Geniet Anderson

Den kritikerroste og genierklærte regissøren Wes Anderson har med Moonrise Kingdom laget en helt spesiell film.

MOONRISE KINGDOM: Jeg har av ulike årsaker ikke fått med meg Andersons siste filmer, men denne inneholder som vanlig et knippe med kjente navn som Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand, Harvey Keitel og Tilda Swinton. Bill Murray er selvfølgelig med, slik som han også var i alle filmene (utenom Bottle Rocket) til AndersonsRushmore, The Royal Tennenbaums, The life Aquatic with Steve Zossou, The Darjeeling Limited og Den fantastiske Mikkel Rev (stemme).

monrk

Geniet Wes Anderson leverer filmatisk kunst i både form og farge. Da jeg endelig fikk sett MOONRISE KINGDOM, kom jeg til å tenke på Tim Burton. Kanskje Anderson er en lunere og lysere utgave? Begge to kan trylle med bilder, og velger som oftest å gi publikum en følelse av at noen bilder blir malt på skjerm eller lerret.

MOONRISE KINGDOM handler uansett om en gjeng på speiderleir. Samtidig ser vi en familie som bor langt unna, hvor yngstedatteren søker etter noe. Hun titter nesten konstant i en kikkert, og hvilke bilder hun ser, og hvilke eventyrlige bilder vi som publikum får se.

En av guttene på speiderleir føler seg utenfor. Aller mest gjør han dette fordi han er utenfor, annerledes og foreldreløs. En litt spesiell gutt bestemmer seg for å forlate speiderleiren. Han har nemlig en avtale med ei jente som liker å se i kikkert. Sammen drar de ut på eventyr.

De voksne er som voksne flest, og ikke alltid spesielt vellykket. Både foreldre, speiderleder og etter hvert, barnevernet, leter etter gutten og jenta.

Filmens handling er lagt til 1965, og underveis blir det også tid for skildringer i de voksnes liv. De to som er på eventyr, klarer seg egentlig mye bedre enn de voksne, men selv om de to elsker hverandre, kan det vel ikke deres eventyrlige flukt vare evig?

MOONRISE KINGDOM er en film det er vanskelig gi karakter. Visuelt sett har den fortjent en sekser. Det er tidvis ren trolldom i et sindig tempo som trylles frem av Wes Anderson. Kjente tryner i karakteristiske roller, gjør også filmen til en interessant opplevelse, hvor spesielt guttungen Jared Gilman gjør en utmerket rolle. Den er for mange kvaliteter til å overse den, samtidig som den også kan være vanskelig å få tak på.

Kan anbefales til alle som ønsker en litt annerledes filmopplevelse!

Anmeldelse av Wes Andersons debutfilm her.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no