Jet Li, DMX, Silver 1

Den kinesiske kampsporteksperten Jet Li, slo gjennom i USA som den skumle og livsfarlige skurken i Dødelig Våpen 4. Hans neste film ble Romeo Must Die.

ROMEO MUST DIE (2000) – Relansering Blu-ray: Jet Li heter ikke Romeo i filmen, og filmens tittel blir kun sagt en gang mot slutten av filmen. En stilig tittel til tross, den har liten sammenheng med handlingen, egentlig. William Shakespear blir heller ikke nevnt.

romeo2

Han Sing (Jet Li) er fengslet i Hong Kong, hvor han tidligere var politimann. På grunn av sin fars skurkestreker, valgte han å ta sin fars plass i fengsel. Hans far er lederen for en asiatisk bande i San Francisco, hvor de er i en liten krig med stor utvikling. Krigen handler om eiendom, og både asiatere og afroamerikanere ønsker mer tomt, sånn cirka. Han Sings bror blir drept, og Sing flukter fra fengselet i Hong Kong for å finne morderen. Der møter han den sympatiske Trish (Aaliyah) og de to blir venner. Det viser seg at Trish er den afroamerikanske bandelederens datter, og så er vi i gang.

Hvem har gjort hva, hvem svikter hvem, hvem kan man stole på, og hvem stod egentlig bak drapet på Han Sings bror?

Romeo must Die er en grei actionfilm som gjør seg bra på Blu-ray. Den er allikevel mindre engasjerende nå enn for 12 år siden, men er helt grei å se. Verden har vel bare gått videre, og actionfilmer hvor man bruker wire for å få heltene til å fly høyt med karatespark, er intet nytt i dag, og er nok mest en gave til blodfans av Jet Li som ønsker å oppdatere samlingen sin.

I Finland har denne aldersgrense på 12 år, mens den i Danmark har 15-års aldersgrense.

I Norge har den egentlig fått både 15 åg 18-års aldersgrense på omslaget. 15 foran og 18 bak:-)

Skuespiller og artist Aaliyah ble kjent allerede som 14-åring i USA.  Da oppnådde hun platinumstall for debutalbumet Age ain´t Nothing but a Number (1994). One in a Milllion kom to år etter, og solgte dobbel så mye. Romeo must Die var hennes skuespillerdebut, og etter dette fikk hun roller i Queen of the Damned og The Matrix-oppfølgerne. I 2001 døde Aaliyah som 22-åring i en flyulykke.

Rapper og blingbling-entusiast DMX, spiller også en rolle i filmen.

Produsent Joel Silver er blant de større produsentene i Hollywood, hvor han har produsert så ufattelig mange kjente filmer hvor The Matrix-trilogien, Commando, Cradle 2 the Grave, Dødelig Våpen 1-4, Die Hard, Predator, Sherlock Holmes bare er noen av dem.

karakter4

Regissør Andrezej Bartkowiak har også laget Cradle 2 the Grave. 

 Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no