandene gjennom tidene. Til sammenligning ligger de titalls millioner solgte album foran artister som Nirvana og Jay-Z for å få litt perspektiv på hvordan fan-base Scorpions faktisk har verden over.

Scorpions har spilt over 5000 konserter i 80 land, og var det første bandet til å turnere aktivt i ”urørte områder” som østblokklandene, samt i Østen og Sør-Amerika. I disse dager turnerer en rekke norske band på kontinentet, noe som ikke var mulig før innovatører som Scorpions viste at det er mulig å slå gjennom i andre territorier.

”De er ikke mange band som har holdt på så lenge og så sterkt gjennom 40 år, som fortsatt leverer fantastiske show, og vi er stolte over å kunne samle fansen til en siste konsert også i Norge”, sier Peer Osmundsvaag i Atomic.

De har mottatt alt som finnes av musikkpriser og bygget seg opp en enorm fanskare – men nå er det til slutt over, og de skal feire seg selv og sitt lojale publikum med en kanonavslutning på Telenor Arena. Det vil bli den største konserten i Skandinavia for bandet siden Monsters of Rock med Ozzy Osbourne og Def Leppard i Stockholm i 2006.