Blekere Hamilton

Dette er den andre av tre filmer med Mikael Persbrandt som Carl Hamilton. Denne stammer fra Jan Guillos bok med samme navn fra 2008. 

HAMILTONMen ikke hvis det gjelder din datter. Det kan være at jeg ikke har fulgt godt nok med, men Carl Hamilton kjenner allikevel en kvinne som har kommet med noen uheldige uttalelser i avisene. Hun er et kjent tryne i Sverige, og hennes kontroversielle uttalelser (var de egentlig så galne?) gjør at datteren blir kidnappet. Det viser seg at datteren er Carl Hamiltons guddatter, og da han er i aktiv i den svenske etteretningstjenesten, velger han å sette i gang en redningsaksjon som bringer ham til et land som kler islamske terrorister bra. 

Jeg antar at boken er bedre enn filmen som tar litt for mange snarveier. Filmen starter med at Hamilton blir utsatt for vanntortur, og avslutter så og si med den samme scenen, og gjør samtidig at det aldri blir noen tilfredstillende og spektakulær finale. Det føles som man blir litt snytt for en bedre slutt, og at de involverte plutselig fant ut at de ikke gadd filme lenger, og bare pønsker ut en middelmådig slutt.

Handlingsforløpet går så pass fort, at filmen mangler nerve og intensitivitet og det grenser til slurv på produksjonen. Enkelte scener behøver å forklares litt mer, hvor det burde vært en grundigere forklaring på flere scener, men produksjonen ser ut til å ha hatt travle dager og liten tid.

Minst en av skuespillerne gjør en middels jobb, og er den der fyren med amerikansk aksent britisk eller er det en svensk skuespiller? Kanskje det er en amerikansk skuespiller som forsøker å prate med britisk aksent? Noen spesielt godt skuespill er det uansett ikke. Dialogen er litt for ofte dvask, og nærkontaktscenene hvor Hamilton viser sine slossferdigheter, ville også blitt bedre med litt finpussing.

Alt i alt er denne filmen helt grei tidtrøyte, men ikke mer. Jeg er fan av Persbrandt, og det er ikke hans feil at filmen har blitt til en litt for ordinær actionfilm  som hverken føles nymotens eller gammeldags – men et sted midt i mellom.

Den første filmen om Hamilton i nyere tid, var mye bedre.

 karakter3

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no