Springfield før Bart

Abraham Lincoln var USAs 16. President fra 1861-1865. Det som til nå har vært temmelig hemmelig, er at han også var vampyrjeger.

ABRAHAM LINCOLN – Vampire Hunter:  Neida, selvfølgelig var han ikke det. Men i filmen blir vi kjent med Lincoln uten skjegg. Som liten sneip ble han vitne til et drap. Offeret var hans mor, og morderen var vampyr.  Ni år etterpå, dør Abrahams far. Lincoln er nå gammel nok til å stå på egne bein, og hans første agenda blir å drepe den morderiske vampyren. Så lett blir det ikke, men istedenfor får han hjelp av en vampyrdreper. Det var tydeligvis liten mangel på blodsugere også på 1800-tallet, og vår duos livsmotto blir å eliminere disse blodsugende vampyrene på to bein, som faktisk er ganske godt organisert – selv uten egen fagforening.

Hva er det forresten med vampyrer på film? Hvorfor vil de alltid ta kontrollen, og hvorfor forventer de aksept fra resten av samfunnet?

Før Bart og Homer

Men, tilbake til filmen. Lincoln lærer fort at før man kan beskytte andre, må man først beskytte seg selv. Han får god trening, og blir litt av en kløpper med en øks som han ikke skal bruke til å hogge ved med. Når han er passe utlært, blir han sendt til byen Springfield, hvor det største problemet ikke er karakterer fra The Simpsons, men heller vampyrer. Etter hvert blir blodsugersjefen og hans klan, klar over hvem som jakter på dem, og kun den slueste vil vinne kampen. Kampen om menneskets eksistens blir en brutal affære både før og når Abraham Lincoln er USAs president.

Abraham Lincoln – Vampire Hunter, er en stilig film å se på. Tim Burton er en av medprodusentene, og det synes. Scenarioet, de dystre bildene, stemning og  lekre scener i «slow motion» gjør at filmen duger.

Det er ellers originalt å trekke vampyrer til 1800-tallet, hvor den gode, gammeldagse formelen blir brukt. Her er stort sett vampyrene usexy, mens den pulserende musikkbruken gjør filmen nymotens. Slaget i Gettysburg (1863) får også en litt annen skildring enn vi tidligere har sett.

Jeg håpte egentlig at filmen skulle avslutte med Lincolns tur til teateret, om den gjorde det, kan du vel finne ut selv?

Mer info om Abe?
http://no.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln

Karakter 4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad